hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [已加相]年青人終於現身,己試到城巴車廠及筲箕灣,含內裝 ...
開啟左側

[已加相]年青人終於現身,己試到城巴車廠及筲箕灣,含內裝相

bus_mister 發表於 2012-7-24 20:13 | 顯示全部樓層

原帖由 Trident@KS6946 於 2012-7-24 19:21 發表

唉,班人做下[鍵盤上的反共]就勁,
上大陸反共當然唔得啦,
甘橋有部大陸牌子既巴士入口,唔抽下水系唔會舒服。
要抽下水心裡先平衡d。

評價巴士外觀跟反共有何關係? 你離題又想多了
hokwanlam 發表於 2012-7-24 20:31 | 顯示全部樓層
原帖由 Trident@KS6946 於 2012-7-24 19:08 發表

香港大陸始終不能真正融合,遲早被邊緣化......

想兩地真正融合,麻煩大陸唔好出咁多copycat,搞下產品既QC仲好啦,
人地dennis係大陸設廠,同大陸D公司合作,砌E500,
批E500既QC呢,聽聞城記果批落到黎要大執,
跟住大陸果邊又出左部咩F500,睇樣呢,無獨有偶地好似E500,
成日話人抽水,不如諗下,大陸唔係做得差,邊有咁易俾人抽水,邊有咁易有位俾人入先得架.....

評分

參與人數 2HugeC +2 收起 理由
fokvictor + 1 正解
bus_mister + 1 thanks for the gd point (:

查看全部評分

Trident@KS6946 發表於 2012-7-24 21:14 | 顯示全部樓層
原帖由 bus_mister 於 2012-7-24 20:13 發表

評價巴士外觀跟反共有何關係? 你離題又想多了

太多人反共反中都系一齊架啦,
如果一個人反中反共,甘果個人抽大陸野水都好正常,
我樓上既野只系針對版友既
[咁鐘意反反反你地又有冇擔走上大陸反共呀]呢句說話,
睇黎冧多左既系閣下。

Trident@KS6946 發表於 2012-7-24 21:25 | 顯示全部樓層

原帖由 hokwanlam 於 2012-7-24 20:31 發表

想兩地真正融合,麻煩大陸唔好出咁多copycat,搞下產品既QC仲好啦,
跟住大陸果邊又出左部咩F500,睇樣呢,無獨有偶地好似E500,
...

我只系講兩地唔可以真正融合,香港有被邊緣化既可能,
相信呢個系客觀事實,
至於要兩地真正融合,遠遠唔系唔出copycat同搞好產品QC甘簡單。
講到篇文同QC,而家呢部車既性能同質素都未清楚,
車都未投入服務都可以比人插到甘,究竟系咪搞好QC就可以令兩地融合?
我怕部車就算系自己設計,豪華頂配質素有保證都一樣比人插到飛起,
因為太多人唔肯放低對大陸既成見。
至於你話唔系大陸做得差就唔會有位比人入,
對於呢點,我覺得大陸做得好既野,部份香港人都會選擇性無視,
一向都系有位就入,無位就抹黑。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
Mandurah__Line + 1 後面先係重點

查看全部評分

Trident@KS6946 發表於 2012-7-24 21:41 | 顯示全部樓層
原帖由 bus_mister 於 2012-7-24 20:12 發表
#
兩地文化、價值觀相同嗎? 怪不得有人話如果香港第時冇自由都係香港人自己攞黎
咁既野都講得出

文化,價值觀唔同關有無自由o羊事?
文化,價值觀唔同就唔可以入口果到既車?
甘英國,日本,德國既文化同價值觀同香港又一樣o羊
入部大陸車都要講到入侵,
甘香港一早比多國瓜分啦.
照你呢個邏輯,除非香港閉關自立,唔系都系比人入侵緊...

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
yoyotown + 1 + 1 通街歐日品牌車又唔見話外國勢力入侵! ...

查看全部評分

hokwanlam 發表於 2012-7-24 22:51 | 顯示全部樓層
原帖由 Trident@KS6946 於 2012-7-24 21:25 發表

我只系講兩地唔可以真正融合,香港有被邊緣化既可能,
相信呢個系客觀事實,
至於要兩地真正融合,遠遠唔系唔出copycat同搞好產品QC甘簡單。
講到篇文同QC,而家呢部車既性能同質素都未清楚,
車都未投入服務都可以比人插到甘,究 ...

咁之前係大陸組裝既車確實為巴士公司帶黎麻煩,
之前都有版友指果批車裝磡上有唔少顯眼既問題,
自己一手一腳整出黎果部,行左唔夠1個月就停駛做檢查,
而家對哩批車冇信心都係人之常情.....
victor888 發表於 2012-7-24 23:07 | 顯示全部樓層

又或者咁講
而家大陸人雖然有錢,有錢渣靚車的亦大有人在
之但係,點解一部大陸造的華晨寶馬5系加長版,都可以排成半年先收到車?
乜個 logic 唔係要全歐製先買,國產 o既唔買?
其實就算香港人點樣唔鐘意個統治者都好,亦不可以抹殺國內民企的努力
國企就話可以靠平靠內需,但民企就唔得,人地都要靠打入海外市場搵食
所以就要靠提高 QC 去加強競爭力
青年的管理層唔係傻 o既,以前安凱做衰 SETRA 個品牌絕對係一隻「前車」,大家有眼睇。
如果青年的QC 唔提升去另一個 level,試問佢地又點可以搞個d 「自主開發」型號?(理論上,如果德國人唔放行的話,大家都未必有機會見到 6122G 系列出街)
所以,繼續鬧城巴買青年的我唔阻你繼續鬧,不過大家仲有好多人好想試真d 部車先去評價的,謝謝你。
ASV97:你搵到新大陸未??
FS7418 發表於 2012-7-24 23:19 | 顯示全部樓層
原帖由 victor888 於 2012-7-24 23:07 發表
又或者咁講
而家大陸人雖然有錢,有錢渣靚車的亦大有人在
之但係,點解一部大陸造的華晨寶馬5系加長版,都可以排成半年先收到車?
乜個 logic 唔係要全歐製先買,國產 o既唔買?
其實就算香港人點樣唔鐘意個統治者都好,亦不可以抹 ...
同意,再講衣家嶼記,柏記既青年都無咩大問題,況且部車都未出街,如果真係要插,都等部車出左街,坐過之後先再插....
Anpretext 發表於 2012-7-24 23:32 | 顯示全部樓層
原帖由 hokwanlam 於 2012-7-24 20:31 發表

...
龍運E500果批一轉彎就啪啪啪啪聲,
九記舊果批都無咁大聲,
另外港鐵果批強國車裝工亦好唔掂,
係一個交通網, 強國製造既野比人批評都好正常吧

無須將批評強國車拉到去反共吧?
議事論事姐
AVW21 發表於 2012-7-25 00:06 | 顯示全部樓層

既然已成事就無謂反咁多,始終買車落order嗰個係城記唔係我哋呢啲升斗市民,
而家見到部車就係見到部車,還在試車階段不宜批評太多,到咗出街時我哋試過先去批評都未遲

而家只係寄望唔會有太麻煩嘅問題出現…