hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (D) Diecast 模型討論區 公共交通有關商品 (D1) [新聞]網上有人偷步出售九巴模型
開啟左側

[新聞]網上有人偷步出售九巴模型

hkaiw 發表於 2012-8-7 13:03 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20120807/00176_031.html
既然九巴方面指沒有內部認購,換言之這批模型應該是來歷不明了。
喵...
edhong 發表於 2012-8-7 13:55 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
GR614 發表於 2012-8-7 14:09 | 顯示全部樓層
原帖由 edhong 於 2012-8-7 13:55 發表
sigh, 香港係商業社會, 有人預先叫價炒賣都不知有什麼問題
同以前排隊買樓買限量紙幣炒number一樣者

批評九巴連出售模型亦未能做好,難怪服務質素愈來愈差。 ...

重點係架車未公開發售,但賣家又有實物去影相,呢個先係重點。
セブンアイランド大漁
LoveHK 發表於 2012-8-7 14:23 | 顯示全部樓層

好大可能是... 模型生產商, 惹怒九巴大件事...
edhong 發表於 2012-8-7 14:37 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
3AD110 發表於 2012-8-7 15:23 | 顯示全部樓層
咪就係
佢用海報做圖都仲可以講
佢好想俾人知佢有部車就影部車
而加唔係害佢自己,係害左九巴
雖然部車唔係真係九巴做分貨,但係掛九巴名就關九巴事
都唔知會唔會影響按預定日子賣
林莉每日專車.3AD110
da93 發表於 2012-8-7 17:26 | 顯示全部樓層

我嘗試用另一種物品去睇呢件事

一個外地歌手,一隻CD有推出日期,
而且唔係限量(頂多日本有初回版呢回事)...
咁點解旺角一樣有舖頭可以賣到?
就算唔炒貴你用原價賣已經可以食到條水...

只可以解釋一件事,
貨...係唔會等到公開發售果日先有,
CD如是,巴士模型一樣係咁...

你或者會講,
而家個問題係架車點樣黎...
咁樣同一道理,
一隻CD又點黎?

幾年前聽過一個傳聞...
旺角某店正係因為同唱片公司既人打通關係...
能夠做到早D分貨既安排...
一間唱片公司,
做既唔止係一個藝人既產品...
正等同於而家巴士公司,
出既唔止係一款模型...

屬真屬假,
我唔能夠證實,
但從現實睇到既係,
一隻碟能夠提早流出市面,
甚至比外地官方日期為早...
呢個情況只係同今日你見到既呢單新聞一樣...

更何況一架巴士模型,
由廠商,
經過幾手欏貨...
又有邊個保證一定係巴士公司錯?
3AD110 發表於 2012-8-7 17:32 | 顯示全部樓層
原帖由 da93 於 2012-8-7 17:26 發表

你呢句0岩
但而加報紙寫到個矛頭直指九巴
再加上係九巴模型,牽涉到九巴IMAGE問題
九巴一定會做野
我既意思關九巴事,唔係個錯係九巴,係因為報紙寫到咁,九巴會做返D野
林莉每日專車.3AD110
GR614 發表於 2012-8-7 22:24 | 顯示全部樓層
原帖由 LoveHK 於 2012-8-7 14:23 發表
好大可能是... 模型生產商, 惹怒九巴大件事...

正常唔係喇,模型生產商就算有做多,都唔會有cert喇。我係廣州見過有紙盒有包膠既S3BL@66(咩貨唔駛講喇),不過架車始終都係無cert的。

另外AN搞左咁大獲出黎,九巴仍然係同郭生合作緊

セブンアイランド大漁
GR614 發表於 2012-8-7 22:35 | 顯示全部樓層

原帖由 da93 於 2012-8-7 17:26 發表

更何況一架巴士模型,
由廠商,
經過幾手欏貨...

其實以巴模黎講,唔計九巴得一個人可以食得哂所有貨自己做批發,而個個人開緊連鎖店。以我先知,全世界都係同佢欏貨。

同CD有少少分別,出1000隻但實際可能有1050隻流出市面你唔會知,但巴士你根本無得走,因為比你流出黎既點都唔會有cert。

呢件事九巴層面梗係無錯,發生件咁既事可能唔係上左報佢都唔會知。
セブンアイランド大漁