hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 中國隊奧運奪金, 有無人覺得好感動?
開啟左側

中國隊奧運奪金, 有無人覺得好感動?

DIH 發表於 2012-8-2 14:56 | 顯示全部樓層

講返奧運,于洋告別羽毛球:
http://hk.news.yahoo.com

事情有幾個方面:
-改賽制,導致出現以前未見的對壘情況(我唔熟,大致睇到係咁)。
-運動員聲稱自己有傷病,被取消資格是別人無情。
-但連對家南韓都hea埋一份,加埋印尼,三國八人全部傷晒?
-若說是制度問題,為何不早早提出?若奧委會不接納,大可罷賽。
 一個運動員不參加一次奧運,總好過成世工夫付諸東流。
 若對方真的「不可饒恕」,杯葛賽事至少引起傳媒關注,好過自己吃黃蓮。
 除非,有人緊張獎牌獎金多過體育本身,明知制度有問題也要參賽。
-就算係有策略,都唔該你做戲做得好睇D。
sea1986 發表於 2012-8-2 15:09 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2012-8-2 14:56 發表
講返奧運,于洋告別羽毛球:
http://hk.news.yahoo.com

事情有幾個方面:
-改賽制,導致出現以前未見的對壘情況(我唔熟,大致睇到係咁)。
-運動員聲稱自己有傷病,被取消資格是別人無情。
-但連對家南韓都hea埋一份,加埋印尼,三國八人 ...

根本佢係不知悔改
留力,我唔反對
但唔該唔好打波打到咁假
自己錯在先仲要推落比賽規則度
儘管比賽規則有問題,學你話齋點解唔一早投訴?
而且有傷就想將自己打假波推得一乾二淨
完全冇體育精神
罪有應得而被人罰就宣佈退役
唔見得佢對呢項運動有咩尊重
身為種子球手都可以打假波
大陸仲有咩嘢係真?

留番實力打下場情有可原
但唔該尊重番現有比賽、奧運場地
攞番出應有球手嘅水準
唔好連唔識打羽毛球嘅人都一見到你打假
簡直侮辱左羽毛球呢樣運動

大陸人,果然係唔會反省
貶低香港人,擁抱強國人,可悲
Trident@KS6946 發表於 2012-8-2 15:37 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2012-8-2 15:09 發表

根本佢係不知悔改
留力,我唔反對
但唔該唔好打波打到咁假
自己錯在先仲要推落比賽規則度
儘管比賽規則有問題,學你話齋點解唔一早投訴?
而且有傷就想將自己打假波推得一乾二淨
完全冇體育精神
罪有應得而被人罰就宣佈退 ...

唔該唔好一竹竿打一船人,
批評呢件事,或者呢個球手都仲系對事不對人,
亦都有可取之處,
但你話大陸人呢個群體系唔會反省,
已經系一竹竿打一船人
請證明大陸人呢個群體是如何唔會反省。

系咪有對個別大陸人既負面新聞就可以對成個群體扣帽子?
我們的征途是星辰大海
cky 發表於 2012-8-2 16:11 | 顯示全部樓層

我睇港台新聞, 事件另一主角王曉理謂佢對新賽制不是很理解
真的莫明奇妙.. 打比賽前不是應該了解清楚嗎?
我諗就連香港做評述的都知發生甚麼事
做專業的運動員竟然唔太清楚?
很難說得過

于洋話留體力, 仲怪
你每天在國內都接受 N 個小時的訓練
有沒有留體力? 沒有, 因為你的訓練就是練體力

走線係策略, 但係做到俾觀眾噓
即係做得非常難睇
cky 發表於 2012-8-2 16:21 | 顯示全部樓層
原帖由 ArnoldC 於 2012-8-2 07:45 發表
某南美洲國家足球隊曾有隊員因入「烏龍球」而被殺。

那是哥倫比亞球員艾斯高巴, 94 年世界盃因為烏龍球令國家出局, 回國後不久在一次外出時被槍殺。
238X 發表於 2012-8-2 20:34 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2/8/2012 09:27 發表

但你呢個LOGIC同有人殺左你屋企人, 然後你又走去殺人地屋企人有咩分別呢?!

世界其實本來就係咁運作。
人類盡量減少呢種以眼還眼以牙還牙係應該,
但最低最低限度,你唔諗住去懲罰做錯事嘅人 (好似柴玲咁),盞被人恰。

至於中國同中共之間嘅問題,要講都好多時間,
但我無乜時間,有機會再傾。

【補充】
如果概括啲講...

其實中共主要將中國嘅陰暗面發揚光大。
打倒中共已經係易啲嗰 part,
點樣打倒中共而唔產生另一個中共,
就真係牽涉到成個中國嘅問題。

而家中國人有兩樣嘢好易產生極權政府。
第一樣係「大一統、國家利益」,第二樣就係「搵夠錢移民」。

前者唔使講,要大一統一定會搞出中央集權,
中國仲要地大兼人多,咁要管咁大地方、咁多人,
塊餅幾大大家心裏有數。

至於後者,你話係自保,OK;
但如果人人都咁諗,咁肯出嚟做嘢就會好少,
結果佢哋做嘢基本上都要一腳踢。就算真係個個都謙卑,
咁你話佢哋做錯事機會大唔大?

That's why 我近來主張中國要分裂,
就係因為各自修行呢個辦法,可以減少改變嘅阻力,
正如阿拉伯之春咁,如果全部係一個國家,
軍隊調集容易 (一邊兵變可以搵另一邊),
你估啲示威會唔會咁易成功?
(敘利亞同阿曼有大國強力撐腰,另當別論)

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
AVD1 發表於 2012-8-3 08:48 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2012-8-2 20:34 發表

世界其實本來就係咁運作。
人類盡量減少呢種以眼還眼以牙還牙係應該,
但最低最低限度,你唔諗住去懲罰做錯事嘅人 (好似柴玲咁),盞被人恰。

至於中國同中共之間嘅問題,要講都好多時間,
但我無乜時間,有機會再傾。

【補 ...

大一統一定會搞出中央集權

老實講美俄版圖未一樣大,
而家其實最大問題係上面班人個心態就係一個字 - 貪,
一日解決唔到, 就算比你分裂左都係死, 只會比敵人有機可乘 (e.g. 美帝) ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
ArnoldC 發表於 2012-8-3 09:19 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2012-8-2 11:41 發表

個問題就係中共首先混淆政黨同國家。
人地英美係民主政制(雖然我對美國政治作嘔,但係呢樣係後話),
有政黨輪替,中華人民共和國有咩?

你恨之入骨的共產黨混淆,你就要跟著混淆,這是甚麼邏輯?

正正因為中國沒民主、沒政黨輪替,人民才能更理直氣壯地與執政黨劃清界線。
ArnoldC 發表於 2012-8-3 09:37 | 顯示全部樓層
其實「香港人」和「中國人」兩個身分並無牴觸,只不過「香港人」既非國籍,亦非民族/種族。
ArnoldC 發表於 2012-8-3 09:42 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2012-8-2 10:13 發表

你試下去問星馬華人當唔當自己係中國人?
相信十個著十個都同你講唔係

小弟在英國接觸過的星馬泰華人,全部自稱 "XXX Chinese" / "Chinese XXX"。