hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 同一路線,金色公司暫停服務,黃色公司如常開車 ...
開啟左側

同一路線,金色公司暫停服務,黃色公司如常開車

巴士迷A號 發表於 2012-7-25 21:40 | 顯示全部樓層

我覺得九巴的服務態度還差過中巴,是這樣的話,讓捷達取代九巴再開過啦!
(九巴服務,極差服務/停止服務)(捷達服務,超好服務)
ML29 發表於 2012-7-25 21:54 | 顯示全部樓層
昨天早上所見112反而倒轉,未到10:30已看到一部ATE駛上來百福道總站,新巴就隔了差不多半小時才有車上來。
We're part of The Go-Ahead Group
3ASV174 發表於 2012-7-25 21:59 | 顯示全部樓層
話人唔睇新聞嘅版友,我想講當日九巴一開始公布,
95 同 95M 都不在停駛之列,亦因為咁我先會等 95M

當日新聞根本無講明邊條線會停,
出咗門口九巴網都上唔到,手機app又無資料,
打上九巴打得通,但都只係話未有車返總站,
架 AVC 到之前,兩架圓碌碌都已入到康盛,
至於你話路況差唔差,我只能說: 由康盛至寶達一段,
昨天落波時係點,今日都係點,比山下好得多,有需要完全停駛嗎?
petcity 發表於 2012-7-25 22:24 | 顯示全部樓層

FD5410 發表於 2012-7-25 23:06 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2012-7-25 13:21 發表

咁到底琴日九巴係咪真係有盡佢地自己所能去確保大部份乘客知道服務情況?
係為客好嘅、有責任嘅,都會想盡一切辦法喺站頭或各站通知乘客
觀乎大家提供嘅資料
似乎呢個機會微乎其微
九巴琴日淨係由得班客死咁
有車有人唔 ...
其實好簡單貼張手寫通告響站頭就得
怕落雨整濕就入 File/平時d膠袋

就係咁簡單...
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
k_depot_tko 發表於 2012-7-25 23:55 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2012-7-25 21:59 發表
話人唔睇新聞嘅版友,我想講當日九巴一開始公布,
95 同 95M 都不在停駛之列,亦因為咁我先會等 95M

當日新聞根本無講明邊條線會停,
出咗門口九巴網都上唔到,手機app又無資料,
打上九巴打得通,但都只係話未有車返總站,
架 AVC  ...

康盛去寶達嗰段路只係有斷枝,偶爾要駛過少少,既然兩架AVW都可以私入嚟,又可以沿山路我私番出去,即係來回線根本係可以行到12米雙層車,都唔明點解95/95M 唔行得,搞到山上變咗孤島

(小記: 我當天都係等方鋸山上到嚟開大聲公先至知九巴冇車行,即刻請假返歸算數)
GF2158 發表於 2012-7-25 23:59 | 顯示全部樓層

其實九記果邊4個廠4套做法,
好明顯係九灣果邊反應過大, 話停就停
可能呢期呢間廠比較多負面野, 唔夠膽再節外生枝啦
再加上將軍澳果邊應該係新升既督察揸莊, 可能唔想一上位就出事啦

同樣係受塌樹影響既108, 最終都傾掂數可以出車
不過就唔上寶馬山, 做銅鑼灣短程,
既然第二間廠做得到呢D,即係無論點塌樹都應該可以做到有限度服務
有限度唔局限於班次, 亦可以係縮減甚至更改行程
九灣廠呢鋪停咁多將軍澳車俾人鬧都係正常事
巴士迷....真係過癮=__=
sea1986 發表於 2012-7-26 00:12 | 顯示全部樓層
原帖由 GF2158 於 2012-7-25 23:59 發表
再加上將軍澳果邊應該係新升既督察揸莊, 可能唔想一上位就出事啦

同樣係受塌樹影響既108, 最終都 ...

好彩108交左俾L廠做
如果仲喺K廠都未必會出到車

無法相信一間咁大公司可以要班客喺街自生自滅
連當年中巴都不如
貶低香港人,擁抱強國人,可悲
3ASV174 發表於 2012-7-26 00:24 | 顯示全部樓層
原帖由 GF2158 於 2012-7-25 23:59 發表

將廠做得差係因為仲要有新城同場對比。

10:30a.m. 城巴有第一架 Trident 經山路入到康盛,同車已經係載住一個稽查 / 站長一齊入黎,
注意城巴本身根本無人駐康盛,但結果架車即時轉做 E22A 開去機場,個稽查係留低左。
之後城巴有第二架 Trident 經山路入黎,已經跟時間表開車開 10:50a.m. 。

而九巴有兩架車行山入左黎康盛搞 690 牌,但康盛係無站長,兩個車長連站長室都入唔到,
之後有乘客打上九巴熱線,熱線員都有問有幾多人等車,但無再安排。

但竟然 12:45p.m. 未有巴士服務,未清晒場,佢派架車入黎操車型?!

根本諗都諗到有問題,
因為康盛翠林平日早上九巴出觀塘既車都唔夠載,何況得返小巴?
何解在你地頭,你將軍澳有廠,但城巴由九龍灣車廠派車過黎快過你間九龍灣廠,就連柴灣車廠派架車過黎都快過你同區派車出黎?
何以在你地頭,新界地方,竟然要靠城巴隧巴同城巴既機場巴士打救,車班客落港鐵站?
何以你落波時無話停既線,後來彈弓手停駛,
而你有架巡邏車載住兩個職員入到黎總站轉個圈,見到幾百個客痴痴地等,
唔單止無落車通知班客九巴在山上全線停駛,就連停車都唔停?!
要知道當日行路落寶林搭港鐵班客要行出馬路捐過o的塌左既樹,
但行山路出去九龍,卻連 12 米大車都行到。

評分

參與人數 2HugeC +2 收起 理由
Ming@5119 + 1 完善分析, 沒有偏頗
FD5410 + 1 充足理據

查看全部評分

Keo 發表於 2012-7-26 00:42 | 顯示全部樓層

果日係老三柴劉督察揸莊