hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 中國隊奧運奪金, 有無人覺得好感動?
開啟左側

中國隊奧運奪金, 有無人覺得好感動?

hkbw 發表於 2012-8-2 09:37 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2012-8-2 08:39 發表

你睇清楚我有冇講過中國滅亡呢樣嘢先話我係咪主張中國滅亡啦

而且我向來主張中國=/=中華人民共和國呢個殘暴不仁嘅政權喎
即係話我係傾向土共滅亡唔等於中國滅亡 ...

咁所以中國國家隊拎獎牌, 唔應該等於共產黨拎獎牌, 承認自己是中國人不等於承認自己是共產黨人, 對不?

咁認自己係中國人就唔係D咩問題啦? 對不?

咁國家隊拎獎牌, 就唔應該被歸納入共產黨增光的問題啦? 對不?!
殺雞焉用牛刀?!
hkbw 發表於 2012-8-2 09:51 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2012-8-2 00:18 發表

你唔好無的又放矢
我只係話你聽西方佬針對大陸佬好姐
同認唔認中國人係扯唔上關係

而且,香港人係香港人
唔係你講嘅中國人
唔好乘機散播洗腦言論

你呢D先叫可悲~ 同支持外族眨低自己人沒有分別~

根本一個人既IDENTITY就冇得變~

外國人分唔到中國人跟日本人時, 唔少時間都會走埋來問: Are you a Chinese or Japanese?

我通常都會答: I am a Chinese, coming from Hong Kong~~

係冇一樣野叫Hong Kongese~

你應該就會話你入籍入美國/英國, 咁就唔係中國人啦~~
國籍同你本來係咩人係冇乜關係~ 就算我係英籍, 都唔會擺脫到我係一個Chinese呢個fact~

一d基本事實basic fact 係冇得變既, 唔係你話唔認就唔係~
共產黨係人權方面的問題我都唔鍾意, 但無論執政係咩人, 都唔會改變到一些basic fact~
你有冇見過美國民主黨上台, 共和黨既人唔認自己係美國人先?
你又有冇見過英國保守黨上台, 工黨人唔認自己係英國人先?!

唔好混亂政黨及國家, 亦都唔好把民族扯進去來說~
你鍾意反共係你既事, 但唔好將一些基本邏輯道理倒轉來說~

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
Trident@KS6946 + 1 + 1 同意。

查看全部評分

殺雞焉用牛刀?!
sea1986 發表於 2012-8-2 10:13 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2012-8-2 09:51 發表

外國人分唔到中國人跟日本人時, 唔少時間都會走埋來問: Are you a Chinese or Japanese?

我通常都會答: I am a Chinese, comin ...

唔好意思,你鍾意充當大陸人(記住,大陸人=/=中國人)隨便你
但請你唔好將其他板友與大陸人混為一談
而且今次西方佬的確擺明針對大陸佬(記住,係大陸佬,吾係華人,睇下有冇人當星馬華人係大陸人?)

外國人分唔到大陸人同日本人?I don't think so喎
如果我被問邊度嚟,我會講I'm from Hong Kong
無需要咁冗長講「
I am a Chinese, coming from Hong Kong」
人地外國人一點即明
就算去到Montana呢啲窮鄉僻壤
飲住支酒嘅牛仔阿伯都識講From Hong Kong?? Not from China咁樣啦
係你死都要將香港同大陸拉埋一齊講姐

你試下去問星馬華人當唔當自己係中國人?
相信十個著十個都同你講唔係

你將民主國家嘅嘢拉落一個極權國家身上根本講唔通嘅
而家係土共就先逼人黨國不分
不愛黨=/=不愛國
咁既然香港人不愛黨,又如何話自己係中國人?

至於Hongkongese呢個問題
你唔承認都冇辦法
但事實上鬼佬又會知咩一回事
正當每個地方都有可以自創字代表當地人
何解唔可以出現Hongkongese呢隻字?

老細,你要擁抱大陸人係閣下嘅事
千萬唔好學左西環咁強加呢種意識形態於香港人身上

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +2 收起 理由
cky + 1 + 1 撐 hongkongese
S3BL100 + 1 + 1 萬分同意

查看全部評分

貶低香港人,擁抱強國人,可悲
sea1986 發表於 2012-8-2 10:15 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2012-8-2 09:37 發表
咁所以中國國家隊拎獎牌, 唔應該等於共產黨拎獎牌, 承認自己是中國人不等於承認自己是共產黨人, 對不?

咁認自己係中國人就唔係D咩問題啦? 對不?

咁國家隊拎獎牌, 就唔應該被歸納入共產黨增光的問題啦? 對不?! ...

