hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 中國隊奧運奪金, 有無人覺得好感動?
開啟左側

中國隊奧運奪金, 有無人覺得好感動?

DW8306 發表於 2012-7-31 11:56 | 顯示全部樓層

強國班奧運金牌得主退役之後既景況,聞者真係流淚咯......陰功!
仲唔快D多謝國家?

hkbw 發表於 2012-7-31 15:55 | 顯示全部樓層
原帖由 kwyeung 於 2012-7-30 01:10 發表

我有個朋友講得好好︰

1. 中國運動員自幼苦練, 可惜根本唔係自己意願,
對國家黎講, 運動員只係機器, 每面金牌背後係一個人的悲劇, 唔值得高興。

2. 奧運要推廣運動, 機器會熱愛一項運動嗎?
有血有淚, 有付出有收穫, 這是個人的努力, 唔應該榮耀歸於黨, 感動甚麼?

3. 近年年紀都可以造假, 我開始迷網, 除了要贏, 還有甚麼?

怪不得左派要咁大力硬推國民教育, 睇完呢堆回文, 小弟明白多少~~

就算個黨係點, 國家係點, 運動員既努力唔應該被忽視的~

下下話人地唔係自願, 每個都係悲劇, 請拿出證據來~

也許中國的操練是不太人性化, 但要再在這些領域上成功, 有些苦功是不得不下的~~

連中國人, 自己都唔認同的話, 老實講, 怪不得呢兩日BBC係度大造文章, 在沒有證據, 單憑成績的情況下質疑中國選手服禁藥~

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
Trident@KS6946 + 1 + 1 agree

查看全部評分

殺雞焉用牛刀?!
DGCNYO 發表於 2012-7-31 16:57 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2012-7-31 15:55 發表

怪不得左派要咁大力硬推國民教育, 睇完呢堆回文, 小弟明白多少~~

也許中國的操練是不太人性化, 但要 ...

國內體育制度眾所知,入會訓練,點入會....咪如同賣女入去....

講到黎到又點賣,其實就包你食住,每個省都訓練人,如果練得出一個勁既就有面子,所以中國各省都樂於出錢又出力開黎D學校.....

但你無聽過國內運動員既情況,,,,無他,做唔成咪做民工,有病有痛無人知,好彩既,可以做出口運動員,,,,,但你不會找到不出名的運動員.....

中國現實就係咁......中國只有出名的運動和出口的運動員,無咩第3個.....
238X 發表於 2012-7-31 17:10 | 顯示全部樓層

回復 12# 的帖子

以現在的情勢來看,國族認同正正是被中共用來
鎮壓個人權利的重要觀念。

有些東西不是有沒有直接證據的問題,
因為有關團體的往績,即使沒有證據,
可信度也可被視為相當高的。

個人認為,當國族認同思想被當權者濫用的時候,
將之 (暫時) 摒棄是必要的,
否則很難建立公正和平等的社會。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
hkbw 發表於 2012-7-31 18:11 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2012-7-31 17:10 發表
以現在的情勢來看,國族認同正正是被中共用來
鎮壓個人權利的重要觀念。

有些東西不是有沒有直接證據的問題,
因為有關團體的往績,即使沒有證據,
可信度也可被視為相當高的。

個人認為,當國族認同思想被當權者濫用的時候,
將之 (暫時) 摒棄是必要的,
否則很難建立公正和平等的社會

這只是從一個極端走到另一個極端, 以暴易暴之法~

要消除濫用, 是應該建立正確的民族認同思想, 而非 (暫時) 摒棄~

若然(暫時) 摒棄~只會提高社會對立面, 得出內耗的下場~~

有一點我暫時在香港見不到, 就是真正客觀的看待中國近代史~
殺雞焉用牛刀?!
kwyeung 發表於 2012-7-31 18:16 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2012-7-31 15:55 發表

也許中國的操練是不太人性化, 但要 ...

