hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 最新消息 87A路線重整 287X 改行青沙公路 86A 行經沙角 ...
開啟左側

[問題] 最新消息 87A路線重整 287X 改行青沙公路 86A 行經沙角街

dickson35 發表於 2012-8-5 00:11 | 顯示全部樓層

剛剛已經見到有 BWU 出了 286X 路線牌,原來會顯示 (顯徑 286x) 轉頁 (八號幹線特快 286x)~
Lawliet 發表於 2012-8-5 00:31 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2012-8-3 11:08 發表
287X再落尖咀既咁旺角客仲慢過之前之外
行車時間都應該會好長
對carlo既質素都有影響

86系自己可以解決既問題
冇咩必要拖到M線落水

如果 旺角落 跟87D行 擺摩地道做總站又如何?
我始終覺 反正你又要拆81C 不如一條287X做埋佢
唔係到頭泥 拆後既81C同287X 又係打到應一應
最終變2條頹線 好似87A 87B咁

係拖落水定救番一條線
好難講既 反正82M而家死又死唔去
就日日遊街
不如拉長佢 話唔定汁到客呢

原帖由 士刁拔尼.奧 於 2012-8-3 09:28 發表

咁不如82M放又一城,好似702咁行咪可以食返原本87A南昌街啲客?

改總站就吸唔到九龍塘地鐵站客 除非番沙田照樣兜入九龍塘地鐵站
下繁鐵路客係有既
原帖由 av335 於 2012-8-4 08:35 發表

2. 唔搬總站都得, 如下圖所示咁行, 再返回原線

係唔改總站下 呢個方向係最好 兜一個圈 最多都係8 - 10分鐘左右
一係就改總站擺圍火 係第一城上落公路
Snoopy@FB8617 發表於 2012-8-5 00:45 | 顯示全部樓層
原帖由 Lawliet 於 2012-8-5 00:31 發表

如果 旺角落 跟87D行 擺摩地道做總站又如何?
我始終覺 反正你又要拆81C 不如一條287X做埋佢
唔係到頭泥 拆後既81C同287X 又係打到應一應
最終變2條頹線 好似87A 87B咁

係拖落水定救番一條線
好難講既 反正82M而家 ...
所以小弟一直覺得87A>287X有一定風險
因為係到81C出事
既然又要287X好而81C影響減低既
調返轉落旺角直行彌敦道眾坊街U-turn走

82M既情況好明顯係可以一take過斬死佢
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Lawliet 發表於 2012-8-5 01:02 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2012-8-5 00:45 發表
所以小弟一直覺得87A>287X有一定風險
因為係到81C出事
既然又要287X好而81C影響減低既
調返轉落旺角直行彌敦道眾坊街U-turn走

82M既情況好明顯係可以一take過斬死佢 ...

睇九記似係想同一方向方便乘客
其實81C都要拆線 點解唔一次過搞
係要保住81C呢...

BTW其實287X對81C打擊有幾嚴重 未開線真係唔知
10班車 而家87A 7正3蛇 唔計收車
一單54分鐘連休息 都易過鐘 重要耐唔耐就收一架
基本上班次既 14 - 18 做到 18 都算好
改做287X 應該都係KEEP住 原有班底 新線54分鐘一單 得唔得呢?
而且81C下繁唔係密 頂閘率都OK高
話唔定善到呢個問題既

斬得死就好囉..
而家變到85A越做越頹 過鐘拉車成日見
82M就輕輕鬆鬆又一單

dippy 發表於 2012-8-5 01:15 | 顯示全部樓層
Lawliet 發表於 2012-8-5 01:21 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-8-5 01:15 發表

又唔一定要九龍城站總站先食到客既
對於九龍塘區內客
又一城總站同九龍城站總站差唔多
但總覺得前者候車環境比較好
如果改4M去做, 可以解決埋石硤尾 ...

我覺九龍塘線價值係
特快 -> 沙田
連特快都無埋 真係可以一刀切
改84M 又有機會加價 而且覺係為封口而拉線咁..

