hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 中國隊奧運奪金, 有無人覺得好感動?
開啟左側

中國隊奧運奪金, 有無人覺得好感動?

ArnoldC 發表於 2012-8-3 09:48 | 顯示全部樓層

回復 56# 的帖子

你自己說:「窮鄉僻壤‧‧‧‧‧‧飲住支酒嘅牛仔阿伯‧‧‧‧‧‧暗示對方無見識,竟然藉無見識者的言論來支持自己的論點,何不無稽?

Shanghaiese、Beijingese 亦時有所聞,是否代表上海人、北京人不是中國人?
sea1986 發表於 2012-8-3 09:51 | 顯示全部樓層
原帖由 ArnoldC 於 2012-8-3 09:42 發表
小弟在英國接觸過的星馬泰華人,全部自稱 "XXX Chinese" / "Chinese XXX"。

但點解我喺美加遇到星馬泰印越嘅華人
係會話自己新加坡人、大馬人、泰國人、印尼人、越南人喎

當一話佢地係Chinese
即刻好大反應話No, No, No
貶低香港人,擁抱強國人,可悲
sea1986 發表於 2012-8-3 09:54 | 顯示全部樓層
原帖由 ArnoldC 於 2012-8-3 09:48 發表
你自己說:「窮鄉僻壤‧‧‧‧‧‧飲住支酒嘅牛仔阿伯‧‧‧‧‧‧暗示對方無見識,竟然藉無見識者的言論來支持自己的論點,何不無稽?

Shanghaiese、Beijingese 亦時有所聞,是否代表上海人、北京人不是中國人? ...

你唔好歪曲我嘅意思
我幾時講過果位牛仔阿伯係無見識呢?
你會唔會覺得自己理解能力有點偏頗左?

原文︰「就算去到Montana呢啲窮鄉僻壤,飲住支酒嘅牛仔阿伯都識講From Hong Kong?? Not from China咁樣啦」

邊忽講人地無見識呢?飲住支酒就係冇見識?你唔好亂屈我喎

sea1986 發表於 2012-8-3 09:55 | 顯示全部樓層

原帖由 ArnoldC 於 2012-8-3 09:19 發表
你恨之入骨的共產黨混淆,你就要跟著混淆,這是甚麼邏輯?

正正因為中國沒民主、沒政黨輪替,人民才能更理直氣壯地與執政黨劃清界線。

拒絕承認自己係中國人
何來代表跟住土共混淆
你呢啲又係咩邏輯呢?
ArnoldC 發表於 2012-8-3 10:06 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2012-8-2 11:41 發表

申請美國簽證時,人地領事館行政上係將Hong Kong同China當成兩個不同國家的。
因為一講China,美國佬第一個反應一定係五星紅旗的中華人民共和國,
畢竟同香港,無論在政治、文化上都有好大分別,我唔會允許
自己俾人當成係每年幾十萬一邊讀書一邊搞搞震的大陸留學生的一份子。
試問我答I'm from Hong Kong又有咩問題呢?
有d人面前,我直頭會話回歸唔係handover,而係annexation!!!

一國之內部分地區制度政策與別不同者多不勝數,以別國政務官為行政方便而作的劃分予以區別,屬何等無稽?

奉某國張三李四的觀感為至尊,比「當事人」更重要,似乎已超越「崇洋」了。

同一國家不同地區「
政治、文化上都有好大分別」者多不勝數,甚至可說除新加坡盧森堡等城市國家外均是如此,是否全世界的邦州省市都要變成「國家」?

同一國家不同地區階層互不咬弦仍正常現象,紐約人應否為與西部牛仔劃清界線而將紐約「升格」為國家?倫敦人應否為與Essex Girls劃清界線而將倫敦人「升格」為民族?

情理法上的客觀錯誤
stevenlim84 發表於 2012-8-3 10:20 | 顯示全部樓層

回復 82# 的帖子

其實看你怎樣問他們,如果你問他們是不是Chinese,他們的理解是中國人,他們當然向你Say No。如果你問他們是不是Singapore Chinese,這樣會理解成新加坡華人,如果他們是華裔,就會認同。
Trident@KS6946 發表於 2012-8-3 12:33 | 顯示全部樓層

原帖由 Anpretext 於 2012-8-2 14:50 發表
今日中國國家隊/大陸傳媒都同"打假波"既羽毛球員劃清界線(原來唔係國家隊落order?)

甘要睇下系物野媒體,
好多媒體都比其他勢力滲透,
最代表官方立場應該系人民日報。
http://www.northnews.cn/2012/0802/869821.shtml
我們的征途是星辰大海
ArnoldC 發表於 2012-8-3 18:13 | 顯示全部樓層

回復 84# 的帖子

(原你來和S3BL100是同一人?)

你(們)自己的邏輯:
A:共產黨=中國,
B:你不支持共產黨;
→:你不是中國人。

駁斥:執政黨=/=國族,共產黨=/=中國。

反駁斥:是共產黨先黨國不分。

A:你黨國不分,
B:你認為共產黨先黨國不分,令黨國不分合理化;
→:你跟隨共產黨思維。
ArnoldC 發表於 2012-8-3 18:14 | 顯示全部樓層

回復 83# 的帖子

你知不知道暗示是什麼意思?

請以淺白語言說明「就算去到......呢啲窮鄉僻壤飲住支酒嘅牛仔阿伯都識」在閣下論述中的用處。

如果我說「連牛頭角邨在打麻將講是非的順姨姨都懂」,你又認為是什麼意思?

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
hkbw + 1 good answer. cant agree more

查看全部評分

S3BL100 發表於 2012-8-3 23:22 | 顯示全部樓層

原帖由 ArnoldC 於 2012-8-3 10:06 發表

一國之內部分地區制度政策與別不同者多不勝數,以別國政務官為行政方便而作的劃分予以區別,屬何等無稽?

奉某國張三李四的觀感為至尊,比「當事人」更重要,似乎已超越「崇洋」了。

同一國家不同地區「
政治、文化上都有好大分別」者多不勝數,甚至可說除新加坡盧森堡等城市國家外均是如此,是否全世界的邦州省市都要變成「國家」?

同一國家不同地區階層互不咬弦仍正常現象,紐約人應否為與西部牛仔劃清界線而將紐約「升格」為國家?倫敦人應否為與Essex Girls劃清界線而將倫敦人「升格」為民族?

情理法上的客觀錯誤

1. 政策唔同者例子太多,但係制度咁唔同係咪又係常見?
有咩例子係一個行政區玩(表面上)多黨制、另一個行政區一黨專政?
又有咩例子係一個行政區玩資本主義,另一個行政區(名義上)玩社會主義?
有冇去到話由一個國家某行政區去另一個行政區都要申請證件,仲要有人被長年拒諸門外?

美國將「中國」同「香港」當成兩個國家,我相信唔止係為左行政方便,
而係有實質原因 - 起碼外交同移民政策上已經有唔同,
中華人民共和國子民,申請美國綠卡要排長龍,兼且無得玩diversity visa,香港唔係。

重點係,「中華人民共和國」同「香港」根本唔見得係同一個政治實體。

2. 「中華人民共和國」呢個政治實體根本無統治過香港,
話係annexation有何問題?點解香港「回歸」一定係要回歸俾中華人民共和國?
fb.com/scientisthk2usa/