hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 關於今次奧運的吐槽
開啟左側

關於今次奧運的吐槽

Trident@KS6946 發表於 2012-8-7 21:10 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

葉詩文有好成績,破記錄就被質疑,
說懷疑你服禁藥;
單車某項目到手金牌以犯規為由被褫奪,
而犯什麽規至今都無講清楚,
申訴還要被罰款;
游泳某項目同韓國并立第二,
中國國旗卻要被置於韓國之下
柔道比賽中,韓國和日本名次一樣就可以並列國旗;
某羽毛球比賽,中國運動員請求抹地,
但卻不予理睬,最後該運動員滑倒受傷退出;
男子雙人十米跳台,前三輪中,
英國本土選手組合得分超過中國,
第四輪中國反超,之後排分榜就沒有顯示,出了個標題就算......

同類事件一次兩次就算了,
但為何會有這麼多的巧合?

類似事件就不一一列舉了,
說明了什麽,大家心裡有數。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
edhong + 1 + 1 agree

查看全部評分

我們的征途是星辰大海
nwfb94A 發表於 2012-8-7 21:14 | 顯示全部樓層
中國威脅論
DGCNYO 發表於 2012-8-8 00:04 | 顯示全部樓層
要數,好多國都有故事....
唔只中國,你可以話英國佬玩野又或是英國病發作,但你好難話佢針對你,中美法德加上一大堆大大小小之國一樣中曬招.....

但似乎過去奧運一直都好多事.....亦有個論調,誰在中國之後都會被指無料到,無他....中國掉幾多錢,英國又掉幾多錢先......

這就是中國之前奧運既通病,如果覺得英國己經可以話差,可以睇睇當年德國發生隊淋成班運動員後當無事發生既態度做落去,又或是睇睇韓國果次玩到評判被打...中國被屈機,又或是澳洲果次一樣多問題

其實北京都唔少,不過勝在動員力強,牌平好睇,但競爭就會跟著爭論....正常到爆......

亦要指出,有時要忍、接受、理解、體諒不同地方的文化、思維......英國人係典型唔多合群,又係果種一係做得勁抽一係做到一堆屎咁........

但比起當年韓國人上曬腦,又式或是德國政府唔知係諗咩咁既態度對以色烈某種族的運動員不論行動還是事後要求奧運進行的態度.....

我覺得英國差唔多啦.....有時好蠢,但整體都ok丫,但華人觀看事件好易記住爛野,但要好大量勁野好野先記得住,北京咁把炮,的確好多華人當左基本奧運要求

但其實,北京果種跟本無咩可能係不同政治體制上出現的動員力,又或是如此的行政主導........

做人要理解why,同埋可能你睇得少奧運,我覺得黎個水平既問題小兒科到爆......最起碼無隊淋幾件,又或是觀眾保安圍打評判

nwfb94A 發表於 2012-8-8 00:11 | 顯示全部樓層

原帖由 DGCNYO 於 2012-8-8 00:04 發表
哥仔,要數,好多國都有事....
南韓劍擊...史上最長的一秒
 樓主| Trident@KS6946 發表於 2012-8-8 00:21 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2012-8-8 00:04 發表
哥仔,要數,好多國都有事....

甘又系,
不過今次不公平事件發生系中國運動員身上系特別多,
就甘數已經有幾件,
又唔系話今次奧運做得差既,
但系判罰方面真系出左好多問題,
比人蝦到上心口都幾難忍,
運動員唔單代表個人,更加代表一個國家。

其他國家都有事,我補充下,
聽講開幕禮日本代表團比人帶左出場......

唔知點解呢次奧運系特別多爭議,
好多判罰都唔合理,上訴又無結果。

我們的征途是星辰大海
DGCNYO 發表於 2012-8-8 00:22 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb94A 於 2012-8-8 00:11 發表
南韓劍擊...史上最長的一秒

以前無黎個用手計Tim...電子係幫助,人點判都無辦法,有時有D野怪個天囉....

你要奧委會點做....所有Data都紀錄,問題係果1秒有空程,但data指向曬係咁....

黎樣野個個運動員都知,運氣在關鍵時訓真係比一切技術重要......但奧委會只能承諾下次做得更好....因為假如修改,好可能最終結果是全數重賽.....
DGCNYO 發表於 2012-8-8 00:32 | 顯示全部樓層

原帖由 Trident@KS6946 於 2012-8-8 00:21 發表

甘又系,不過發生系中國運動員身上系特別多
其他國家我補充下,
聽講開幕禮日本代表團比人帶左出場......

唔知點解呢次奧運系特別多爭議,
好多判罰都唔合理,上訴又無結果。 ...

係上屆比較少,一本中國上屆強勁,講爛D就屈爆全場....

二來中國用好多錢做同一樣野......唔衰得,可能英國人就比較....差唔多咁囉....不過英國人係咁係咁都做過大國,有原因既.....

其實仲有唔少....我都懶得搵......有時要理解一個國家一個地區的人點做野,大型活動可以睇到......英國黎次未必最好,但我覺得英國份上份真係咁上下

而上訴,我睇奧委會自己都做到怕先唔俾,唔多關英國事喎.....奧運作為一個觀眾,可以感受更多東西,但唔好俾單一既野洗腦......

因為你吸收既好多時都太單野.....其實有D結果只係有爭議性,未去到做假,當然一D英文外語落到中國人手中,你會囉邊個級數既詞,BBC旁白明明話巴西ok喎,有驚喜,國內可以將驚喜變成驚愕,再改位

變成驚愕巴西得冠軍....要多方面接收,先可以清楚分析

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
Trident@KS6946 + 1 謝指教

查看全部評分