我何來承認中國人?邊篇文讓你覺得我承認係中國人?
大陸攞獎牌,何解要感動?

而且,你何解一直要有意無意強逼他人承認自己中國人?

「對不、對不」,毋須閣下一咪「對不」小弟
hkbw 發表於 2012-8-2 10:25 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2012-8-2 10:13 發表
唔好意思,你鍾意充當大陸人(記住,大陸人=/=中國人)隨便你
但請你唔好將其他板友與大陸人混為一談
而且今次西方佬的確擺明針對大陸佬(記住,係大陸佬,吾係華人,睇下有冇人當星馬華人係大陸人?)

外國人分唔到大陸人同日本人?I don't think so喎
如果我被問邊度嚟,我會講I'm from Hong Kong
無需要咁冗長講「
I am a Chinese, coming from Hong Kong」
人地外國人一點即明
就算去到Montana呢啲窮鄉僻壤
飲住支酒嘅牛仔阿伯都識講From Hong Kong?? Not from China咁樣啦
係你死都要將香港同大陸拉埋一齊講姐

你試下去問星馬華人當唔當自己係中國人?
相信十個著十個都同你講唔係

你將民主國家嘅嘢拉落一個極權國家身上根本講唔通嘅
而家係土共就先逼人黨國不分
不愛黨=/=不愛國
咁既然香港人不愛黨,又如何話自己係中國人?

至於Hongkongese呢個問題
你唔承認都冇辦法
但事實上鬼佬又會知咩一回事
正當每個地方都有可以自創字代表當地人
何解唔可以出現Hongkongese呢隻字?

老細,你要擁抱大陸人係閣下嘅事
千萬唔好學左西環咁強加呢種意識形態於香港人身上

我自己一向唔like大陸人,

不過咁, 你要根據一d知識水平稍不發達既人既反應而去令你自己自我感覺良好地去自欺欺人的, 請便~
我地係英國的香港人, 聽到d人咁講, 都會覺得佢地無知~

人地迫你就要係的麼? 你咁講同認同中共那套沒甚麼分別~
你自己冇思想既咩? 批判性思維難到你自己一點都沒有? 人地咁define你就用, 你都幾順服共產黨的wo~

既然我地既理解係國不等於黨, 點解你仲要死跟人地國等於黨呢個說法~

你要向英美等國家獻媚是你的問題, 不要把不向外國人獻媚就等同擁抱大陸人, 亦唔好極端化你既崇洋主義~

政治從來不是只有左右~ 有中間, 還有很多不同的分別方式, 唔好再將一d唔同你意見既人硬說成左派~

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
Trident@KS6946 + 1 同意

查看全部評分

殺雞焉用牛刀?!
sea1986 發表於 2012-8-2 10:41 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2012-8-2 10:25 發表
不過咁, 你要根據一d知識水平稍不發達既人既反應而去令你自己自我感覺良好地去自欺欺人的, 請便~  

你咪一昧只識講「自我感覺良好」而暗諷人地自以為是先得架
而且我一直根據反應而回應嘅人好似只有閣下
既然你話我「要根據一d知識水平稍不發達既人既反應而去令你自己自我感覺良好地去自欺欺人的,」
咁我真係唔知你話緊邊個啦

人地迫你就要係的麼? 你咁講同認同中共那套沒甚麼分別~
你自己冇思想既咩? 批判性思維難到你自己一點都沒有? 人地咁define你就用, 你都幾順服共產黨的wo~

既然我地既理解係國不等於黨, 點解你仲要死跟人地國等於黨呢個說法~

你要向英美等國家獻眉是你的問題, 不要把不向外國人獻眉就等同擁抱大陸人, 亦唔好極端化你既崇洋主義

等陣,抗拒土共,就一定唔會抗拒當中國人?咩邏輯?
我抗拒土共就唔可以重申自己係香港人?有咩問題?

獻媚?幾時有?承認自己係香港人就原來等同英美獻媚,又係咩邏輯呢?
崇洋?我只係崇港,難道你將香港當成外國?

PS 除左無可非外,係獻
hkbw 發表於 2012-8-2 10:55 | 顯示全部樓層

原帖由 ArnoldC 於 2012-8-2 08:12 發表
在英國,「怪獸體育家長」屢見不鮮,對教練隊員裁判以至其他隊伍「郁手郁腳」、「用刀用槍」者亦時有聽聞。

根本「天下烏鴉一樣黑」‧‧‧‧‧‧ ...