Snoopy@FB8617 發表於 2012-8-5 01:24 | 顯示全部樓層

原帖由 Lawliet 於 2012-8-5 01:02 發表

睇九記似係想同一方向方便乘客
其實81C都要拆線 點解唔一次過搞
係要保住81C呢...

BTW其實287X對81C打擊有幾嚴重 未開線真係唔知
10班車 而家87A 7正3蛇 唔計收車
一單54分鐘連休息 都易過鐘 重要耐唔耐就收一架
...
因為81C又唔斬唔得晒
富豪要81C落油麻地
287X亦應該唔會服務富豪
做成一個情況係81C一樣走唔出困局
大家經常諗到既係81C拆開馬鞍山段同大圍一段
但係一樣會同287X相撞
除非,富豪可以接受到用一條尖咀特快換油麻地佐敦尖咀線

明顯老九根本冇心機斬82M
加一架車過85A同拉上去廣源就當完場當然唔會成事
Lawliet 發表於 2012-8-5 01:37 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2012-8-5 01:24 發表
因為81C又唔斬唔得晒
富豪要81C落油麻地
287X亦應該唔會服務富豪
做成一個情況係81C一樣走唔出困局
大家經常諗到既係81C拆開馬鞍山段同大圍一段
但係一樣會同287X相撞
除非,富豪可以接受到用一條尖咀特快換油麻地佐 ...

富豪麗豪..除非改287X去愉翠/碩門
但6.4 再一步加到 6.8 又多人反對

但照現時81C睇 九記都係有心拆2線
到時又係頹鬥頹
Snoopy@FB8617 發表於 2012-8-5 02:17 | 顯示全部樓層
原帖由 Lawliet 於 2012-8-5 01:37 發表

富豪麗豪..除非改287X去愉翠/碩門
但6.4 再一步加到 6.8 又多人反對

但照現時81C睇 九記都係有心拆2線
到時又係頹鬥頹
287X明顯諗住踼上山...
除非叫山上面兜一兜富豪

有心都只係上繁...
da93 發表於 2012-8-5 02:41 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2012-8-4 14:28 發表
可以順手解決86過兩次河,72可以考慮唔入沙田
都可以係一個幾多既選擇

當然,一樣可以86C曾大屋先上一樣得
不過資源上會比較緊張咁解

首先要想既係...
過兩次河晌整體層面上係咪屬於一個首要既位置

但由資源重整角度,
我會覺得,
呢個唔係首要考慮既地方

即使86同72重疊,
但72重疊既問題,
唔係單純86能夠解決既問題...

86A原則上黎講,
其實冇太多既地方真係有問題...
即使要改路配合,
亦唔需要將佢拖去火炭甚麼甚麼,
我會覺得...想得太遠

如果要堅持86C曾大屋上隧道既,
其實我只會覺得,
不如令86上山,
正式取代72

先至係上策

86C點解主張要改,
成個原因基本上大家基本上有晒共識,
唔需要再為此深究...

最主要黎講,
我假設286X開得成,
去沙田既冇左86B同72的話,
大埔道來往西九龍同埋沙田市中心一帶的話,
其實一定會加重81負荷,
以81本身客量之高而言,
仲要將原本86B同72既客一次過推晒落去,
亦似乎有一定難度

而將86搬上大埔道,
既可保障本身86可以做到廣場來往西九龍呢兩個比較高客流既地點,
而且時間上一來唔同差得過行獅隧,
二來我可以用隨時更有保證黎形容,
三來亦能夠解決閣下所講既過兩次河既問題,
四來慳隧道費(呢個我肯定),
咁我先會有此建議

至於72唔入沙田,
其一能夠用86做支援(某部份亦會走去81)
其二72A亦應該進入沙田市中心範圍,
最後令74A一直沿大涌橋路同車公廟路直接做埋本身72A所剩餘既少量客源
(以前就話落到觀塘驚同89B重疊,但而家入九龍灣,對74A亦未必係壞事)