hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 得企位, 唔上; 冇位揀, 都唔上
開啟左側

得企位, 唔上; 冇位揀, 都唔上

syp 發表於 2012-7-25 13:32 | 顯示全部樓層

原帖由 nickk 於 2012/7/25 13:14 發表
其實樓主目的都係想大家葡萄佢有條又好客,又頻密既681啫....

大家應該話:嘩,你好威呀,有條咁好既681搭...

總結:馬市要搭快車落樓下就得,錦英利安想搭快車呀?轉車啦! ...

咁無聊? 條線佢o架? 我估樓主唔係咁心理變態卦?
下一站係西營盤
sea1986 發表於 2012-7-25 13:35 | 顯示全部樓層
681今早盛況空前, 其實比平時繁時多少少人, d車疏左d咁者~ 不過都有d 得意情況分享下
當其他地區, 其他站, 其他線d 人迫著上車上到總站已經頂閘, 馬鞍山市中心呢班居民真係幾有性格下~~

老實講,樓主喺第一篇文講嘅嘢,認為馬巿班客有企位唔上係「幾有性格」、「有啲得意」
言下之意即係佢地做法有問題
否則樓主都唔會出呢篇文
亦唔會有板友被樓主深感同情
我唔敢講樓主當初出文原意係想大家順應樓主意思一齊覺得馬巿班客「幾有性格」、「有啲得意」
但至少令我感到樓主對班客本身應有權利嘅做法係不敢苟同

貶低香港人,擁抱強國人,可悲
nickk 發表於 2012-7-25 13:41 | 顯示全部樓層
原帖由 syp 於 2012-7-25 13:32 發表
咁無聊? 條線佢o架? 我估樓主唔係咁心理變態卦?

唔知呀,見佢隔一排就出D咁既post,又不停強調681係幾咁完美,又要死攬681喺馬市,仲唔係愛681愛到發哂狂?

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
neoplan720p + 1 頗認同

查看全部評分

OMG
hokwanlam 發表於 2012-7-25 13:42 | 顯示全部樓層

原帖由 da93 於 2012-7-25 13:30 發表

馬鞍山D人係好奇怪的...

又懶又挑剔...

講真以前我住大埔

係完全發覺係兩種生活模式

環境配套好方便好舒服嘛,
又有鐵路,又有行完馬市就上公路既特快巴士線,
最重點係個站係自己腳下,唔駛行既,
幾條天橋屈晒機,日曬雨淋都唔怕.....
 樓主| hkbw 發表於 2012-7-25 13:47 | 顯示全部樓層
原帖由 teddybus 於 2012-7-25 12:27 發表

如果你覺得無問題你開呢篇文做咩野? 抽其他人水?
話你大驚小怪又唔滿意, 依你既圖文並茂去推論呢條線有延長空間你又唔鐘意
仲要偷換人地既概念, 呢d 係有意思既討論咩? ...

由一開始有人話總站頂閘先唔係求過於供這個理論時就已經冇討論空間啦, 對不?!
殺雞焉用牛刀?!
MT695 發表於 2012-7-25 13:47 | 顯示全部樓層
原帖由 syp 於 2012-7-25 13:26 發表
而家似係樓主唔俾人唔跟住佢一樣覺得條線好爆好多人搭多啲。
而且, 係樓主自認貼這文來引人出來反對佢的論點的。

樓主最後自認引人出來反對佢的論點而開post,咁我冇野好講,係佢唔岩
問題係樓上有人覺得樓主唔應該開post,因為樓主覺得件事冇問題
咁我就係覺得e個前因後果根本唔make sense
 樓主| hkbw 發表於 2012-7-25 13:51 | 顯示全部樓層

原帖由 teddybus 於 2012-7-25 13:31 發表

錦英利安係咩屋苑呀? 當然唔夠馬市一帶既貴賓咁值得享有681呢條平民化的士線啦....

其實有樣野真係非常非常不可思議
樓主話過條681延長係繞路趕客
但正常推論, 就算延長都係新總站開出經馬市再返原路, 咁對馬市 ...

下次再推咩新線, 最好係咪應該好似A41P咁, 兜晒先合你心水?

定係帝琴灣D人其實應該話, 點解你地有680, 87D直到門口, 我地就要轉車先?!

再延伸下去, 以你所謂既理論, 所有巴士線應該不停延長, 直到搵到一個站可以上爆部車做總站先OK?!
殺雞焉用牛刀?!
teddybus 發表於 2012-7-25 13:54 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2012-7-25 13:47 發表

由一開始有人話總站頂閘先唔係求過於供這個理論時就已經冇討論空間啦, 對不?!

我幾時話過總站頂閘先唔係求過於供?
我係話一堆人可以係站到揀車搭, 無靚位唔上, 多少證明條線對呢個站係供過於求
耀安上車既又可唔可以好似馬市咁揀位, 無靚位唔上? 我諗要去到非繁先做到...

好遺憾閣下仍然無解答閣下所影既圖何以表達出681客量多到無空間延長
你解答唔到, 或者打算刻意無視呢d 質疑, 就寸人地為反而反, "把說話倒轉來說"
覺唔覺得咁樣好無禮貌?

MT695 發表於 2012-7-25 13:57 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2012-7-25 13:35 發表
老實講,樓主喺第一篇文講嘅嘢,認為馬巿班客有企位唔上係「幾有性格」、「有啲得意」
言下之意即係佢地做法有問題
否則樓主都唔會出呢篇文
亦唔會有板友被樓主深感同情
我唔敢講樓主當初出文原意係想大家順應樓主意思 ...

咁我又唔係咁諗wo
話班客有位唔上「幾有性格」,「有啲得意」只係表達左佢覺得e種行為有d奇怪/特別
但係唔代表佢一定否定e種行為
正如你可以覺得一個人個樣特別,但係唔一定係樣衰

da93 發表於 2012-7-25 13:59 | 顯示全部樓層

原帖由 hokwanlam 於 2012-7-25 13:42 發表

環境配套好方便好舒服嘛,
又有鐵路,又有行完馬市就上公路既特快巴士線,
最重點係個站係自己腳下,唔駛行既,
幾條天橋屈晒機,日曬雨淋都唔怕.....

好鬼...呢個咁既鬼地方...
要乜冇乜...

大排檔咩?冇
機舖咩?冇
K房咩?冇
地舖食下魚蛋粉咩?冇(唔好同我講街市有)
去次匯豐你唔留兩粒鐘都唔駛旨意走得番出黎...
一係就D連鎖店,
食野九龍價錢街市貨式

係呀...唔駛怕日晒雨淋呀...
出到公路既特快巴士線叫你唔好留晌區內消費呀?