hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 中國隊奧運奪金, 有無人覺得好感動?
開啟左側

中國隊奧運奪金, 有無人覺得好感動?

hkbw 發表於 2012-8-9 10:07 | 顯示全部樓層

原帖由 ArnoldC 於 2012-8-9 05:35 發表
此香港人不同彼香港人。

算吧啦, 個d被英美意識完全洗腦既人, 應該都係唔會明架啦~
呢d人就會繼續堅持自己個套是最好~ 連事實史實都不顧, 選擇性放大問題~
講來都晒氣~
殺雞焉用牛刀?!
sea1986 發表於 2012-8-9 10:34 | 顯示全部樓層
原帖由 ArnoldC 於 2012-8-9 05:35 發表
此香港人不同彼香港人。

點此香港人不同彼香港人?闡釋之

路過O翕句︰
呢篇文有兩個人好奇怪
一先一後回文,回嘅嘢幾乎同出一轍
貶低香港人,擁抱強國人,可悲
sea1986 發表於 2012-8-9 10:40 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2012-8-9 10:07 發表
算吧啦, 個d被英美意識完全洗腦既人, 應該都係唔會明架啦~
呢d人就會繼續堅持自己個套是最好~ 連事實史實都不顧, 選擇性放大問題~
講來都晒氣~

你自己擘大眼睇清楚呢段嘢先啦
而指罵梁靜茹的背後,更有着一段對中共非常尷尬的歷史問題─中共建政初期打着「中國人身份」號召南洋華僑回國,但後來卻以「本質不純正」對華僑們進行批鬥甚至驅逐出境;更有周恩來在一九五五年親自向當時的印尼總統蘇加諾表示「不會承認印尼華僑係中國人」。從而引發中共對南洋華人的身份和國籍處理的問題。

中共自己承認,1949年前越洋到南洋嘅華人係本質不純正、唔會承認佢地係中國人
即係話,你講嘅「事實史實都不顧」嘅係中共
香港人都被中共話本質不純正、要予以洗腦囉,咁香港人仲邊會係大陸人咩?

好心你啦,反對你意見就話被英美意識洗腦、大美國主義、崇洋崇美崇英
仲有冇第句架?
你自己覺得爹娘再親都不及毛主席親就好啦
唔好再強迫大家認同你果種香港人=大陸人嘅想法

hkbw 發表於 2012-8-9 10:51 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2012-8-9 10:40 發表
中共自己承認,1949年前越洋到南洋嘅華人係本質不純正、唔會承認佢地係中國人
即係話,你講嘅「事實史實都不顧」嘅係中共

香港人都被中共話本質不純正、要予以洗腦囉,咁香港人仲邊會係大陸人咩?

好心你啦,反對你意見就話被英美意識洗腦、大美國主義、崇洋崇美崇英
仲有冇第句架?
你自己覺得爹娘再親都不及毛主席親就好啦
唔好再強迫大家認同你果種香港人=大陸人嘅想法

你都冇乜第二句啦~~  呢句說話應該可算是你誣蔑本人的例子~~

不過咁, 我都要多謝你, 繼續示範何謂選擇性放大事實史實~~

口口聲聲話人地, 有冇發覺你自己也是不遑多讓呢?!
不過你應該唔會覺, 點解? 顯而易見, 唔駛需要多講啦~
殺雞焉用牛刀?!
S3BL100 發表於 2012-8-9 12:29 | 顯示全部樓層
原帖由 ArnoldC 於 2012-8-9 05:33 發表
2.        你更像:
           “Are you American?”
           “No, I’m from Texas/California/...
           你亦有將香港vs中國當作國家之分。

So what?

好老實,唔只一次晌不同場合(on campus又好,
出去開conference又好),有黃皮膚黑頭髮的人走來問我,
Where are you from? Are you from China?
我一定答No,因為呢班只會晌自己個圈子同人交往的大陸學生
心入面China幾乎肯定只係中國大陸,唔包括香港澳門同台灣。
你試下走去問一個台灣/新加坡學生Are you from China,睇下佢地幾多個答yes囉……

跟住呢班操大陸口音的大陸學生,
聽到我的American accent,完全無clue,
往往都估唔到我由邊度來,
淨係會亂撞Japan/Korea/Taiwan(嗱,佢地講得出Taiwan,
即係佢地心目中Taiwan同China已經唔同啦,香港一樣道理
到最後我講I'm from Hong Kong,佢地先頓然大悟。

當佢地心目中China只係佢地大陸學生個community的時候,
我答no又有咩問題呢?

(按:如果係去conference,人地問Where are you from,
如果唔係後面無端端加句Are you from China的話,
根本上可以assume佢地只係問我係咩affiliation,由邊間學校/邊個機構來的)

亦試過唔止一次,campus上面行行下,
有人問我,「你會說國語嗎?」
上兩星期仲試過一次,ni shi zhong guo ren ma?
我碰著呢D,我全部會扮聽唔明算數囉。
反正我唔想同佢地mingle太多,如果碰著係我的roommate另計
(不過我first year果個大陸roommate都俾我成功呃左幾個月
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2012-8-9 12:31 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2012-8-9 10:51 發表

不過咁, 我都要多謝你, 繼續示範何謂選擇性放大事實史實~~

如果真係有人好似你所講「選擇性放大事實史實」既話,
不如諗下點解會有咁多人(我計埋社會上唔少)「選擇性放大」先啦……
fb.com/scientisthk2usa/
hkbw 發表於 2012-8-9 14:23 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2012-8-9 12:31 發表

如果真係有人好似你所講「選擇性放大事實史實」既話,
不如諗下點解會有咁多人(我計埋社會上唔少)「選擇性放大」先啦……

理由其實唔係太複雜~~

不過咁, 要記著, majority做/ 認同既野, 係唔一定係啱既~~
殺雞焉用牛刀?!
DGCNYO 發表於 2012-8-9 14:41 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2012-8-9 10:07 發表

講來都晒氣~

係咁強調一個結論,但一個論點都講唔出,你無唔無聊D......

史實?中共過去50幾年,只是中國人家義都改左N次,史實談,自己打自己臉麼?
DGCNYO 發表於 2012-8-9 14:45 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2012-8-9 12:29 發表

So what?

好老實,唔只一次晌不同場合(on campus又好,
出去開conference又好),有黃皮膚黑頭髮的人走來問我,
Where are you from? Are you from China?
我一定答No,因為呢班只會晌自己個圈子同人交往的大陸學生
心入面Chin ...

最種要俾人快速認知自己咩身份,單單一個Chinese、China,第一,跟本同無答一樣,第2,人地表錯情實屬正常......

我真唔知有D人點解要將香港人睇得咁低水,可能佢地覺得阿爺養緊佢.....將心果句,以中國過去史事

香港人有一個時期不算是中國人,咩人係不是中國人?67暴動後有紅色小巴牌果D,一定無可能叫中國人...唔支持紅色運動既人
sea1986 發表於 2012-8-9 15:43 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2012-8-9 14:23 發表
理由其實唔係太複雜~~

不過咁, 要記著, majority做/ 認同既野, 係唔一定係啱既~~

咁即係同多數服從少數一樣咁無稽嘅道理