hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 中國隊奧運奪金, 有無人覺得好感動?
開啟左側

中國隊奧運奪金, 有無人覺得好感動?

ArnoldC 發表於 2012-8-2 07:45 | 顯示全部樓層

回復 37# 的帖子

某南美洲國家足球隊曾有隊員因入「烏龍球」而被殺。
ArnoldC 發表於 2012-8-2 07:50 | 顯示全部樓層

回復 40# 的帖子

閣下承認「土共」=/=「中國」,
顯示閣下並非「黨國不分」、「政國不分」,
換言之閣下主張「中國滅亡」=主張「中華民族/華人/漢滿蒙藏回人/中國人......滅絕」、「中華文化滅絕」,
應否視作「鼓吹種族滅絕」?
ArnoldC 發表於 2012-8-2 07:54 | 顯示全部樓層

回復 27# 的帖子

「地球人」和「中國人」,兩者並無互斥。閣下的思維與常為「中國香港人vs香港中國人」問題大驚小怪的土共如出一轍。
ArnoldC 發表於 2012-8-2 08:00 | 顯示全部樓層

回復 19# 的帖子

共產黨的中華人民共和國政權確為非法,但「中國」這個國家、「中國人」這個民族何來非法?將「政權」與「國家」、「民族」混為一談,無異於土共的「愛黨等於愛國論」。
ArnoldC 發表於 2012-8-2 08:03 | 顯示全部樓層
一般「自己友」獲獎的開心是會有,但談不上「感動」。看到沾滿國民鮮血的「五星紅旗」,更想作嘔!

同時,「愛之深、責之切」,中國運動員違反體育規則精神時,倍加憤怒!

ArnoldC 發表於 2012-8-2 08:12 | 顯示全部樓層

回復 18# 的帖子

在英國,「怪獸體育家長」屢見不鮮,對教練隊員裁判以至其他隊伍「郁手郁腳」、「用刀用槍」者亦時有聽聞。

根本「天下烏鴉一樣黑」‧‧‧‧‧‧
sea1986 發表於 2012-8-2 08:39 | 顯示全部樓層

原帖由 ArnoldC 於 2012-8-2 07:50 發表
閣下承認「土共」=/=「中國」,
顯示閣下並非「黨國不分」、「政國不分」,
換言之閣下主張「中國滅亡」=主張「中華民族/華人/漢滿蒙藏回人/中國人......滅絕」、「中華文化滅絕」,
應否視作「鼓吹種族滅絕」? ...

你睇清楚我有冇講過中國滅亡呢樣嘢先話我係咪主張中國滅亡啦

而且我向來主張中國=/=中華人民共和國呢個殘暴不仁嘅政權喎
即係話我係傾向土共滅亡唔等於中國滅亡
貶低香港人,擁抱強國人,可悲
238X 發表於 2012-8-2 09:04 | 顯示全部樓層

回復 44# 的帖子

正因為有「極端份子」喺嗰邊,所以有時不免要講重啲語氣,
咁兩相抵銷去取得相對平衡。

難聽啲講,我認為 hkbw 比我同 dbat98D 要負較大責任,
如果唔係佢民族主義上哂腦,我都唔需要咁講。

而且我個立場喺 10# 已經講得非常清楚。
我認為真正嘅奧運精神係超越國族之間的分歧。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
sea1986 + 1 + 1 agree

查看全部評分

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
hkbw 發表於 2012-8-2 09:27 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2012-8-2 09:04 發表
正因為有「極端份子」喺嗰邊,所以有時不免要講重啲語氣,
咁兩相抵銷去取得相對平衡。

難聽啲講,我認為 hkbw 比我同 dbat98D 要負較大責任,
如果唔係佢民族主義上哂腦,我都唔需要咁講。

而且我個立場喺 10# 已經講得非常清楚。
我認為真正嘅奧運精神係超越國族之間的分歧。

又入我數? 你都幾得意架WO~~如果你咁講係成立, 咁似乎你同一D持大英/大美國主義的板友要負較大責任,
因為根據你既LOGIC, 呢篇文一開始有「極端份子」既出現, 所以我同dbat98D先要同你抵銷去取得相對平衡~~

但你呢個LOGIC同有人殺左你屋企人, 然後你又走去殺人地屋企人有咩分別呢?!

與其話我地民族主義上哂腦, 倒不如話有些人崇洋崇到連自己的根在哪也不知道?!
殺雞焉用牛刀?!
hkbw 發表於 2012-8-2 09:28 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2012-8-2 00:20 發表

報導冚全世界都有
你仲要問我?

上面果啲賽事,有咩好否定好答案?
我見唔到邊個國家會嫌人冇金牌嫌到棄兩老於不顧囉
仲唔係「中國模式」、大陸特色?

你見唔到就等於無?
殺雞焉用牛刀?!