hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 中國隊奧運奪金, 有無人覺得好感動?
開啟左側

中國隊奧運奪金, 有無人覺得好感動?

sea1986 發表於 2012-8-6 02:20 | 顯示全部樓層

原帖由 ArnoldC 於 2012-8-5 19:54 發表
你自己說Montana人應該不清楚香港的情況,反過來又以Montana人的說法作準,已證明閣下邏輯思考有問題!

唔清楚唔代表知識低喎
你好似搞錯邏輯
唔通你對某樣嘢唔清楚我就可以話你知識低?

你到底知唔知自己講緊咩?
貶低香港人,擁抱強國人,可悲
ArnoldC 發表於 2012-8-6 07:17 | 顯示全部樓層

回復 111# 的帖子

對某方面知識多的話,何來會不清楚?「知識」多與少,也有「整體」與「個別」方面之分。大學教授整體上知識水平相當高,但對不在行的事,也可以是知識低的,是不是?

「清楚」與否、「低知識」與否,你已經自己攻破自己的論點。

sea1986 發表於 2012-8-6 07:48 | 顯示全部樓層
原帖由 ArnoldC 於 2012-8-6 07:17 發表
對某方面知識多的話,何來會不清楚?「知識」多與少,也有「整體」與「個別」方面之分。大學教授整體上知識水平相當高,但對不在行的事,也可以是知識低的,是不是?

「清楚」與否、「低知識」與否,你已經自己攻破自己的論點。 ...

咁係咪如果話你唔清楚一樣嘢,我就可以話你冇知識、冇水平、冇文化?
最後我都唔想再同你呢位係要老屈人嘅人拗
你鍾意認為個牛仔阿伯係冇知識隨便你
但唔好一而再、再而三咁亂扣人帽子、歪曲本人嘅說話原意
呢種做法係極為卑劣

hkbw 發表於 2012-8-6 10:10 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2012-8-4 09:26 發表
你就死雞撐飯蓋、係你get錯人意思都仲死啄住人地咋
我果句嘢根本個重點只著重係「連Montana呢啲窮鄉僻壤」嘅地方姐
你就老屈我笑阿伯無知識
係閣下無的放矢
點解我要強調Montana?就係因為佢地處偏僻
理論上香港同Montana喺無論政經關係上唔會有太大關連
但當地人都分得清楚香港同大陸有分別
咁你都可以誤解成我踩果位牛仔阿伯?

你睇清楚自己寫乜先再講野啦~

原帖由 sea1986 於 2012-8-2 10:13 發表

唔好意思,你鍾意充當大陸人(記住,大陸人=/=中國人)隨便你
但請你唔好將其他板友與大陸人混為一談
而且今次西方佬的確擺明針對大陸佬(記住,係大陸佬,吾係華人,睇下有冇人當星馬華人係大陸人?)

外國人分唔到大陸人同日本人?I don't think so喎
如果我被問邊度嚟,我會講I'm from Hong Kong
無需要咁冗長講「
I am a Chinese, coming from Hong Kong」
人地外國人一點即明
就算去到Montana呢啲窮鄉僻壤
飲住支酒嘅牛仔阿伯都識講From Hong Kong?? Not from China咁樣啦
係你死都要將香港同大陸拉埋一齊講姐

你試下去問星馬華人當唔當自己係中國人?
相信十個著十個都同你講唔係

你將民主國家嘅嘢拉落一個極權國家身上根本講唔通嘅
而家係土共就先逼人黨國不分
不愛黨=/=不愛國
咁既然香港人不愛黨,又如何話自己係中國人?

至於Hongkongese呢個問題
你唔承認都冇辦法
但事實上鬼佬又會知咩一回事
正當每個地方都有可以自創字代表當地人
何解唔可以出現Hongkongese呢隻字?

