hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 大家認為教育局吳局長幾時會俾市民拉下台? ...
開啟左側

大家認為教育局吳局長幾時會俾市民拉下台?

AVD1 發表於 2012-8-2 09:01 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2012-8-2 08:59 發表
如果你當佢係抽水大王,咁會舒服啲

如果係咁,
講真我唔會介意佢繼續抽,
何況我一向對梁都有偏見, 佢最好就快 D 比人趕落台 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
DIH 發表於 2012-8-2 09:08 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2012-8-2 08:43 發表
真係入得梁營者都比人查到一清二楚,
另外究竟日月報而家咩野立場我而家都未搞得清 .....

我自己睇開日月報,如果講到社評筆論之類,
佢仍然傾向由政府主導尋求中間方案,亦未至於否定政府的合法性。
此報亦是一些政協、人大的見人渠道,有雞先定有蛋先就見仁見智。

當初可能佢係挺梁既,但而家可能覺得押錯注又無著數,所以反轉豬肚啦。

我就覺得,假如執政者係有政治頭腦的話,
日月報係一路放緊條生路畀佢行、鬆緊章畀佢上,
可惜對方似乎既不領情亦不識趣,對所提的觀點無動於衷,
結果任由事情鬧大,梁宅僭建如是、國民教育如是、茂波劏房如是。

日月報我主要都係睇副刊,成份報紙最值錢係份副刊,陳惜姿都有寫開專欄。

sea1986 發表於 2012-8-2 09:11 | 顯示全部樓層

似乎入親狼政府嘅人都會被人起底
林鄭話過政府係熱廚房,但今次隻狼個廚房比之前兩屆都熱
我估其他官嘅黑材料都有人背後搵緊
可能搵到但未公布、又或者未搵到繼續搵緊
我覺得波哥呢單嘢,暗報可能一早搵到
只不過係等波哥入廚房時先整鑊滾水過去
否則邊有咁啱任命第2日就已經可以有料爆?

波哥老婆話唔知個單位搞成咁冇乜可能
就算真係唔知,但係責無旁貸架啦
睇下波哥幾時又一躬鞠
貶低香港人,擁抱強國人,可悲
AVD1 發表於 2012-8-2 09:25 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2012-8-2 09:11 發表

睇下波哥幾時又一躬鞠 .

咁就要睇下幾時有人行頭走去 ICAC 報案姐,
ICAC 一受, 我諗佢都係時候要落台架啦,
麥生就用左十二日, 唔知陳生有冇機會可以打破紀錄呢 ~
stevenlim84 發表於 2012-8-2 09:51 | 顯示全部樓層

回復 24# 的帖子

ICAC唔喺萬能,如果只喺劏房問題,ICAC唔管得。件事睇嚟難再發酵,波哥呢舖仲捱得。
AVD1 發表於 2012-8-3 08:45 | 顯示全部樓層
原帖由 stevenlim84 於 2012-8-2 09:51 發表
ICAC唔喺萬能,如果只喺劏房問題,ICAC唔管得。件事睇嚟難再發酵,波哥呢舖仲捱得。

問題係而家報紙佬又點會放過佢,
今日已經係第三日 ...
http://hk.news.yahoo.com/3%E6%96 ... 7%9F-214555743.html
AVD1 發表於 2012-8-5 07:34 | 顯示全部樓層

原帖由 stevenlim84 於 2012-8-2 09:51 發表

而家真係越黎越多
泛民主派人士開始出聲了 ~

http://hk.news.yahoo.com/%E9%99% ... 7%9F-212437614.html

立法會房屋事務委員會主席李永達指出,事件發生至今,陳茂波夫婦已不能再蒙混過關,「收購時已列明有劏房,還要是不止一次收購有列明,而是幾次都有在合約列明,即使他們說不知情,也很難說服公眾」。李永達又稱,陳茂波夫婦當時同是景捷的股東和董事,夫婦二人沒可能同時不理公司多項業務,他認為陳在今次事件已多次說謊,不再適合擔任局長。

今年尤其立法會選舉,
肯定有人炒政府醜聞去幫自己拉多 d 票,
波哥而家睇黎都 ......

sea1986 發表於 2012-8-5 10:17 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2012-8-5 07:34 發表

而家真係越黎越多
泛民主派人士開始出聲了 ~

http://hk.news.yahoo.com/%E9%99%B3%E5%A6%BB%E5%85%AC%E5%8F%B8%E5%8D%81%E5%AE%A4%E4%BA%94%E5%8A%8F-%E9%99%B3%E8%8C%82%E6%B3%A2%E4%BB%BB%E8%91%A3%E4%BA%8B%E6 ...

似乎暗報好想煮死波哥喎
AVD1 發表於 2012-8-6 07:32 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2012-8-5 10:17 發表

似乎暗報好想煮死波哥喎

而家已經唔係煮唔煮死,
係有人終於出黎認
放長雙眼睇下佢點解圍好過 ~

http://hk.news.yahoo.com/%E9%99% ... 3%A3-212343360.html
sea1986 發表於 2012-8-6 07:54 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2012-8-6 07:32 發表

而家已經唔係煮唔煮死,
係有人終於出黎認
放長雙眼睇下佢點解圍好過 ~

http://hk.news.yahoo.com/%E9%99%B3%E8%8C%82%E6%B3%A2%E6%94%B9%E5%8F%A3%E8%AA%8D%E5%B0%8D%E5%8A%8F%E6%88%BF%E7%9F%A5%E6%83%85-%E ...

波哥今次做呢樣嘢
同佢嘅職責完全相違背
可以話叫「監守自盜」
明明自己要對付劏房,但反而自己搞劏房

睇嚟佢都命不久矣囉