hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 劉翔腳傷未好,倫奧110米跨欄預賽跨第一欄時已跌下來 ...
開啟左側

劉翔腳傷未好,倫奧110米跨欄預賽跨第一欄時已跌下來

ArnoldC 發表於 2012-8-7 20:26 | 顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

你自己認為中國(除港台以外)愈十億人心理變態。
fatku 發表於 2012-8-7 23:31 | 顯示全部樓層
原帖由 dbat98D 於 2012-8-7 19:15 發表
難道你認為香港超過一半人心理變態?

恕我愚昧,您說的「一半人」是如何算出來的?
古競豪
DGCNYO 發表於 2012-8-8 00:51 | 顯示全部樓層
我唔話佢咩,我只覺得佢咁樣收山,無意思.....不如上次爆紀錄時就收山仲好,一來有型,二來自己名聲還算高位

還能用可惜既心態保自己地位,起碼都搵到錢先....家下佢咁搞,就算德國醫生砌得翻埋佢隻腳,佢都夠歲,東山再起,直接講就發夢.....
Quanta 發表於 2012-8-8 02:26 | 顯示全部樓層

背後有咩前因後果, 外人很難清楚
不過成件事最精彩係強國的網民反應
好似真係你唔同佢一齊傷心就賣國咁

p.s. 一向不關注體育, 對這次的事件只感到奇怪
cky 發表於 2012-8-8 03:24 | 顯示全部樓層
FB 見到有人 POST 了趙薇傍晚只是影了一張開心相上自己微博, 立時被國內網民圍插佢唔為劉翔傷心難過之餘還在裝笑臉...
另外亦有其他人 POST 了方力申和阿 SA 在自己微博讚香港運動員拎牌, 又被大陸網民鬧佢港國不分, 只識搵大陸錢云云

我從不打算開微博, 不知是否真確, 有請有微博的人幫忙查證一下真實性

當真的話, 都真係好驚, 意識形態主宰思想
sea1986 發表於 2012-8-8 08:29 | 顯示全部樓層
原帖由 cky 於 2012-8-8 03:24 發表
FB 見到有人 POST 了趙薇傍晚只是影了一張開心相上自己微博, 立時被國內網民圍插佢唔為劉翔傷心難過之餘還在裝笑臉...
另外亦有其他人 POST 了方力申和阿 SA 在自己微博讚香港運動員拎牌, 又被大陸網民鬧佢港國不分, 只識搵大陸錢云云

我從不打算開微博, 不知是否真確, 有請有微博的人幫忙查證一下真實性

當真的話, 都真係好驚, 意識形態主宰思想  

方生同阿SA果兩單嘢係真嘅,梁靜茹本身係大馬人都被人話係大陸人
而家上面班友根本喪失理智,好似全世界只有大陸咁
劉翔傷左姐,又唔係死老豆
駛唔駛好似金正日死時舉國悼念、下半旗致哀?

呢啲大中國主義好恐佈

得罪講句,劉翔今舖咁衰法,自己都有一半責任
傷左就唔好上場,高峰時退役好過出晒醜先離場來得風光
好似姚明咁,人生癲峰時退役,不但自己買公司買酒莊投資
仲可以有廣告代言歎下半世
劉翔家下受傷出局,對一個運動員嚟講係一個不幸
而且仲會嚇走晒廣告商

哀哉
貶低香港人,擁抱強國人,可悲
nwfb94A 發表於 2012-8-8 09:14 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2012-8-8 08:29 發表

方生同阿SA果兩單嘢係真嘅,梁靜茹本身係大馬人都被人話係大陸人

呢啲大中國主義好恐佈

得罪講句 ...
暫時唔知劉翔係賽前已傷定撞欄時整傷, 話哂六月仲跑到WR
hkbw 發表於 2012-8-8 10:11 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2012-8-8 08:29 發表

呢啲大中國主義好恐佈

得罪講句,劉翔今舖咁衰法,自己都有一半責任
傷左就唔好上場,高峰時退役好過出晒醜先離場來得風光
好似姚明咁,人生癲峰時退役,不但自己買公司買酒莊投資
仲可以有廣告代言歎下半世
劉翔家下受傷出局,對一個運動員嚟講係一個不幸
而且仲會嚇走晒廣告商

哀哉

咁又係呀, 大陸d極端份子, 同d大美國主義極端份子, 真係有得比, 甚至真係超英趕美都唔出奇, 不過有d人都係五十步笑百步者~~

08年劉翔跑唔到, 唔知既以為劉翔跑跑下為國捐軀~~
今次劉翔上唔到欄, 先唔講國內, 香港既傳媒點樣做呢單料, 真係睇到冇野好講~~一個運動員受傷者, 好平常, 唔駛搵n個專家訪問吧?

但要問呢, 運動員傷少少都肯去搏, 我反而覺得應該受尊重~ 下下講商業價值, 你當人人都向錢看咩~
殺雞焉用牛刀?!
sea1986 發表於 2012-8-8 10:17 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2012-8-8 10:11 發表
但要問呢, 運動員傷少少都肯去搏, 我反而覺得應該受尊重~ 下下講商業價值, 你當人人都向錢看咩~  

自己睇下新聞先啦
http://news.mingpao.com/20120808/gap2.htm

冇人話唔尊重佢地呀
只係呢個現實世界,唔到你唔現實
你唔現實睇呢個世界,咪等揸兜、等乞食囉
係咁架啦

我好佩服閣下
乜都可以講到大美國主義,佩服佩服

貶低香港人,擁抱強國人,可悲
hkbw 發表於 2012-8-8 10:31 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2012-8-8 10:17 發表

自己睇下新聞先啦
http://news.mingpao.com/20120808/gap2.htm

冇人話唔尊重佢地呀
只係呢個現實世界,唔到你唔現實
你唔現實睇呢個世界,咪等揸兜、等乞食囉
係咁架啦

我好佩服閣下
乜都可以講到大美國主義,佩服佩服

又一問非所答的回文~~睇新聞同覺得你既回文只向錢看有甚麼關係?
你想講你只係跟報紙, 依文直說, 唔關你事?! 定係新聞紙寫乜, 你原來係唔會諗清楚就....
咁又會有另一個結論啦~~

作為運動員, 自己唔熱愛個運動, 係唔會堅持到咁耐, 其他既只係副產品, 預備落場比賽時, 唔會諗埋既,
因為比賽/運動係個刻才是最重要~ 其他既, 個刻來講, 唔重要~
殺雞焉用牛刀?!