hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 火炭站對面起了什麼東東?
開啟左側

火炭站對面起了什麼東東?

DGCNYO 發表於 2012-8-9 14:35 | 顯示全部樓層

原帖由 KR7295 於 2012-7-27 01:13 發表

我反而覺得嗰個位兩頭唔到岸就真
行去西九龍中心基本上係一條直路, 南昌邨又係, 但兩邊都係要行最少個零兩個字先到.
長沙灣就真係比較遠, 雖則都係三個零字就行得到去
斷估應該會起埋街市掛, 元州邨重建都有元州商 ...

2個字唔過份啦.....我覺得個位ok啦.....

但黎條新村起得好盡,盡到貼公路既用露台擋一擋

其實大部份村重建時單位都唔會少左,但真係唔多好多出黎

大多多出的都是左磁右磁多座出黎先有新單位多出.....

私人樓更難理解,起公屋樓價就會跌?西九4小龍海境變公屋境有無跌過先,一樣高水,政府居然接受黎D理由,有無搞錯
dippy 發表於 2012-8-9 18:03 | 顯示全部樓層
nwfb1601 發表於 2012-8-9 21:38 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2012-8-9 14:35 發表

私人樓更難理解,起公屋樓價就會跌?西九4小龍海境變公屋境有無跌過先,一樣高水,政府居然接受黎D理由,有無搞錯

咪話俾我篤中佢地0既死穴,0個 D 所謂「高尚」住宅0既居民係咁搵
藉口唔俾政府係佢地隔離起公 / 居屋,無非都係唔想俾 D 公 / 居屋居
民搶走0個班VIP 0既既有資源,兼且俾隔離條村搞到佢地個大屋苑個
朵臭哂0者......

但係我想講,好多公屋居民0既生活質素,並唔0係呢班VIP 所諗得咁
差囉......
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
dippy 發表於 2012-8-9 22:57 | 顯示全部樓層

李志豪 發表於 2012-8-9 23:47 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1601 於 2012-8-9 21:38 發表

咪話俾我篤中佢地0既死穴,0個 D 所謂「高尚」住宅0既居民係咁搵
藉口唔俾政府係佢地隔離起公 / 居屋,無非都係唔想俾 D 公 / 居屋居
民搶走0個班VIP 0既既有資源,兼且俾隔離條村搞到佢地個大屋苑個
朵臭哂0者...... htt ...

佢地「覺得」樓價會因為隔離有公屋而下跌嘛
事實上有無真係跌  又係另一件事
DGCNYO 發表於 2012-8-10 01:00 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1601 於 2012-8-9 21:38 發表

朵臭哂0者...... htt ...

私人樓配套差就出名架啦!我都唔明今時今日有人話會所勁就得,但你用會所要錢,又要管理費

我都唔明其實果D人諗咩.....最可笑商場都無既私人樓多的是,佢地買菜一樣去公屋場,幾好笑....

主要都係政府自己行政問題.....

區議會無權無責,但政府解決方法就係D爛鬼資詢,咁就死啦!你要知D人係最後一腳先反對,世界通行.....

你偏偏以為嘔半年就得?人地唔會咁醒同你半年前諗定,你要上我就Ban你,咪做成今日點解下下都最後一下上唔成急急改

以前市政局,當然無私樓人會Ban黎D野,但通上一上一個計劃,幾日時間睇完,就投,唔過就改,再投,我都唔知今日資詢黎做咩

問完你又係傻更更去上,又俾人話唔好又收翻,之後跟住可以唔改當無事,點解今日香港好似咩都做唔到,只係人叻左反對,而係反對左無人會改翻正
exspeed 發表於 2012-8-10 01:34 | 顯示全部樓層

原帖由 mckhgc 於 2012-8-2 12:16 發表
如非「老公屋」地,鄰近鐵路站者,幾乎已唔可能起公屋,近年數黎數去,得碩門、啟晴(後者仲要睇下沙中線攪成點至知)。再數落去,就要到睇落仲新淨,但唔經唔覺已十年有多既富昌、南昌了。

唔好意思, 彩盈, 彩德, 彩福, 善明, 欣安呢 ?

十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
EX-TL 發表於 2012-8-10 02:21 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-8-9 18:03 發表

其實療養院、老人院等等係值得搬遠啲
好過用咁多市區地。反正入得去都唔會週街走

個人認同將公屋搬上山,但唔該搞好接駁(

香港人口老化, 家庭關係不和諧, 仲將療養院、老人院搬遠D, 市區完全缺乏關愛, 後果不堪設想.
DA78 發表於 2012-8-10 02:48 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2012-8-10 02:21 發表

香港人口老化, 家庭關係不和諧, 仲將療養院、老人院搬遠D, 市區完全缺乏關愛, 後果不堪設想.
關愛都係睇人,如果個個都係孝順仔女,就算住邊都會關心父母.
如果果個係唔關心父母,就算住隔離街都唔理佢.
EX-TL 發表於 2012-8-10 04:20 | 顯示全部樓層

只係唔想見到將來探親要好似郊遊咁諸多藉口, 你知啦城市人越來越搏, 亦可以話越來越懶, 少少野就唔願郁,
淨係識將work hard play hard掛咀邊, 一日到黑唔係工作就係玩, 仲將療養院、老人院搬到山卡啦咁遠,
加埋本身果十萬樣藉口, 好攰呀唔去, 落雨呀唔去, 遠呀唔去, 問過啦佢又冇事唔去, 得番d義工/社工肯去......

咁假設將打鼓嶺完全規劃做長者區/長期病者區, 夠偏遠啦, 唔係市區地, o岩晒, 佢地又唔會成日周街走o既,
交通唔駛起得咁完善啦, 政府慳一大筆起路/起鐵路錢, 至多區內配套做好d囉, 甚至保留農地耕下田種下菜,
吸下新鮮空氣, 自給自足幾寫意啊, 咁搞法, 後生果班藉口多多, 老果班把口唔想佢地咁遠水路走入黎,
唔好黎睇我喇, 入去返工果班又係長途跋涉, 咁遠, 人工咁奀, 工作又厭惡, 你做埋我份! 長者有長者自生自滅,
後生有後生「唔得閒理」你死你事, 咁樣規劃社區帶出o既社會問題可以好嚴重.

結果, 長者/病患者地位晌城市人眼中只會越來越低微. 如是者, 想唔想像到將來每4個有1個係老人o既時候,
療養院、老人院要起幾多先夠, 要搵幾大塊遠離市區o既地黎安置呢班人呢! 可憐o既係, 呢度講緊每4個人有1個
老人家, 係包括你同我, 不如我而家就去死, 我唔想老來下一代唔理我, 掟我入山卡啦老人院呀!

所以, 天水圍濕地公園旁邊o既房協長者項目, 都係俾有自理能力o既長者入住, 而唔係冇人想理o既公公婆婆.
(明唔明自願同被逼o既分別?)

講返轉頭, 今日睇報紙, 當大澳居屋都搶到1700蚊/呎, 香港仲有邊度唔係市區?