hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 劉翔腳傷未好,倫奧110米跨欄預賽跨第一欄時已跌下來 ...
開啟左側

劉翔腳傷未好,倫奧110米跨欄預賽跨第一欄時已跌下來

sea1986 發表於 2012-8-8 12:49 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2012-8-8 10:31 發表
又一問非所答的回文~~睇新聞同覺得你既回文只向錢看有甚麼關係?
你想講你只係跟報紙, 依文直說, 唔關你事?! 定係新聞紙寫乜, 你原來係唔會諗清楚就....
咁又會有另一個結論啦~~

作為運動員, 自己唔熱愛個運動,  ...

你唔好一唔夠人講就話人地問非所答
而係你根本冇問問題,何來答你呢?

你閱讀能力是否弱雞?
我俾條新聞你,係解釋點解要現實、呢個世界係現實
劉翔今次表現,會令到廣告商而卻步
自從08年奧運後,大大小小新聞都已經報導過劉翔因為08年奧運表現以被換
呢個世界係現實,廣告商一見你失準、形象低落自然就會換人
再加埋你深愛嘅祖國嘅運動員薪水微薄
要增加收入自然就要依靠廣告代言
保留自己最高峰嘅一面仲可以因此而為自己下半生鋪路
但如今劉翔表現失準,影響不容忽視

係架,錢唔萬能,但冇錢就萬萬不能喎
好似姚明咁,高峰時退役,而家大把錢洗
又好似田亮咁,退役左去娛樂圈發展
郭晶晶攞完金牌後就嫁有錢佬

換著你係廣告商
你仲會唔會搵一個周腳傷嘅人代言自己產品?

你唔想接受呢個世界喺現實嘅,隨便你
咁當然,閣下一直都自我陶醉開架啦,講親錢就會話人巿檜
難怪十號波落波後仲停24個鐘呢啲咁不符合經濟效益嘅嘢閣下都會講得出啦
貶低香港人,擁抱強國人,可悲
DGCNYO 發表於 2012-8-8 13:49 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2012-8-8 10:11 發表

咁又係呀, 大陸d極端份子, 同d大美國主義極端份子, 真係有得比, 甚至真係超英趕美都唔出奇, 不過有d人都係五十步笑百步者~~

08年劉翔跑唔到, 唔知既以為劉翔跑跑下為國捐軀~~
今次劉翔上唔到欄, 先唔講國內, 香港 ...

現實D,咁佢囉左個彩,佢都無未來姐....

你估有無人搵佢拍廣告.....

人地都要搵食,而且連續2界殘費(48項參加過既比賽,就2次退出,邊2次,奧運囉)

老實講,搞到咁,還不如之前幾個月破紀錄時收山,仲可以自我包裝

今日你仲講佢幾勇,過多幾個月你記得住咩,,,,,真係
kwyeung 發表於 2012-8-8 14:09 | 顯示全部樓層
原帖由 cky 於 2012-8-8 03:24 發表
FB 見到有人 POST 了趙薇傍晚只是影了一張開心相上自己微博, 立時被國內網民圍插佢唔為劉翔傷心難過之餘還在裝笑臉...
另外亦有其他人 POST 了方力申和阿 SA 在自己微博讚香港運動員拎牌, 又被大陸網民鬧佢港國不分 ...

算啦, 蒼井空係微博打左句「日本隊輸了, 難過死了」,
一樣有人問佢「你還是不是中國人」

劉翔是國家的, 蒼井空也是大家的
hkbw 發表於 2012-8-8 14:11 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2012-8-8 12:49 發表

你唔好一唔夠人講就話人地問非所答
而係你根本冇問問題,何來答你呢?

你閱讀能力是否弱雞?
我俾條新聞你,係解釋點解要現實、呢個世界係現實
劉翔今次表現,會令到廣告商而卻步
自從08年奧運後,大大小小新聞都已經報導過劉翔因為08年奧運表現以被換
呢個世界係現實,廣告商一見你失準、形象低落自然就會換人
再加埋你深愛嘅祖國嘅運動員薪水微薄
要增加收入自然就要依靠廣告代言
保留自己最高峰嘅一面仲可以因此而為自己下半生鋪路
但如今劉翔表現失準,影響不容忽視

係架,錢唔萬能,但冇錢就萬萬不能喎
好似姚明咁,高峰時退役,而家大把錢洗
又好似田亮咁,退役左去娛樂圈發展
郭晶晶攞完金牌後就嫁有錢佬

換著你係廣告商
你仲會唔會搵一個周腳傷嘅人代言自己產品?

你唔想接受呢個世界喺現實嘅,隨便你
咁當然,閣下一直都自我陶醉開架啦,講親錢就會話人巿檜
難怪十號波落波後仲停24個鐘呢啲咁不符合經濟效益嘅嘢閣下都會講得出啦

呢D咪美帝下的產物law, 人地一傷, 個側重點只會睇人地之後冇左幾多廣告收入~~
咁同人地一死阿爸阿媽就同人講話有好多保險金收一樣law~~
又或者, 同某些巴士迷係跌左部巴士落山只顧問係邊部車, 甚至打埋去熱線問, 都唔會諗下
有幾多人死傷, 意外係點發生 一樣law~

廣告收益呢d, 我唔認為係而家應該關注的地方, 之後再睇就之後既事~~

而家個關注點應該係運動員既傷勢, 而唔係人地將來銀包既傷勢~

唔知邊個話中國只係著重人地拎牌~~ 而家係度一味講人地會冇左幾多廣告, 幾多錢既,
同一味只係顧有冇金牌既人, 人品真係一樣咁高咁大~~

廣告商的確只會看錢看, 不過廣告商都係睇demand做人, 有好似閣下d咁向錢看既消費者, 咪有咁既廣告商law~~

連係咩時間應用做d咩, 個焦點應該放係邊都唔識既, 難道就係呢d自命高貴的人的特色?

