hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵呃人入閘成性 ??
開啟左側

港鐵呃人入閘成性 ??

3AV53 發表於 2012-7-26 00:56 | 顯示全部樓層

平時都算,如果韋森特果下都覺得叫做呃,我建議港鐵講明以後八號或以上兩個鐘頭後全線停止服務,閂埋個站。

Megabus 發表於 2012-7-29 16:18 | 顯示全部樓層
一句講晒...樓上的人一直對MTR有不滿,咁咪以後唔好搭,去搭巴士搭的士囉...正所謂錢在你手,貨嚮人地果度
自己覺得係差仲走入去,就閣下自理啦...明知係咪但又要去,去完又要嘈,咪自制機會俾人笑你"在線"..

你唔搭,多d位留返俾其他人,而且一樣會有好多對MTR冇咩意見,甚至滿意而又有責任的人去搭...
香港地交通咁好咁自由,唔會有人迫你囉.....

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
teddybus + 1 又真係抵佢地比人笑"在線"... ...

查看全部評分

Anpretext 發表於 2012-7-29 23:38 | 顯示全部樓層
原帖由 Megabus 於 2012-7-29 16:18 發表
一句講晒...樓上的人一直對MTR有不滿,咁咪以後唔好搭,去搭巴士搭的士囉...正所謂錢在你手,貨嚮人地果度
自己覺得係差仲走入去,就閣下自理啦...明知係咪但又要去,去完又要嘈,咪自制機會俾人笑你"在線"..

你 ...
呀版友, 你講野負返D責任得唔得?
Megabus 發表於 2012-7-30 03:08 | 顯示全部樓層

原帖由 Anpretext 於 2012-7-29 23:38 發表
呀版友, 你講野負返D責任得唔得?

呀版友...何以見得不負責任??? 咁大個人有思想的,如果覺得有問題,仲要親身經歷過有問題,都會用自己個腦去諗下應唔應該繼續吧??? (如有...如適用...)而且出現問題時係咪要反思一下會唔會係自己問題自己責任先好怪人呢?

就呢個case而言,咁既環境入閘時係咪都要諗下自己車程有幾遠?呢一刻冇問題,又代唔代表15分鐘、30分鐘之後係冇問題???如果入閘果時人地就知你出閘會有問題,佢不如停晒D閘機唔俾人入,人手已經唔夠真係貪過癮???...你可以講到MTR好衰,話"入閘務求收左你錢先" (btw...重鐵係出閘扣錢,麻煩樓上果位諗清楚先...)但邊個會知道咁天氣幾時會突變???會有塌樹...etc...人地開得部車,都係評估過係OK係安全,想車到D人返屋企

但相反,如果事先張揚話停駛,未見即時有事都停晒車,滯留車站要返屋企的人又會點睇呢??? 行得晒人地都想行晒成程佢啦,你識話返屋企,人地職員都要啦

仲話呃你入閘,d人咁負責任咁精你咪搭巴士搭的士搭van仔,睇下邊個呃到你上車囉...

3ASV196 發表於 2012-7-30 08:13 | 顯示全部樓層
原帖由 Megabus 於 2012-7-30 03:08 發表

就呢個case而言,咁既環境入閘時係咪都要諗下自己車程有幾遠?呢一刻冇問題,又代唔代表15分鐘、30分鐘之後係冇問題???如果入閘果時人地就知你出閘會有問題,佢不如停晒D閘機唔俾人入,人手已經唔夠真係貪過癮???...你可以講到MTR好衰,話"入閘務求收左你錢先" (btw...重鐵係出閘扣錢,麻煩樓上果位諗清楚先...)但邊個會知道咁天氣幾時會突變???會有塌樹...etc...人地開得部車,都係評估過係OK係安全,想車到D人返屋企

雖然我唔係話D客完全無責任, 但就呢個case而言, 你以上言論亦唔見得係正確...

邊個會知道咁天氣幾時會突變??? <-- 當日入夜後, 天文台已不斷講風力會增強, 不排除上9號,
MTR 係知道天氣將會更差, 風力會增強, 當時本身唔可以叫"天氣突變"

會有塌樹...etc <-- MTR 知道自己邊D 路段附近有樹, 打風會有機會塌樹, 亦是常理

人地開得部車,都係評估過係OK係安全 <-- 當日重點就係呢個評估出問題, 低估打風
對鐵路的影響及高估鐵路的運作能力, 結果原來係唔ok唔"安全", 呢個唔只對乘客, 更加
對當日前線員工, 包括打風仲要維修電纜的員工, 構成唔安全..

正如你講, 咁既環境MTR 都要諗下自己路線的能力,?呢一刻冇問題,又代唔代表15分鐘、
30分鐘之後係冇問題???

係8號上左約6個鐘, 風力仲繼續增強下, 應否繼續正常時間表收車..
3ASV196.KE7270
rickywk 發表於 2012-7-30 08:30 | 顯示全部樓層
今朝又有無人中伏?
toyl 發表於 2012-7-30 09:19 | 顯示全部樓層

原帖由 rickywk 於 2012-7-30 08:30 發表
今朝又有無人中伏?

鑽石山往荔枝角沿途良好,只係黃大仙好多人攻上車,九龍塘反而無人龍(可能前面有廠出半空車清客)
都係去返鄰帖討論好,免得叉開講
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-707448-1-1.html

Anpretext 發表於 2012-7-30 23:35 | 顯示全部樓層
原帖由 Megabus 於 2012-7-30 03:08 發表

呀版友...何以見得不負責任??? 咁大個人有思想的,如果覺得有問題,仲要親身經歷過有問題,都會用自己個腦去諗下應唔應該繼續吧??? (如有...如適用...)而且出現問題時係咪要反思一下會唔會係自己問題自己責任先好怪人呢 ...
而家講緊係話出左意外港鐵都唔全面公佈情況,
次次都要入左閘, 甚至上左月台, 站長先用人肉廣播話比乘客聽咩事

當然如果入閘後出意外我唔會怪佢(好似你話塌樹咁),
但出左事可唔可以十分鐘內係閘口詳細講個意外情況呢?

今日又出現一單, 係閘口貼張紙剩係話(港島線/觀塘線/荃灣線)有事,
又唔講實際情況, 延遲幾耐等等
大聲公 發表於 2012-7-31 21:55 | 顯示全部樓層
都係個句
唔出大獲野 香港人真係唔知驚
8號風球仲走出街 死左都唔知咩事
比著叫佢地8 9 10號波返工會點

多言了

批評別人前,應檢討自己
da93 發表於 2012-8-1 13:34 | 顯示全部樓層

原帖由 大聲公 於 2012-7-31 21:55 發表
都係個句
唔出大獲野 香港人真係唔知驚
8號風球仲走出街 死左都唔知咩事
比著叫佢地8 9 10號波返工會點

多言了

咪話無良老細囉~

但偏偏就有咋人八號風球九號風球都未收得工,
仲要俾果班蠻人插...

講真,
八號九號風球果日...
根本就點都有咋人唔識死出去睇浪...
你話全部都係收工咩?
我死唔信...

出大鑊野香港人都未知驚架...
好多人成日諗住心存僥倖嘛...