hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) (奇聞) 自己唔睇好個仔, 出事就入人數
開啟左側

(奇聞) 自己唔睇好個仔, 出事就入人數

238X 發表於 2012-7-26 19:12 | 顯示全部樓層

回復 10# 的帖子

但掉返轉頭,呢種美德又令到中國習慣用集體去扼殺個人。

你可以話件事並唔係我頭先所講咁好,
但同樣地,你講嘅好嘢一樣係雙面刃。
點樣將一樣嘢變好先至係最考功夫。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
lrv1092 發表於 2012-7-26 19:49 | 顯示全部樓層
有時學中化, 講到中國文化幾有美德幾美好
但返到黎現實, 見到中國人所做既野, 就咁響香港見到佢地所做既野 都已經嚇親

德育及國民教育......
會唔會教左中國依家既"德育"架

皇帝仔女既最大問題係 以為自己大晒, 唔洗顧人
有時我覺得中國人係好聰明, chem好勁,
諗到點用化學劑去扮野食/整靚, 以低成本黎賣過好價錢
豆漿、啫喱、奶粉、雞蛋、假牛肉、果汁、煸燼湯底.....等等
一切係只顧自己利益, 而唔會諗人地生死

講緊通識?
AVD1 發表於 2012-7-28 07:03 | 顯示全部樓層
原帖由 lrv1092 於 2012-7-26 19:49 發表
諗到點用化學劑去扮野食/整靚, 以低成本黎賣過好價錢
豆漿、啫喱、奶粉、雞蛋、假牛肉、果汁、煸燼湯底.....等等
一切係只顧自己利益, 而唔會諗人地生死

呢樣野係幾時先開始有丫 ?
我事先唔理以前中國歷史係唔係只係會記載美好 o既而唔記載差 o既先,
以近呢幾十年去講 ~

以下全屬個人意見 ~

我認為一切係只顧自己利益, 而唔會諗人地生死根本係由共產黨搞出黎,
由建國後冇耐要搞大躍進大茶飯就注定會有呢 D 人出現,
一個人如果做又係咁多, 唔做又係咁多; 咁你會做定係唔做 ?

白痴 o既都會諗到 - 唔做啦,
我做又係咁多, 唔做又係咁多, 點解要做 ?

就係因為大茶飯到最後搞到有幾多人死 ? [呢個你唔會有準確答案架啦, 因為共產黨係唔會講, 但綜合各方資料, 以千萬計] ~
近年有人講到當年大飢荒, 大陸真係人食人 ...
要為自己保命, 你仲可以理人 ? 你想理都理唔到...

大命個批人, 過到大飢荒之後仲要有場十年文革,
去到八十年代大陸先真係可以有好日子過,
你呢廿年你唔學識自私自利你點樣生存 ?

有時呢個世界就係咁現實,
有人真係好 enjoy 睇住人地行埋條死路到,
最小我地知道機會係有限, 小一個人就係小一個人 ~

至於低成本賣高價,
實情個班無恥商人點解為錢可以做埋咁多野,
就係正正因為而家大陸上面乜都係以錢行頭,
有錢歡迎, 冇錢就係咁先,
既然而家有咁多水魚係咁游埋黎, 仲唔快快取取吸咩 ~

呢 D 思想全部都係共產黨間接做成 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
sea1986 發表於 2012-7-28 14:44 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2012-7-28 07:03 發表
呢 D 思想全部都係共產黨間接做成   

根本共產黨呢種產物自出現嘅第一日就係遣害人間,危險程度尤如毒瘤
唔睇大陸,睇下北韓人俾疑似由青山出嚟嘅金家父子搞到不似人型就知
貶低香港人,擁抱強國人,可悲
238X 發表於 2012-7-28 22:39 | 顯示全部樓層

回復 14# 的帖子

其實都係嗰句:槍桿子裏出政權。

香港人而家要做嘅第一件事,自己搵到自己嘅槍桿子先。

如果唔係,咩和平理性都係假。整幾架坦克嚟,大家死哂。
DW8306 發表於 2012-7-29 10:16 | 顯示全部樓層
一句講晒...個阿媽冇事果陣就當個仔係走地雞咁養
個仔有乜東瓜豆腐就賴三賴四...
差佬都未告你疏忽照顧,就係度幻想拎到幾多賠償

唔話班家屬係蝗蟲都唔得
AVD1 發表於 2012-7-29 13:57 | 顯示全部樓層

原帖由 DW8306 於 2012-7-29 10:16 發表
一句講晒...個阿媽冇事果陣就當個仔係走地雞咁養
個仔有乜東瓜豆腐就賴三賴四...
差佬都未告你疏忽照顧,就係度幻想拎到幾多賠償

唔話班家屬係蝗蟲都唔得 ...

呢 D 人 o既本性如此, 難道你可以改變他們嗎 ?
答案係唔可以,
呢班人就算你同佢洗腦, 點洗都好都唔會洗得好 (我都係學個度友講 - "個腦真的有問題,真的要洗吓,好似件衫有問題,污穢了都要洗,腎病都要洗腎" ) ~
238X 發表於 2012-7-29 20:38 | 顯示全部樓層

回復 17# 的帖子

做乜要同喪屍一般見識
doraemonpaul 發表於 2012-7-30 06:57 | 顯示全部樓層
整件事雖然佔最大責任的是肇事男童的家屬,但是否代表雅居物業管理公司完全無需負上任何責任?

第一,大廈的公共空間擁有可整個人穿越的透氣空間確實是會造就墮樓慘劇發生的機會。無論是六七十年代的有兒童因為「卡通片上腦」而導致的墮樓慘劇也好,還是有濫用迷幻藥人士上癮而導致的墮樓慘劇也好,抑或是好像這宗有兒童因為懷疑「幽閉恐懼症發作」而導致的墮樓慘劇也好。現在所有公屋的公共空間的設計都有這些可整個人穿越的透氣空間,當局應該要認真檢討所有公屋的公共空間內的透氣空間是否應該要換上整個鐵籠以進一步減低墮樓慘劇發生的機會。(如果整件事件換著是在新式的私人樓宇內發生應該不會變成墮樓慘劇而只會變成該名男童被困在某些樓層內痛苦地掙扎,因為眾多新式的私人樓宇的公共空間的設計都是完全沒有透氣空間,就連逃生樓梯都是只有不能開啟的窗,當然這是另一個極端。)

第二,反映了管理人員對於升降機內所出現的危險的意識薄弱。難度現在不是所有大廈的升降機都有裝閉路電視並有管理員24小時監察嗎?為甚麼管理員見到該部升降機有人獨自懷疑「幽閉恐懼症發作」都不會視為危險而即時弄停該部升降機的運作而隨即處理?
AVD1 發表於 2012-7-30 10:32 | 顯示全部樓層

原帖由 doraemonpaul 於 2012-7-30 06:57 發表
整件事雖然佔最大責任的是肇事男童的家屬,但是否代表雅居物業管理公司完全無需負上任何責任?

第一,大廈的公共空間擁有可整個人穿越的透氣空間確實是會造就墮樓慘劇發生的機會。無論是六七十年代的有兒童因為「卡通片上 ...

呢件事係兩睇,
講黎講去如果個阿媽睇得住個仔, 成件事會有機會發生 ?
不過老老實實, 佢而家要入人數呢樣野點講都講唔通 ...

* 我冇睇到樓主所提供個條 Link, 因為我根本就起開唔到來睇, 生果 Lock 左的 ~