hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 中國隊奧運奪金, 有無人覺得好感動?
開啟左側

中國隊奧運奪金, 有無人覺得好感動?

AVD1 發表於 2012-8-10 09:41 | 顯示全部樓層

原帖由 DGCNYO 於 2012-8-10 01:15 發表

中國人,外國政策用錢買朋友,都一個例子....

我唔會話英國佬幾好,最勁同最廢加埋就係英國人囉

我唔知中國人幾勁,但一定唔係又龍又熱血又勇敢囉

一個國家廢係事實,係無辦法,但你唔好同我報喜不報憂

事頭婆仆親時香港 ...

好老實講, 你問我關於身份認同
我答香港人, 你要洗我腦, 我再黎香港人你都係耐我唔何,
你睇我唔順眼你可以殺左我, 就係咁簡單 ~

上面有幾多黑暗面其實大家心中有數,
至於如果有一 D 有高地位 o既香港人話所有香港人就係中國人, 就係愛國愛港愛共產黨,
咁真係 SORRY, 我只可以回應一句你不能代表我就係咁簡單 ~

香港同中華人民共和國, 甚至中華民國同中華人民共和國起身份認同呢個問題,
比中美關係更為複雜, 呢樣野真係人所共知,
只係共產黨一味以為可以靠利益, 靠嚇就可以解決呢個問題,
又真係要講多次你們 NAIVE 了 ~

當然究竟中共暗地裡派左幾多人落香港, 甚至過左去台灣搞搞震我地真係唔知,
老老實實, 我地起度咁揚話共產黨乜乜物物, 有時我都有擔心會唔會有朝一日我地會比人清算 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
cky 發表於 2012-8-10 15:41 | 顯示全部樓層
呢一刻, 國內有些憤青仲成日話要用斷東江水, 斷豬肉活雞等來 "懲罰" 香港唔愛國
(甚至話停供電喎, 不過佢地唔知香港 D 電可以多到賣返去大陸)
總覺得
咪停到夠囉, 副食品宜家根本唔駛大陸
至於水, 年年一大堆水排入海, 佢唔供應仲可能做左一件善事添
238X 發表於 2012-8-11 21:38 | 顯示全部樓層

回復 182# 的帖子

叫解放軍嚟殺哂我哋咪耳根清淨囉,佢哋都傻嘅

不過又放長雙眼睇下最後邊個被邊個殺
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
dbat98D 發表於 2012-8-11 22:56 | 顯示全部樓層

所以我幾時都話全球排華, 聯合盟軍(英美等)
消滅十三億支那族禽獸, 剷除支那國係絕對正確
sea1986 發表於 2012-8-12 01:32 | 顯示全部樓層
原帖由 cky 於 2012-8-10 15:41 發表
呢一刻, 國內有些憤青仲成日話要用斷東江水, 斷豬肉活雞等來 "懲罰" 香港唔愛國
(甚至話停供電喎, 不過佢地唔知香港 D 電可以多到賣返去大陸)
總覺得
咪停到夠囉, 副食品宜家根本唔駛大陸
至於水, 年年一大堆水排入 ...

當蒼井空都可以被人問仲係咪中國人嘅時候
大陸憤青又點會有呢啲常識呀?
貶低香港人,擁抱強國人,可悲
cky 發表於 2012-8-12 02:38 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2012-8-12 01:32 發表

當蒼井空都可以被人問仲係咪中國人嘅時候
大陸憤青又點會有呢啲常識呀?

我睇番其他人引出來的截圖, 無非都係話人地來大陸發展/賺大陸人錢
就要講大陸喜歡的說話云云
梁靜茹如是, 方力申如是, 蒼井空都是

咁何以大陸人嚟香港或者去外國, 總是要霸霸道道的那種
一副本老子有錢就是土皇帝的格?