第一, 你假設左你既立論係正確, 即中國及香港是兩個國家/種族~
第二, 你覺得你這個立論連很偏遠, 理論上對香港的認知較低的地方都會分得清香港及中國的分別~

你用一個客觀證據理論上不太認知香港的人來佐證/支持你那個立論, 不是邏輯性錯誤是甚麼?!
更何況閣下的立論是錯誤~~那引用這不太認知香港的人的觀點, 只能進一步證明你的論點是不恰當~
這就等同要一位專業的手球員去評論足球比賽一樣~ 手球員不是不專業, 只是他在足球的領域上的知識水平可能比一般人還要低~

早幾頁有人話香港及中國是兩個不同的政治實體, 有人又話香港是給中國吞併, 兩點都有一個邏輯性的問題~

第一, 自香港回歸以來, 所謂的香港政治實體只是中國政治實體下的一個subgroup, 即係香港政治實體只是中國政治實體的其中一部份~
不論在架構上, 還是政治外交軍事上也如是~因此兩個不同政治實體之說是不能成立的~

第二, 吞併是要兩個層次對等的才算得上, 不然只能算是吞, 不能算是併~
殺雞焉用牛刀?!
sea1986 發表於 2012-8-6 12:24 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2012-8-6 10:10 發表
你用一個客觀證據理論上不太認知香港的人來佐證/支持你那個立論, 不是邏輯性錯誤是甚麼?!
更何況閣下的立論是錯誤~~那引用這不太認知香港的人的觀點, 只能進一步證明你的論點是不恰當~
這就等同要一位專業的手球員去評論足球比賽一樣~ 手球員不是不專業, 只是他在足球的領域上的知識水平可能比一般人還要低

首先,果位板友從我一句說話去誤解我笑人地知識低
呢樣嘢已經屬於誣蔑
指出某個地方窮鄉僻壤就等於指某人知識低?似乎唔多合符邏輯
至於我講出嘅原意前面已經講左
假於你同果位A板友都視若無暏嘅
我都無辦法

老實講,閣下早兩三個禮拜咪又有邏輯性錯誤、講啲謬論出嚟
用「十號波落波後停24個鐘經濟活動」去為九巴唔開車一事作開脫藉口

學你話齋,大家拗落去都冇乜結果
你要擁抱強國人、紓尊降貴做大陸人,我都話之你
你要所有板友認同你果種做法,你就盡力啦下
但你不代表我
香港人=/=大陸人
S3BL100 發表於 2012-8-6 12:31 | 顯示全部樓層
原帖由 ArnoldC 於 2012-8-5 20:07 發表
你─
一、對Nationality的定義與公認的完全不同;
二、盲目地以美國政府為標準;
三、對世界政社經了解不足;
四、將Nation、State、Country混淆,
講完。 ...

答人問題都要睇下咩context,美國有人問你Where are you from,
如果你答China既話,即係imply左d咩?人地第一觀感會係咩?
人地梗係以為你由中華人民共和國走出來。咁咪傳遞左錯誤信息囉。

同樣道理,你幾時見過有台灣人答I'm from China?

至於我係咪搞唔清咩叫做nationality,係咪盲目以美國政府為標準?
咁你不如答下我,美國(或者其他國家)對於香港同中國大陸入境
或移民既人,政策唔同,係咪純粹係行政上的方便咁簡單?
如果香港人既nationality真係同中國大陸出來班人一樣既話,
點解香港人會渣特區護照或者BNO,而唔係中華人民共和國護照?
fb.com/scientisthk2usa/
hkbw 發表於 2012-8-6 12:44 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2012-8-6 12:24 發表

首先,果位板友從我一句說話去誤解我笑人地知識低
呢樣嘢已經屬於誣蔑
指出某個地方窮鄉僻壤就等於指某人知識低?似乎唔多合符邏輯
至於我講出嘅原意前面已經講左
假於你同果位A板友都視若無暏嘅
我都無辦法

老實講,閣下早兩三個禮拜咪又有邏輯性錯誤、講啲謬論出嚟
用「十號波落波後停24個鐘經濟活動」去為九巴唔開車一事作開脫藉口

學你話齋,大家拗落去都冇乜結果
你要擁抱強國人、紓尊降貴做大陸人,我都話之你
你要所有板友認同你果種做法,你就盡力啦下
但你不代表我
香港人=/=大陸人

而家都唔係拗既問題, 係睇唔過眼有些人將邏輯逆轉之餘, 還要強拉和是次討論沒有關係的事來說,
跟手在簽名檔, 評分中繼續自我娛樂者~ 呢d應該唔係討論應有既態度law~

鍾意自欺欺人既,go ahead~

天下眾生皆平等, 要眨低人地抬高自己既, 呢種又是甚麼態度呢?!
殺雞焉用牛刀?!
sea1986 發表於 2012-8-6 15:27 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2012-8-6 12:44 發表
而家都唔係拗既問題, 係睇唔過眼有些人將邏輯逆轉之餘, 還要強拉和是次討論沒有關係的事來說,
跟手在簽名檔, 評分中繼續自我娛樂者~ 呢d應該唔係討論應有既態度law~

鍾意自欺欺人既,go ahead~

天下眾生皆平等,  ...

