hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 劉翔腳傷未好,倫奧110米跨欄預賽跨第一欄時已跌下來 ...
開啟左側

劉翔腳傷未好,倫奧110米跨欄預賽跨第一欄時已跌下來

238X 發表於 2012-8-8 17:24 | 顯示全部樓層

原帖由 Quanta 於 8/8/2012 02:26 發表
背後有咩前因後果, 外人很難清楚
不過成件事最精彩係強國的網民反應
好似真係你唔同佢一齊傷心就賣國咁

咁的確呢個國係要賣的。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
sea1986 + 1 我唔駛賣,因為我唔認呢個係我嘅國 ...

查看全部評分

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
AVD1 發表於 2012-8-8 19:16 | 顯示全部樓層

回 #2

老實講要抽水的都好應該搵個第二個場合去抽,
人地而家始終都係講緊奧運會,
一個運動員的確係辛苦過, 落力過去做訓練,

講講下講到去反共產黨,
會唔會真係有點那個 ~

當然大陸有咩新聞大家心照,
尤其如何搵一個細路由細到大走去訓練,
當中有幾多個變左廢人呢樣野大家都幻想到 ~

你話共產黨要超英趕美, OK, 呢個係事實, 我都好同意,
但作為一個運動員去得比賽想拎金牌又有乜野問題 ...
LJ7006 = MF5119 = AVD1
kay 發表於 2012-8-8 19:30 | 顯示全部樓層
劉翔受傷有幾奇?運動員係比賽上發揮實有唔同架啦...

之前葉詩文憑努力游水拎金牌,之後比人話佢咩基因改造又食禁藥
劉翔輸左,唔講佢受左傷堅持完成,仲要話人抵死,有時真係睇唔過眼

教練事後話佢隻腳傷左其實未好返過
而劉翔之前d比賽同奧運比賽既模式唔同
訓練方法隨比賽模式轉變而更改

咁佢7步上欄失敗又傷多次似乎係可以預期
世界很簡單 人類很複雜
Trident@KS6946 發表於 2012-8-8 23:20 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2012-8-8 15:30 發表

而家冇話佢冇體育精神
但只係人總要留美好嘅一面才得以生存
如果明知自己係受傷仲要夾硬去比賽
去嘗試做一啲根本唔會有可能嘅任務
但結果失敗、令人失望嘅
咁倒不如唔好做,而且最後結果自己都有一半責任
咁做仲會得 ...

或者你講得有一定道理,

但既然世界系甘現實,
邊有話如果,
有早知就無乞丐,
我冧劉翔自己都估唔到會系第一個欄就跌倒,
就算劉翔無參加呢次比賽或者早早退役,
一樣會令人失望,
一樣會比人插,
更加有可能背負[懦夫]之名,
甘物又系無出路......

既然在比賽場上開始,
就在比賽場上結束,
或者呢個系一種態度。

我只系認為體育精神更加值得關注。
我們的征途是星辰大海
Trident@KS6946 發表於 2012-8-8 23:33 | 顯示全部樓層
原帖由 dbat98D 於 2012-8-8 15:29 發表
事實就係支那貪心,要威,要利,超英趕美
劉翔不停被催谷先搞到今日咁嘅田地
除左劉翔仲有好多支那運動員負傷上陣
何解?因為支那政權背後威迫
所以一個完全唔係為體育精神而參賽嘅
國家應該將佢排擠唔俾佢參與任何賽事

...

哇,甘你都知呀,
難道你系[體制內人士]?
不如爆多d內幕消息黎分享下。

照你呢個邏輯,
系咪一有運動員帶傷上陣就系背後有政權威迫?
我們的征途是星辰大海
Snoopy@FB8617 發表於 2012-8-9 02:47 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2012-8-8 15:30 發表

而家冇話佢冇體育精神
但只係人總要留美好嘅一面才得以生存
如果明知自己係受傷仲要夾硬去比賽
去嘗試做一啲根本唔會有可能嘅任務
但結果失敗、令人失望嘅
咁倒不如唔好做,而且最後結果自己都有一半責任
咁做仲會得 ...
越睇越覺得唔順眼

請問板友你入過球隊去過比賽未?
知唔知咩叫火?
再impossible既野都可以做得出
受傷就代表唔可以去比賽咩?
大把專業既運動員受傷都會去比賽
點解呀?
就係唔甘心練左咁耐既野就係因為果一下傷已將所有野都前功盡廢
甚至影響到其他隊友

若果你係要將所有野拉去錢既角度
Fine,因為我地唔知佢點諗
不過我覺得閣下要拉闊你既眼界
呢個咁現實世界,中共唔係最邪惡既一個政權
咁是咪要不如離開吧?

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
Trident@KS6946 + 1 同意

查看全部評分

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
hkbw 發表於 2012-8-9 10:16 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2012-8-9 02:47 發表
睇越覺得唔順眼

請問板友你入過球隊去過比賽未?
知唔知咩叫火?
再impossible既野都可以做得出
受傷就代表唔可以去比賽咩?
大把專業既運動員受傷都會去比賽
點解呀?
就係唔甘心練左咁耐既野就係因為果一下傷已將所有野都前功盡廢
甚至影響到其他隊友

若果你係要將所有野拉去錢既角度
Fine,因為我地唔知佢點諗
不過我覺得閣下要拉闊你既眼界
呢個咁現實世界,中共唔係最邪惡既一個政權
咁是咪要不如離開吧?

人地為錢而活, 深受老外主義影響, 因著你咁講被人地話你擁抱中共, 貶低自己~

老外主義其中兩環係個人及物質主義~ 根據呢個前題, 做所有事都應該只係為呢兩項~~

講開, 人地擁抱老外抱到跟左返人地既地土架啦~ 佢既世界? 唔知會唔會闊極都只係東西岸呢?
殺雞焉用牛刀?!
sea1986 發表於 2012-8-9 10:32 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2012-8-9 10:16 發表
人地為錢而活, 深受老外主義影響

乜呢個世界唔係為錢而活?為錢而活就代表受老外主義影響?
呢啲乜鬼嘢謬論?
唔怪得香港人一直被人為崇洋囉
為錢打拼就係受老外主義影響

可能閣下唔駛憂柴憂米
先至講埋呢啲風涼話
貶低香港人,擁抱強國人,可悲
hkbw 發表於 2012-8-9 10:46 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2012-8-9 10:32 發表

呢啲乜鬼嘢謬論?

可能閣下唔駛憂柴憂米
先至講埋呢啲風涼話

淨係你回呢段, 都已經替你感到悲哀~~

人生在世, 比只係搵錢更有意義的事實在太多了~

呢d唔關駛唔駛憂柴憂米事, 而是一個人的人生觀及價值觀,
不過我諗, 呢樣野, 你應該唔會明, 所以都唔駛同你解釋~
殺雞焉用牛刀?!
Snoopy@FB8617 發表於 2012-8-9 11:03 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2012-8-9 10:32 發表

呢啲乜鬼嘢謬論?

可能閣下唔駛憂柴憂米
先至講埋呢啲風涼話 ...
冇人話為錢而活就一定錯
只不過係上晒腦將所有野都睇成係錢既時候
西方人自己都已經唔buy lee種思想
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過