說穿了, 就是中國人總喜歡自我形象過度澎脹 (或者過度自悲) 所引致的
cky 發表於 2012-8-12 05:41 | 顯示全部樓層

頭先睇埋男子高台十米, 邱波一直表現穩定下, 最後輸了一分多予美帝選手
另一位選手林躍因其中一跳有失誤, 最後只得第四, 俾英帝小子搶了第三

邱波拎唔到第一, 我睇可能其中一個原因, 係他的難度系數整體比美國為低
雖然第一, 二跳他和林躍都以 9.5 /10 完成, 但因為難度系數只有 3.2
而 3.6/3.7 亦只有一/二跳, 相比其他國家六跳中有兩, 三跳 3.7/3.8 甚至過 4.0 係有點吃虧

不過, 無論點都好, 根據國情
中國運動員失金, 作為 "中國人", 都要愁眉苦臉, 悲痛落淚一番
然後就大數裁判的不公平事項

最明顯就係有乜理由俾英國選手第一跳失準, 歸咎有人開閃光燈令他分心
佢同教練向裁判長投訴兼得直可以再跳一次拎90多分?
唔係咁的話, 林躍就可以拎到銅牌云云...

睇下 yahoo news 幾時又充斥著呢 D 阿毛心態...
3ASV196 發表於 2012-8-12 09:56 | 顯示全部樓層
原帖由 cky 於 2012-8-12 05:41 發表
頭先睇埋男子高台十米, 邱波一直表現穩定下, 最後輸了一分多予美帝選手
另一位選手林躍因其中一跳有失誤, 最後只得第四, 俾英帝小子搶了第三

邱波拎唔到第一, 我睇可能其中一個原因, 係他的難度系數整體比美國為低
...

"然後就大數裁判的不公平事項"

這又何止中國, 今次奧運就特別多問題判決, 唔少國家的人都一樣有數

有時你點睇一個國家, 就自然影響你的睇法, 如果上訴成功的是中國而不是英國,
一樣可以批評: 根據中國國情, 獎牌大於一切, 少少不滿, 都一定上訴, 為求一定
拎到金牌, 令同胞自我高興形象澎脹一番~

中國國情係好多野都唔係好, 但都唔好係有話, 唔係又話定先吧...

相反, 今次見到邱波拎唔到金, 都接受地拎銀牌, 並沒有上訴及投訴不公平bor,
接受訪問, 仲話寄望下一次奧運~
3ASV196.KE7270
DGCNYO 發表於 2012-8-12 16:25 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2012-8-12 09:56 發表

"然後就大數裁判的不公平事項"

這又何止中國, 今次奧運就特別多問題判決, 唔少國家的人都一樣有數

有時你點睇一個國家, 就自然影響你的睇法, 如果上訴成功的是中國而不是英國,
一樣可以批評: 根據中國國情, 獎 ...

只能夠講,英國人係咁上下啦.....無理由對左英國百幾年都唔知英國人偏私成份唔少所以佢地到家下華人計,佢好睇香港人,反而日本仔韓國人中國人都好記仇,甚至佢地都好記美國仇,所以在少數英國惡過美國既運動(例如賽車)英國人絕對兇狠到你唔信,唔夠惡就無辦法啦

但英國就係咁,佢夠膽係外國BBC一樣咁做,一樣串死人唔要命,所謂英國紳士有人笑言肉食紳士,都係咁姐

唔要面到咁,你話中國做唔做到呢,一定做唔到....雖然原則上唔正確,但不得不說英國人對咪D事真係有趣到爆......例如賴地硬的能力....

人種就係咁,無得話人地點叻,中國人果屆除左用錢幾倍錢去確保外,一樣好多問題,大家理解大家就可以.....

而中國失金,唔難發現大部份都係個人主觀評分的比賽.....以往黎D比賽次次都有人唔認同,但次次都咬唔入

如果想確保贏,最好方法就只話完全競速、有完全客觀評分的計分方法的

而主觀性評分比賽,甚至外觀更甚是一條泳褲都會被影響

我覺得係唔識睇黎D主觀野,你個角度好,唔到俾分果個位睇既一樣......有時打交都無用

俾分既改分,即承認自己亂出分,佢都無得落台啦.....而英國病的失誤就唔講啦....預左架啦,...唔出事都唔叫英國人嘛

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
Trident@KS6946 + 1 同意

查看全部評分

238X 發表於 2012-8-12 20:48 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 12/8/2012 09:56 發表

相反, 今次見到邱波拎唔到金, 都接受地拎銀牌, 並沒有上訴及投訴不公平bor,
接受訪問, 仲話寄望下一次奧運~

聽你哋咁講,除咗玩走線嗰幾位羽毛球手之外,
中國運動員質素其實唔錯。

不過都係嗰句,我係地球人,我會敬重佢哋,
但唔需要為佢哋感動,而我相信佢哋應該都唔係
以要人為佢哋感動為目的。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知