hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 中國隊奧運奪金, 有無人覺得好感動?
開啟左側

中國隊奧運奪金, 有無人覺得好感動?

hkbw 發表於 2012-8-8 11:50 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2012-8-8 11:29 發表

講到尾,邊個做嘢比較令人信服啫。

兩個大國, 老實講, 半斤八兩啦~
再客觀d睇, 兩個都係冇大分別架啦~
殺雞焉用牛刀?!
S3BL100 發表於 2012-8-8 12:17 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2012-8-8 09:50 發表

咁有人記著一係答hong kongese呢d港式自創英文, 又或者, 乾脆認美帝做老豆算數啦~~

曾經有極端左派講過一句說話: 那些不認自己是中國人的中國人, 本身就是國恥~~

我會修正為, 某些人民族意識薄弱, 由細到大深受英美大國荼毒, 已經算係病入膏肓, 無得救架啦, ~~

可能人地覺得去左美國就高人一等, 連自己本族本宗都當係外星人~~甚至仲要睇唔起自己人~~
呢d比起那些歧視別國人/其他膚色既人, 更加不屑一顧~~

呢D咪係偷換概念囉……民族同國家有咩必然關係?
我認我ethnicity係Chinese,係咪代表我一定要認自己係中國人?

仲有呢,係Hongkonger,唔係Hongkongese……
fb.com/scientisthk2usa/
sea1986 發表於 2012-8-8 12:33 | 顯示全部樓層
今日蘋果一份專欄講嘅嘢,我唔知果啲堅持香港人=大陸人嘅人仲有乜說話好講呢?

http://hkm.appledaily.com/detail ... &category=daily
而指罵梁靜茹的背後,更有着一段對中共非常尷尬的歷史問題─中共建政初期打着「中國人身份」號召南洋華僑回國,但後來卻以「本質不純正」對華僑們進行批鬥甚至驅逐出境;更有周恩來在一九五五年親自向當時的印尼總統蘇加諾表示「不會承認印尼華僑係中國人」。從而引發中共對南洋華人的身份和國籍處理的問題。

人又係中共,鬼又係中共,乜都中共話晒
香港人本質都唔純正架,仲講乜嘢係大陸人呢?

本質不純正嘅華僑唔係大陸人,係中共自己講嘅,唔係香港人逼佢咁做
所以唔好再堅持「香港人=大陸人」果啲大中華主義啦

我真係戥梁靜茹、方力申、阿SA可憐,無端端被人問候祖宗十八代

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
S3BL100 + 1 + 1 great find...

查看全部評分

貶低香港人,擁抱強國人,可悲
sea1986 發表於 2012-8-8 12:35 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2012-8-8 12:17 發表
仲有呢,係Hongkonger,唔係Hongkongese…… ...

其實Hongkongese都會用
DGCNYO 發表於 2012-8-8 13:46 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2012-8-8 10:00 發表

又係是否問非所答既問題~

人地如果想問既係咩國家, 咁你咪問非所答law~

主觀認同, 人地會唔會因為對州身份的主觀認同而唔認自己係美國人?

講到尾, 有些人選擇性承認事實, 其實同緊呢d人所激烈反對既中共沒有兩 ...

人類最恐怖就是陰謀論

我講加洲你就話我反美體制,我講香港人就反中?只代表你眼光淺窄,只容得下窄小的政治正確

如果想問你咩國家,最好不如囉本護照睇睇,我唔想問到有件蛋散同人講佢係中國人點知用緊美國護照

但你地又有時接受外國護照既人叫自己做中國人?....奇怪

原帖由 sea1986 於 2012-8-8 12:33 發表
今日蘋果一份專欄講嘅嘢,我唔知果啲堅持香港人=大陸人嘅人仲有乜說話好講呢?

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=16583652&category_guid=4104&category=daily

人又係中共,鬼又係中共,乜都中共話晒
香港人本 ...

黎D正是中國現代的無原則....

中國人、華人、華僑、中華民族,我想問,當中有何關係,我睇果有D人跟本講唔出....

中國我亦不視中國共產黨為一,如果要我認黨等同圖,實屬弱智

成日有人話被英國洗腦,問心果句,英國人的管治確實成功,讓人認同,中國係香港做左D咩俾我感到認受性?