我幾時有話要忽視佢地努力?
操練幾辛苦, 我一定清楚過你。
只係我唔認同仍未識性就捉佢入訓練營, 逼佢做各種機械式動作。
中國隊已經唔係「台上十分鐘台下十年功」, 而係「一將功成萬骨枯」,
年中練傷練癱既無數。

內地既血汗操練, 幾歲大個老豆老母就推佢入訓練營,
你覺得一個五六歲既小朋友係咪自願?
證據?我自己係呢個field度玩過, 係國內運動員話我知既, [即係我就係source~]
新聞亦有報導過呢類血汗新聞。
至於中國服用禁藥, 明報上星期有報導, 邊板我忘記了, 你可以到圖書館借來看。

未知答案滿意到閣下未?

hkbw 發表於 2012-7-31 18:25 | 顯示全部樓層

原帖由 kwyeung 於 2012-7-31 18:16 發表

我幾時有話要忽視佢地努力?

內地既血汗操練, 幾歲大個老豆老母就推佢入訓練營,
你覺得一個五六歲既小朋友係咪自願?
證據?我自己係呢個field度玩過, 係一個國內運動員話我知既, [即係我就係source~]
新聞亦有報導過呢類血汗新聞。
至於中國服用禁藥, 明報上星期有報導, 邊板我忘記了, 你可以到圖書館借來看。

未知答案滿意到閣下未?

老實講, 好地地一個奧運, 人地拎到牌, 有冇感動, 好個人的一個情感問題~
但卻被轉移到人地阿爸阿媽硬推入訓練營此等問題上, 正正是轉移視線, 忽視其個人及團隊努力的成果~

一將功成萬骨枯, 老實講, 類似既情況在英國等歐美國家有冇呢?
你係source時, 我都係source者~

運動員既成功, 不分國家, 都係要長年累月的血汗積聚返來~

服禁藥係中國專利嗎? 法國, 英國, 美國冇咩? 停賽禁賽都唔少啦, 對不?

唔好講到得中國有問題, 其他地方冇先得架~
殺雞焉用牛刀?!
kwyeung 發表於 2012-7-31 18:55 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2012-7-31 18:25 發表

老實講, 好地地一個奧運, 人地拎到牌, 有冇感動, 好個人的一個情感問題~
但卻被轉移到人地阿爸阿媽硬推入訓練營此等問題上, 正正是轉移視線, 忽視其個人及團隊努力的成果~

一將功成萬骨枯, 老實講, 類似既情況在 ...

1. 我沒說過其他地方沒有禁藥問題。即使其他地方有禁藥問題, 也不代表中國的做法合理。
這是基本邏輯。

2. 本人並非鍵盤戰士。有見過我真人的板友, 會知道我真係玩過比賽識過人, 先出黎亂講野。

我不敢說每項運動都用殘忍方法訓練, 但田徑、跳水、體操一類,
很多地方是從學校選拔, 再用各種理由要父母簽字讓子女入營,
永無天日去操練, 生死亦不得追究。
運動員每天只有操練, 教育終止, 所以很多中國隊是文盲。
而訓練過程, 為求爭取時間, 打激素、過度拉壓亦不非罕見,
但幼童過度拉壓會影響發育, 對身體造成傷害也是常見。

英美日地區有保護兒童法例, 家長亦甚少為光宗耀祖而賣子賣女。

我明白只說理論十分容易, 最後亦只會讓hkitalk淪為口舌之爭之地,
繼而教壞後輩, 以為討論可以抽離論據。
在此略為提供耳聞的資料, 讓大家判定兩個問題︰
1) 奪金背後是否人道?
2) 每面金牌背後犧牲多少人權、生命?

最後, 有本雜誌叫《運X版圖》, 每月出版, 偶然會討論奧運操練,
參閱舊刊或能提供更多資料討論。

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +2 收起 理由
DW8306 + 1 + 1 agree
LV1012 + 1 + 1 中肯

查看全部評分

dbat98D 發表於 2012-8-1 00:09 | 顯示全部樓層
如果唔係咩奧運精神,體育精神,世界大同
奧運、世界盃,所有國際盛事應該唔俾中國
呢個非法國家參與。如今國際社會應團結一致
發動全球排華行動。
LV1012 發表於 2012-8-1 09:18 | 顯示全部樓層

http://hk.apple.nextmedia.com/international/art/20120801/16564459

大中華主義的版友唔知對呢條link有咩睇法?