點止體育, 音樂, 甚至讀書都有咁既情況~

不過呢度有些人選擇性看事物, 採取了 英美是最好, 中國是邪惡的觀點~~
有些人甚至形容此等情況乃殖民地遺留下來, 前朝所作的洗腦現象~~

以前我會覺得呢個論點係太偏激, 但睇返呢個主題下的回文, 看來也不為過也~
殺雞焉用牛刀?!
kwyeung 發表於 2012-8-2 10:58 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2012-8-2 10:55 發表

點止體育, 音樂, 甚至讀書都有咁既情況~

不過呢度有些人選擇性看事物, 採取了 英美是最好, 中國是邪惡的觀點~~
有些人甚至形容此等情況乃殖民地遺留下來, 前朝所作的洗腦現象~~

以前我會覺得呢個論點係太偏激,  ...

是否觀點與閣下不同, 就有義務讓閣下侮辱一番呢?
hkbw 發表於 2012-8-2 11:31 | 顯示全部樓層
原帖由 kwyeung 於 2012-8-2 10:58 發表

是否觀點與閣下不同, 就有義務讓閣下侮辱一番呢?

講到沒有話說以此來打完場乎?

你係覺得 話有人崇洋係侮辱, 還是甚麼?

論侮辱, 這個主題一開始, 就在閣下的回文#6開始, 我覺得就是對運動員的一個極大的侮辱~

原帖由 kwyeung 於 2012-7-30 01:10 發表

我有個朋友講得好好︰
1. 中國運動員自幼苦練, 可惜根本唔係自己意願,
對國家黎講, 運動員只係機器, 每面金牌背後係一個人的悲劇, 唔值得高興。
2. 奧運要推廣運動, 機器會熱愛一項運動嗎?
有血有淚, 有付出有收穫, 這是個人的努力, 唔應該榮耀歸於黨, 感動甚麼?
3. 近年年紀都可以造假, 我開始迷網, 除了要贏, 還有甚麼?

好地地的, 從運動員從小的努力, 就算當中有辛酸, 但獲得獎牌, 正正應該獲得嘉許, 認同的時候,
以其背後黨的不合理去忽視/否定努力的成果, 還要把這些說成中國獨有的情況~~這又算甚麼呢?!

運動員在哪一個國家都是要刻苦耐勞的, 英國划艇隊的金牌你覺得是很輕易得回來的嗎?
那些地獄式訓練不會比中國的易捱~

不論是奧委會還是其他體育組織, 都係認同一點, 就係體育不應涉及政治~
既然是這樣, 為甚麼還是硬把運動員的辛努成果與政治拉上關係, 因為政黨的問題而去淡化運動員應得的鼓勵, 掌聲及認同呢?!

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
Trident@KS6946 + 1 就是這麼一回事。

查看全部評分

殺雞焉用牛刀?!
S3BL100 發表於 2012-8-2 11:41 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2012-8-2 09:51 發表

我通常都會答: I am a Chinese, coming from Hong Kong~~

係冇一樣野叫Hong Kongese~  

唔好意思。

我住左美國兩年幾,間唔中都會有人問我Where are you from?
我的答案一定係Hong Kong。如果有人問我Are you from China? 我一定答No

申請美國簽證時,人地領事館行政上係將Hong Kong同China當成兩個不同國家的。
因為一講China,美國佬第一個反應一定係五星紅旗的中華人民共和國,
畢竟同香港,無論在政治、文化上都有好大分別,我唔會允許
自己俾人當成係每年幾十萬一邊讀書一邊搞搞震的大陸留學生的一份子。
試問我答I'm from Hong Kong又有咩問題呢?
有d人面前,我直頭會話回歸唔係handover,而係annexation!!!

你應該就會話你入籍入美國/英國, 咁就唔係中國人啦~~
國籍同你本來係咩人係冇乜關係~ 就算我係英籍, 都唔會擺脫到我係一個Chinese呢個fact~

話自己係ethnic Chinese同Chinese又係兩碼子事喎,我一定係前者而唔會講後者……

一d基本事實basic fact 係冇得變既, 唔係你話唔認就唔係~
共產黨係人權方面的問題我都唔鍾意, 但無論執政係咩人, 都唔會改變到一些basic fact~
你有冇見過美國民主黨上台, 共和黨既人唔認自己係美國人先?
你又有冇見過英國保守黨上台, 工黨人唔認自己係英國人先?!

唔好混亂政黨及國家, 亦都唔好把民族扯進去來說~
你鍾意反共係你既事, 但唔好將一些基本邏輯道理倒轉來說~

個問題就係中共首先混淆政黨同國家。
人地英美係民主政制(雖然我對美國政治作嘔,但係呢樣係後話),
有政黨輪替,中華人民共和國有咩?
fb.com/scientisthk2usa/