hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 航天員訪港有何意義?
開啟左側

航天員訪港有何意義?

238X 發表於 2012-8-12 01:19 | 顯示全部樓層

原帖由 dbat98D 於 12/8/2012 00:48 發表

依家其實係啱啱調轉,香港太多支那豬
只要所有支那豬消失,香港就有太平
包括呢幾隻跌唔死嘅發瘟支那豬

不如咁講...
而家係有啲喪屍好想控制所有人、
撈利益或者已經被洗腦,
但同上太空嗰班唔一定係同類。
我哋只要將嗰啲想控制所有人、
撈利益或者已經被洗腦嘅喪屍消滅,
事情應該比較容易解決。
上面一樣有班人好想革命,但力有不逮而已。

而家問題只係
1. 喪屍規模有幾大,要殺「幾多」先令其他變得返做人
2. 點樣令自己有防衛能力。其實令佢哋覺得,再咁落去
佢哋要付出血的代價,可能已經夠。趕唔趕人關係不大,
反正即使係西方國家都唔見得趕到人。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
sea1986 發表於 2012-8-12 01:29 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2012-8-11 23:05 發表
其實最近感覺有D奇怪, 面對中國運動員, 太空人, 好多係呢度的版友,
都有用"香港人"的身份去"劃清界線"...

但其實"香港人"本身都係一群人, 入面都有唔同意見及睇法, 我本身
唔係特別支持某一方, 但似乎從新聞報導 ...

其實唔係最近先有呢個問題
我自己一向都係承認自己係香港人
亦唔會因為大陸運動員攞多幾塊金、飛個太空人就話感到「身為大陸人自豪」
呢啲太虛假嘅嘢,我做唔出
而且當有啲自稱愛國愛黨嘅香港人將自己熱臉貼上去大陸人嘅冷屁股時
就更加覺得係無謂

大陸人一句「沒有中央,香港就完蛋了」
呢句的確係名句,更加令香港人有堅拒大陸
只係有一啲香港人以為繼續向大陸獻媚或賣屁股就可以成為大陸人、沾一點光

好似今次中共送幾隻人仔上太空
就以為自己太空強國
我只會掩住半邊咀笑
呢啲只係做緊一啲解左體嘅政權幾十年前已經做嘅事
仲有面可以攞出炫耀

喺美國已經發展到齋丟隻機械車上去開發月球嘅時候
大陸仲以丟幾人仔喺個地球上面飛飛下而自我安慰良好
呢下我都真係要嘆氣一聲︰可憐
貶低香港人,擁抱強國人,可悲
sea1986 發表於 2012-8-12 01:30 | 顯示全部樓層
原帖由 kwyeung 於 2012-8-12 00:11 發表
唔洗咁火既,
香港近排冇活動粉飾太平, 借幾個太空人落黎玩幾日,
同以前鄉村地方, 冇豬種借隔離屋隻公豬黎幾日, 一樣道理

就算睇完呢啲馬騮戲(成日唱聾的傳人,有冇第啲?)
香港都唔會減少對狼政府嘅不滿
貶低香港人,擁抱強國人,可悲
cky 發表於 2012-8-12 02:43 | 顯示全部樓層

原帖由 erictheboss 於 2012-8-10 17:41 發表
航天員去大球場同"成蟲"一齊扮小丑, 拍住天王天后唱咸水歌
奇就奇在香港人樂此不疲, 由神一睇到神九.

舖舖都係咁喇, 神六神七又係咁, 就嚟奧運完畢又搞金牌運動員訪港
(到時又見成龍 "大哥" 同霍震霆)

呢 d 咪另類愛國敎育入侵香港咯
訪問下 d 小學生 "我大個要做太空人"
訪問下 d 睇騷的市民 "我覺得身為中國人好自豪"
就是如此, 每次一樣

唔好唔記得年年奧運都會撞正立法會選舉
正好用嚟幫民 x 聯組織街坊組長去睇騷, 順便助選咯
呢 d 擺明就係攞正牌的提供利益以影響選民取向
kwyeung 發表於 2012-8-12 12:39 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2012-8-12 01:30 發表

就算睇完呢啲馬騮戲(成日唱聾的傳人,有冇第啲?)
香港都唔會減少對狼政府嘅不滿

班官唔好傻啦, 佢地以為香港人係天真嬌咩
民智只有越來越高, 你有張良計我有過牆梯。

睇完成龍, 即時upload張相上fb, 但個status可能係「淫蟲大哥又出風頭」。
去完太空人展覽show, 噢, 放完fb俾人讚好好, 投票又未必投乜乜聯喎...