殺雞焉用牛刀?!
Trident@KS6946 發表於 2012-8-8 14:54 | 顯示全部樓層
有時唔好只講錢,
人地堅持完成比賽既體育精神更值得關注,
網絡上繼續支持同欣賞劉翔既人都仲有唔少。
我們的征途是星辰大海
sea1986 發表於 2012-8-8 15:17 | 顯示全部樓層
原帖由 kwyeung 於 2012-8-8 14:09 發表
算啦, 蒼井空係微博打左句「日本隊輸了, 難過死了」,
一樣有人問佢「你還是不是中國人」

劉翔是國家的, 蒼井空也是大家的

正如接受現實就等於巿檜一樣道理
都同某啲人講左世界係現實
唔現實又話人唔現實
叫佢現實又好話人做乜咁現實
果然同中共一樣,人係又佢、鬼又係佢

遲早呢,如果駱家輝話美國隊輸了
大陸友都會話佢「你還是不是中國人」
dbat98D 發表於 2012-8-8 15:29 | 顯示全部樓層

事實就係支那貪心,要威,要利,超英趕美
劉翔不停被催谷先搞到今日咁嘅田地
除左劉翔仲有好多支那運動員負傷上陣
何解?因為支那政權背後威迫囉
所以一個完全唔係為體育精神而參賽嘅
國家應該將佢排擠唔俾佢參與任何賽事

相反好多第三國家就算一個人參加比賽
都唔會為面子而無人性催谷個運動員,
呢啲真係值得尊敬。
sea1986 發表於 2012-8-8 15:30 | 顯示全部樓層
原帖由 Trident@KS6946 於 2012-8-8 14:54 發表
有時唔好只講錢,

而家冇話佢冇體育精神
但只係人總要留美好嘅一面才得以生存
如果明知自己係受傷仲要夾硬去比賽
去嘗試做一啲根本唔會有可能嘅任務
但結果失敗、令人失望嘅
咁倒不如唔好做,而且最後結果自己都有一半責任
咁做仲會得不償失

咁等睇第時劉翔未來如何囉
運動員呢樣嘢喺退役發展狹窄
尤其喺中共下呢行都冇乜特別好出路
攞番金牌後又如何呢?
大陸隊大把當年風光、而家落泊嘅實例
唔喺自己高峰時爭取機會,仲等幾時?

不過咁講又有人話大美國主義、又話美帝嘅產物
真係好膚淺、好顯得自己目光短視、亦好無知
但唔好忘記,各國運動投資都係除左政府資助外
仲要靠商業公司贊助
服役時做得好,咪退役後繼續有人贊助你大把收入
好似碧咸咁,離開曼聯、就算老了仲可以大把廣告、可以話安享晚年
除左美國,英國、歐洲、澳洲乃至全球都係咁嘅模式做法
無得你唔認

無錢嘅話,日後人地醫藥費點算?
就算中共俾,會俾一世?以中共呢啲反轉豬肚就係屎嘅組織
話唔理你咪唔理你,有乜做唔出?

如果對呢個現實世界咁多不滿,無辦法接受呢個咁現實世界嘅話
不如離開吧
hkbw 發表於 2012-8-8 15:32 | 顯示全部樓層
原帖由 Trident@KS6946 於 2012-8-8 14:54 發表
有時唔好只講錢,

係個D人眼中, 精神唔值錢, 總之乜都係錢錢錢~~
咦~~點解同個D人好抗拒既中共人士咁相似既~~

講返個精神, 其實佢真係算係咁~ 跳到跳返去~
不過咁, 人地有體育精神, D人就會話佢唔應該死頂出來丟架,
如果佢唔出來呢, 一樣有人話佢冇體育精神, 唔肯嘗試~~~咦? 類似說話咁熟既, 好似早一陣子才聽完~~

結論係, 你做乜都唔合呢D人既心意架啦~~ 你做A佢就鬧你B, 你做B佢就鬧你A~~
呢D係咩野思想? 大家心照啦~

殺雞焉用牛刀?!
sea1986 發表於 2012-8-8 15:34 | 顯示全部樓層

原帖由 dbat98D 於 2012-8-8 15:29 發表
事實就係支那貪心,要威,要利,超英趕美
劉翔不停被催谷先搞到今日咁嘅田地
除左劉翔仲有好多支那運動員負傷上陣
何解?因為支那政權背後威迫囉
所以一個完全唔係為體育精神而參賽嘅
國家應該將佢排擠唔俾佢參與任何賽事

相反好多第三國家就算一個人參加比賽
都唔會為面子而無人性催谷個運動員,
呢啲真係值得尊敬。

你小心被人老屈話佢親愛嘅祖國連第三國家都不如

打假波、攞銀牌廟咀廟舌
係大陸極權主義先有嘅事