hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 最新消息 87A路線重整 287X 改行青沙公路 86A 行經沙角 ...
開啟左側

[問題] 最新消息 87A路線重整 287X 改行青沙公路 86A 行經沙角街

Lawliet 發表於 2012-8-5 03:57 | 顯示全部樓層

原帖由 fuwing 於 2012-8-5 03:52 發表

坦白講呢D 頹到爆嘅線每日淨係開幾班有需要嘅車其實唔係問題
例如82M 可以開上下繁同尾兩三班車
只要佢跟時間開車自然就會有人等佢
九巴成日都話要節省資源
有D 路線其實只要靈活變通一下就可以慳好多
當然一定要做 ...

其實82M呢條線 真係好奇怪
無記錯近期好似加過車添(?)
以現時同85A比
唔講以為想CUT 85A 多過想CUT 82M
車少 易過鐘 跑死人~
85A成堆車手 都係咁練成

我覺以M線 做接駁既
應該列明全部班次開車時間(10分鐘以下班次既可以唔洗列明既)
反正都係做"鐵路接駁為主" 比較短程 咁樣做時間表唔難
客源應該會無咁慘淡
有時間既等 同無了期既等 差好遠

*粗字大多指區內接駁(如4_M 3_M 1_M 2_M 8_M等) 非元天屯堆M線

GU9338 發表於 2012-8-5 08:00 | 顯示全部樓層
原帖由 Lawliet 於 2012-8-5 03:57 發表

其實82M呢條線 真係好奇怪
無記錯近期好似加過車添(?)
以現時同85A比
唔講以為想CUT 85A 多過想CUT 82M
車少 易過鐘 跑死人~
85A成堆車手 都係咁練成

我覺以M線 做接駁既
應該列明全部班次開車時間(10分鐘以下班次 ...
82M 最近係 cut 過車
不過咁
82M 係放學時間見過 AVC 頂閘番廣源
要取消 82M 就一定要先加密 82K , 最起碼唔可以疏過原本條 82M
da93 發表於 2012-8-5 12:48 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2012-8-5 03:23 發表
若果要86行大埔道既時候
86C冇得選擇就一定要曾大屋先上得
唔好忘記有新田圍一站

而就算86可以行大埔道
一樣要落石硤尾既話成件事其實係0幫助
72一樣要留低係沙田
反而若果86,86A單做城河西同城河東既話
仲有機會拖 ...

君不見我上文講左堅持86C曾大屋上的話...
呢句說話嗎?

問題係在於假設要72唔入沙田的話...

86落石硤尾,
一來時間唔算好耐...
要快既時候大不了送個72/81 BBI俾你...
二來根本係要谷番起條86

而家沙田區 D西九龍線老實講冇一條叫做密車...

da93 發表於 2012-8-5 12:50 | 顯示全部樓層

原帖由 Lawliet 於 2012-8-5 03:48 發表

始終係沙田旺角線
其他區只係途經 硬要留條線係到
同182P硬要停愛民村一樣
無疑澤安村係的確有客往來旺角 但係咪真係塞得爆B仔 就係疑問
普遍坐親87A 澤安客量由 0 - 10個都有 但多數都係 5個以下
係咪有需要硬留8 ...

其實我都誇張左...
澤安就未必會塞爆一架車既

但我意思係要指出果度潛在既問題

澤安果班就未必咁少...
有時十幾廿個都有...

冇左87A係咪唔得呢?
我可以答你...係得...

但事前一定要搵條九龍線上去祭旗...
講重組路線...
其實我好怕牽一鬆動全身...
有時有D位我會話...唔值得

尤其是富豪要快既...
行過去第一城等87D/281A唔好?

Snoopy@FB8617 發表於 2012-8-5 13:09 | 顯示全部樓層
原帖由 fuwing 於 2012-8-5 03:52 發表

坦白講呢D 頹到爆嘅線每日淨係開幾班有需要嘅車其實唔係問題
例如82M 可以開上下繁同尾兩三班車
只要佢跟時間開車自然就會有人等佢
九巴成日都話要節省資源
有D 路線其實只要靈活變通一下就可以慳好多
當然一定要做 ...
若果只係為左九龍塘返入去既
81C/281A係特定時間送個分段返入去新界仲著數
果幾班車用落去加密俾佢地仲好...
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
da93 發表於 2012-8-5 13:11 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2012-8-5 03:25 發表
都係果一個講到口臭既睇法
用82K代晒81M同82M兩條線
加密82K,88M,按情況再搵85A幫手做糖

其實應該係將82K進一步縮短

我反而會諗既係一條經紅梅谷路上獅隧公路再落新田圍既區內線
da93 發表於 2012-8-5 13:12 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2012-8-5 13:09 發表
若果只係為左九龍塘返入去既
81C/281A係特定時間送個分段返入去新界仲著數
果幾班車用落去加密俾佢地仲好...

我只會話...
拖長62R既服務時段...
Snoopy@FB8617 發表於 2012-8-5 13:13 | 顯示全部樓層
原帖由 da93 於 2012-8-5 12:48 發表
君不見我上文講左堅持86C曾大屋上的話...
呢句說話嗎?

問題係在於假設要72唔入沙田的話...

86落石硤尾,
一來時間唔算好耐...
要快既時候大不了送個72/81 BBI俾你...
二來根本係要谷番起條86

而家沙田區 D西九龍 ...
行石硤尾仲耐過獅隧vs大埔道...
當然若果成個沙田都話冇問題
寧願要架密既車都好過快但疏既
咁自然成件事就更好辦

當然
一個更大既問題係
86C係曾大屋上公路既時候
空出既資源實在唔多令86A加班加到一個正常少少既水平
所以先會提出寧願86一下行晒大涌橋路同車公廟路
Snoopy@FB8617 發表於 2012-8-5 13:15 | 顯示全部樓層
原帖由 da93 於 2012-8-5 13:11 發表

其實應該係將82K進一步縮短

我反而會諗既係一條經紅梅谷路上獅隧公路再落新田圍既區內線
82K都冇咩可縮掛...
反而更加應該入去美田

問題在於山上點都冇新田圍入面既站咁就腳
若果將82K搬左上山既話都好難搞得死81M
單係大圍火車站>新田圍都仲唔到
Snoopy@FB8617 發表於 2012-8-5 13:16 | 顯示全部樓層

原帖由 da93 於 2012-8-5 13:12 發表

我只會話...
拖長62R既服務時段...
第一城已經放棄左82M好耐
真係需要既應該係沙角去到富豪
不過一樣連個幾班車都唔值去開