問你你又講唔出香港人=/=大陸人有咩邏輯性問題
個個香港人係咪一定就要係大陸人?
Hannah Wilson係香港人,咁佢又係咪大陸人呢?
香港人咪香港人囉,你做乜硬要人受你果套呢?
而家唔係自唔自欺欺人嘅問題
而根本係香港人唔一定係大陸人喎
咁你咁鍾意做大陸人,請即管去做、愛國愛黨係閣下嘅事
唔該你唔好無限loop、喺italk宣揚愛國愛黨、洗腦教育工作

至於簽名檔問題,老早存在,唔存在「跟手在簽名檔,評分中繼續自我娛樂者」嘅問題啦
唔該閣下留意下時序
天下眾生皆平等, 要眨低人地抬高自己既, 呢種又是甚麼態度呢?!

哈,呢句真係覺得有人正在五十步笑百步
hkbw 發表於 2012-8-6 15:41 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2012-8-6 15:27 發表

問你你又講唔出香港人=/=大陸人有咩邏輯性問題
個個香港人係咪一定就要係大陸人?
Hannah Wilson係香港人,咁佢又係咪大陸人呢?
香港人咪香港人囉,你做乜硬要人受你果套呢?
而家唔係自唔自欺欺人嘅問題
而根本係香港人唔一定係大陸人喎
咁你咁鍾意做大陸人,請即管去做、愛國愛黨係閣下嘅事
唔該你唔好無限loop、喺italk宣揚愛國愛黨、洗腦教育工作

呢句我都可以話你誣蔑我~~我連半句支持共產黨的說話也沒說半句,
還是你又跟隨共產黨,  國等於黨的思維?!

不斷用自己反對的論調去立論, 果然係一些尊貴的人才做到~

根據歷史, 除非你係香港原居民, 不然你都只係早幾代落左來香港, 本來是我們現在所謂的大陸人的人~

即使是香港原居民, 也抹殺不到大家同祖同宗的事實~
後天更改國籍/成為哪地的居民也好, 也不能改變自己的家譜, 即使政見上有甚麼不同,
也改變不了此等事實~

你繼續鍾意當基本法冇到, 鍾意繼續捧自己那個所謂的稱號, carry on~

連自己的根在哪兒也不知, 我只會替你覺得可悲~
殺雞焉用牛刀?!
cky 發表於 2012-8-6 15:53 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2012-8-3 09:51 發表

但點解我喺美加遇到星馬泰印越嘅華人
係會話自己新加坡人、大馬人、泰國人、印尼人、越南人喎

當一話佢地係Chinese
即刻好大反應話No, No, No

我諗尋日林丹對李宗偉的一場賽事
已經可見一班
晌  fb 見到, 在馬來西亞打中文字的華人
都係叫自己做馬來西亞人, 而唔係乜野華人, 又或者 "在馬來西亞的中國人"
講佢係馬來人之光, 而唔係 "華人之光" 或者 "中國人之光"
由此可見, 甚麼血統論, 祖先論等等都唔適用

好多年前, 高行健拎諾貝爾文學獎, 一般華人社會都說他是首位獲獎的華人
但由於他的文筆和中共不符合, 因此官方既不認為他是中國人
中共網民也指他是法國人, 然後要質疑為甚麼不是冰心 (當時她未死) 不能得諾貝爾獎云云....

美國駐華大使駱家輝, 亦直言自己是美國人而非中國人

我想話, 身分認同係可以從好多方面去睇
中國人呢個 term... 太多 interpretation
華人就更加係, 我感覺係國內人士想拉攏某些人沾光時, 就會冠晒佢地為華人, 甚至中國人

再引伸另一個例子: 好似韋漢娜, 已經取得三星身分證, 也換了特區護照並放棄英國護照
血統論佢唔係中國人, 但國籍論佢的而且確係中國人, 而佢就話自己係香港人

簡單而然, 我覺得不論用國籍, 血統去分, 肯定有好多爭議性存在