日日話你地唔愛國?日日250個?日日只俾D甜頭你?日日話唔俾民選?當年佢殺局殺到香港得翻個廢既區議會?

勁,當中有幾多個我好高興?SARS高興不?阿爺死都唔出聲,香港爆太獲仲呃,到有人爆先話死左好多人,事後又講自己中醫幾把炮!

當然一定有好事既,例如樓價高到癡膠花,人工跌在2%比回歸前,但菜貴左3倍....我唔知你點睇一D似是而非既好事

自由行?你知唔知自由行改變左香港既遊客分怖.....同推廣目標....結果D廣告sell大陸人,外國人點會黎

以前日本仔幾多團,今日JPI都越縮越細,無他,無sell過....

香港整體算ok,但沒好到忘記英國時期的社會情況

我只講當年的公民教育既態度,好過今日既通識同國民教育

公民教育是教你做一個被人尊重的人以獲取認同感,國民教育側是sell你愛中國以獲得分數,同水平嘛?

中國贏,實力表現,但我覺得任何運動員都平起平座,洗唔洗感動?我會感動架

例如我睇賽車,果3位鬥到最後一秒,咩招都出曬,爆到0.003s差距,我真係激到喊,有Feel架,真正需要感動的是運動者的熱誠,希望,而不是國家囉幾多件金幣

就算輸,都係一場精彩既賽事,黎D先係運動中最真實最純潔的感動......

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
sea1986 + 1 + 1 一針見血,奉勸馬友友早日回頭是岸,勿認賊作父 ...

查看全部評分

ArnoldC 發表於 2012-8-8 23:02 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2012-8-7 23:06 發表

你同人傾偈溝通,會唔會特登講一D令人誤會你意思既野?

或者咁講,在美國,加州人同得州人對自己身份都有好主觀的認同,
如果你晌香港碰到一個美國人,問佢where are you from?
佢答I'm from Texas,又有咩問題呢? ...

你明不明白我在說什麼?

同人溝通,要令人清楚明白無可厚非,但不代表事實就是如此。閣下讀theoretical physics ,同張三李四談生活科學,都只會用classical science 吧?但不代表classical science 正確!

我說過,「香港人」與「中國人」並無牴觸,所以"Texan"與"American"都無牴觸,只要認清國族與地區的分別便沒有問題。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
Trident@KS6946 + 1 同意

查看全部評分

S3BL100 發表於 2012-8-8 23:39 | 顯示全部樓層

原帖由 ArnoldC 於 2012-8-8 23:02 發表

你明不明白我在說什麼?

同人溝通,要令人清楚明白無可厚非,但不代表事實就是如此。閣下讀theoretical physics ,同張三李四談生活科學,都只會用classical science 吧?但不代表classical science 正確!

我說過,「香港人」與「中國人」並無牴觸,所以"Texan"與"American"都無牴觸,只要認清國族與地區的分別便沒有問題。

1. 你搵錯例子,physics的精神在於點樣去搵model去描述呢個世界的各種物理現象。
classical physics唔係正確,但係to a good approximation係解釋到絕大部份macroscopic phenomena,
咁咪得囉,從來無人expect個model係完美,只要個model岩用咪得。

2. 咁你即係都承認左,問Where are you from,答I'm from Hong Kong係無問題囉。
或者咁講,你走去問美國白種人where are you from,人地會唔會答地I'm from Ireland?
fb.com/scientisthk2usa/
sea1986 發表於 2012-8-9 00:09 | 顯示全部樓層
原帖由 ArnoldC 於 2012-8-8 23:02 發表

即係話,香港人咪香港人你承認冇問題啦?
ArnoldC 發表於 2012-8-9 05:33 | 顯示全部樓層

回復 157# 的帖子

1.        即是你自己都承認:「『啱用』=/=正確」。
2.        你更像:
           “Are you American?”
           “No, I’m from Texas/California/...
           你亦有將香港vs中國當作國家之分。

ArnoldC 發表於 2012-8-9 05:35 | 顯示全部樓層

回復 158# 的帖子

此香港人不同彼香港人。