hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 中國隊奧運奪金, 有無人覺得好感動?
開啟左側

中國隊奧運奪金, 有無人覺得好感動?

sea1986 發表於 2012-8-4 00:16 | 顯示全部樓層

原帖由 ArnoldC 於 2012-8-3 18:14 發表
你知不知道暗示是什麼意思?

請以淺白語言說明「就算去到......呢啲窮鄉僻壤飲住支酒嘅牛仔阿伯都識」在閣下論述中的用處。

如果我說「連牛頭角邨在打麻將講是非的順姨姨都懂」,你又認為是什麼意思? ...

就算去到都唔代表我暗示阿伯知識水平低喎
你同評分果位係咪過度誤解、理解能力有問題呢?
你要認為我咁暗示我都冇乎
我只可以講,Montana的確係窮鄉僻壤
呢個係不爭嘅事實
但咁樣理解為我串個阿伯冇知識
到底而家香港教育制度有問題定抑或有人根本亂扣帽子?
貶低香港人,擁抱強國人,可悲
sea1986 發表於 2012-8-4 00:20 | 顯示全部樓層
原帖由 ArnoldC 於 2012-8-3 18:13 發表
(原你來和S3BL100是同一人?)

你(們)自己的邏輯:
A:共產黨=中國,
B:你不支持共產黨;
→:你不是中國人。

駁斥:執政黨=/=國族,共產黨=/=中國。

反駁斥:是共產黨先黨國不分。

A:你黨國不分,
B:你認為共產黨先黨國不分,令黨國不分合 ...

唔認中國人就唔認架啦
何解你要好似某啲潛左水嘅人一樣
將你自己鍾意擁抱中國人/大陸人呢個身份嘅意念強加於他人身上呢?

點都好
我同台灣人講「挖係香港人」
我同鬼佬講係I am from HK
我同日本人講僕、香港人だ

你做乜要強逼人講自己係中國人?好奇怪
ArnoldC 發表於 2012-8-4 01:23 | 顯示全部樓層

回復 92# 的帖子

你有你的言論自由、思想自由,但情理就是情理,邏輯便是邏輯,思維與共產黨一樣便是一樣。
S3BL100 發表於 2012-8-4 01:33 | 顯示全部樓層

原帖由 ArnoldC 於 2012-8-4 01:23 發表
你有你的言論自由、思想自由,但情理就是情理,邏輯便是邏輯,思維與共產黨一樣便是一樣。

都話左,只要話自己係ethnic Chinese,不過I'm not from China,又有咩問題?
fb.com/scientisthk2usa/
LF5502 發表於 2012-8-4 02:17 | 顯示全部樓層
HK 人拎牌.........
ArnoldC 發表於 2012-8-4 02:39 | 顯示全部樓層

回復 90# 的帖子

既然閣下對美國的情況熟悉,便應知道全美各地的政治制度是如何千變萬化的。
很多國家未有對社會經濟意識形態作出憲制規定,如有多於一層/一區具有相關決策權及立法權的政府,各由意識形態不同的政黨掌控,以至久而久之發展出截然不 同的制度,根本屬家常便飯。有些國家(如英國、加拿大等),更連法律制度亦「一國多制」。
沙俄、法國、美邦聯、南非、蘇聯、奧圖曼帝國、中共、北韓等國 家,均曾實施「內部護照」(“Internal Passport”)制度。部分前蘇聯國家及北韓,至今仍設有類似制度。內地的戶籍制度,其實亦為半開放的內部護照制度。
你從未解釋為何應以美國政府為 準。
「政治實體」前,「政治實體」後,顯示出你如何「黨國不分」、「府國不分」、「黨族不分」、「府族不分」。

香港島和九龍半島其實是第二次割讓,新界是因租約期滿而歸還,兩者均不屬併吞。中華人民共和國是現時普遍承認代表中國的政權,繼承了「前朝」的權義,自然有權收回新界。我向你租住房屋,但你在約滿前身故,你的繼承人在約滿時收樓,難道是侵佔我的財產?
從情理角度看,香港本來就是中國人這個民族的土地,自然是中國這個國家的一部分。恢復由管治中國的政權行使主權,何來不是回歸?我用槍指著你,迫使你將房屋讓給我,你的繼承人難道不可以向我要回房屋?
ArnoldC 發表於 2012-8-4 02:53 | 顯示全部樓層

回復 91# 的帖子

應該問:是閣下的邏輯思考有問題,表達能力有問題,還是在死雞撐飯蓋?
一、請闡釋「連XXX都懂YYY」在你心目中的用法。
二、請闡釋Montana飲酒牛仔阿伯在帖中的意義。
sea1986 發表於 2012-8-4 09:23 | 顯示全部樓層
原帖由 ArnoldC 於 2012-8-4 01:23 發表

有咩邏輯呢?
唔係中國人就唔係中國人架啦
你冇可能強迫我「被成為」中國人架?
可否唔好咁霸道?

你嘅做法
即係好似土共強迫人地台灣人做中國台灣人、強逼西藏人做中國西藏人一樣咁橫蠻
sea1986 發表於 2012-8-4 09:26 | 顯示全部樓層
原帖由 ArnoldC 於 2012-8-4 02:53 發表
應該問:是閣下的邏輯思考有問題,表達能力有問題,還是在死雞撐飯蓋?
一、請闡釋「連XXX都懂YYY」在你心目中的用法。
二、請闡釋Montana飲酒牛仔阿伯在帖中的意義。 ...

你就死雞撐飯蓋、係你get錯人意思都仲死啄住人地咋
我果句嘢根本個重點只著重係「連Montana呢啲窮鄉僻壤」嘅地方姐
你就老屈我笑阿伯無知識
係閣下無的放矢
點解我要強調Montana?就係因為佢地處偏僻
理論上香港同Montana喺無論政經關係上唔會有太大關連
但當地人都分得清楚香港同大陸有分別
咁你都可以誤解成我踩果位牛仔阿伯?

閣下冇事呀嘛?

S3BL100 發表於 2012-8-4 10:53 | 顯示全部樓層

原帖由 ArnoldC 於 2012-8-4 02:39 發表
既然閣下對美國的情況熟悉,便應知道全美各地的政治制度是如何千變萬化的。
很多國家未有對社會經濟意識形態作出憲制規定,如有多於一層/一區具有相關決策權及立法權的政府,各由意識形態不同的政黨掌控,以至久而久之發展出 ...

其實根本只係你將ethnicity同nationality混淆

講完
fb.com/scientisthk2usa/