我都去過幾次海鮮團, 食完就早走去投票支持對家候選人,
所以而家都未去過荔枝山莊, 可惜冇機會參觀僭建部份啦
DIH 發表於 2012-8-12 13:45 | 顯示全部樓層
如果講到係送人上太空移居外星之類,到了這個地步,國家還重要嗎?
當年以至而家都係死對頭的美俄,早已在國際太空站「交會對接」了。

Imagine there's no countries
It isn't hard to do
Nothing to kill or die for
No religion too
Imagine all the people
Living life in peace

紅政權有冇請兩極探險家李樂詩女士上台獻唱〈龍的傳人〉?普通話的〈東方之珠〉?
甄妮那首「此小島外表多風光 可哀的是有人仍住陋巷」又到哪裡去了?

噢,唔好意思,李樂詩本身已經係香港人。
有冇人調轉請李樂詩到上海到北京唱〈上海灘〉、〈京華春夢〉?

知唔知咁樣自我陶醉係好大件事。
政權移交十五年,中港矛盾日趨增加而不是減少,
正正在於上面對香港這個紫砂壺的前設、觀察、分析、應對,全部都錯晒,而且樂此不疲。

民怨就如大耳窿,出問題唔正視,時間一耐唔係會丟淡,而係會息叠息。
三日後你想用三日前的態度去解決件事,市民的要求已經提高,唔會收貨。
轉移視線、「你睇下箇邊」的招數,用多三五七次就不會再見效。
香港人畢竟係飲警匪片、宮廷片的奶水長大。

今日明報陳雲謂六十年前,英國政府每年用一千萬港幣研究香港。
現在就算不計通脹也沒有人或政府每年用一千萬研究香港,沒有人用心去閱讀這本難明的書。
刻薄點講句,中共係經營不善,收香港係捉隻老鼠入米缸,
井水防不了河水入侵之餘,河水也看不清井口看似細小但其實底蘊極深。

所謂航天員訪港,以至將會有的奧運選手訪港,
絕對絕對係一場政治騷(騷擾個騷,唔係「秀」),
那我完全以犬儒心態視之,不見得有甚麼問題。
又唔見佢地去「訪」下廣州深圳?烏坎什邡?

DGCNYO 發表於 2012-8-12 16:36 | 顯示全部樓層

我最頂唔順有件蛋散(可能重手左,但我只有這感覺)話對接好勁,強國所以去睇......

可能佢唔知論對接,有更多更惡劣的情況

只講空軍空中加油,情況己經難過太空系數穩定的情況好多.........由其地球空中會有風切等問題,太空.....話難,難左點樣掉上太空....論對接

只要有足夠基本引導科技,難得過空上加油手動去套油管仲要在大氣變化下跟住飛難?.....

除左個牌頭係太空外,同一D氣密科技外,有咩野區區一個手動對接的行為比開部貨櫃車倒後入工廠大廈扭12支柱難?

我得服中國好識將一D理所當然既野包裝成好特別.......

如果講對接後的配套科技,又或是如何同步,其實絕對高價值過一個手動模式or Auto去對接,貨櫃佬倒後45呎櫃都可以左留5cm右留7cm埋一個柱位....

我只覺得中國咁做只係想包裝幾個明星囉......因為團隊不值錢.....

太空職業是專重的,但你包裝到國家強大,就實在只顯得小農心態.......

當然,家下玩到咁既國家唔多,但玩到咁既意義亦唔多,你只比好多中小國家強,但你上面仲有幾件惡你妤趙而且全世界天文組織更加留意

而且走得更遠......
AVD1 發表於 2012-8-12 16:53 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2012-8-12 01:29 發表

喺美國已經發展到齋丟隻機械車上去開發月球嘅時候
大陸仲以丟幾人仔喺個地球上面飛飛下而自我安慰良好
呢下我都真係要嘆氣一聲︰可憐

佢地仲可以起度自我感覺良好,
未就係因為而家全世界來來去去得個幾個國家送到人上太空丫嗎,
見唔見到隔離日本仔, 韓國佬可以自己整支火箭出黎送人上太空 ? 冇囉 ~

就係因為冇佢地先可以起度牙文牙武姐嗎 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
Trident@KS6946 發表於 2012-8-12 19:41 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2012-8-12 01:29 發表

其實唔係最近先有呢個問題
我自己一向都係承認自己係香港人
亦唔會因為大陸運動員攞多幾塊金、飛個太空人就話感到「身為大陸人自豪」
呢啲太虛假嘅嘢,我做唔出
而且當有啲自稱愛國愛黨嘅香港人將自己熱臉貼上去大陸 ...

發展當然需要時間,
美國有今時今日既太快科技,
一樣經歷過長時間發展,
中國系呢方面起步幾耐?
美國又起步幾耐?
飯要一口一口吃,
一步登天系無可能。
我們的征途是星辰大海
Trident@KS6946 發表於 2012-8-12 19:43 | 顯示全部樓層

原帖由 dbat98D 於 2012-8-11 19:45 發表
浪廢香港納稅人錢請共狗嚟洗腦, 可恥!!!
香港人唔歡迎佢地, 滾!!

七百萬人被代表了。
我們的征途是星辰大海