hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 航天員訪港有何意義?
開啟左側

航天員訪港有何意義?

sea1986 發表於 2012-8-14 07:23 | 顯示全部樓層

原帖由 GU9338 於 2012-8-13 19:20 發表
中共背後有咩目的係後話
但我唔覺得三位太空人值得閣下用 "滾" , "浪費金錢" 黎形容佢地

封路、動用人力物力搞呢啲令中共同狼政府自我感覺良好嘅活動
仲唔係浪費金錢、勞民傷財?
貶低香港人,擁抱強國人,可悲
3ASV196 發表於 2012-8-14 07:52 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2012-8-14 07:23 發表

講真, 我就唔想理中共同狼政府有無自我感覺良好, 我就反而集中睇下,
呢D 活動有無市民受惠同歡迎...

如果唔少市民係覺得OK, 開心, 或好想睇, 就無問題...講封路、動用人
力物力, 呢D相對政府日常開支, 根本係好細數目....亦唔似主席來港搞
到咁多限制同麻煩....

如果中共同狼政府自以為搞呢D活動, 就可以避過基本民生同政治議題,
而自我感覺良好, 只是佢地太"天真"...

如果相信香港人有能力清楚分得開, 又何需反對呢D活動? 有金牌運動員
黎到香港表演bor... 唔駛去到英國就睇到, 返到北京都未必睇到, 如果只以
睇運動心態, 又有乜問題呢?

都係那一句, 你唔鍾意睇就無人迫你睇, 但事實就的確唔少香港人都鍾意睇bor
(金牌運動員黎香港, 又好多人搶飛了)

評分

參與人數 2HugeC +2 收起 理由
Trident@KS6946 + 1 說得對
GU9338 + 1 理性分析

查看全部評分

3ASV196.KE7270
GU9338 發表於 2012-8-14 08:11 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2012-8-14 06:46 發表

而家金牌選手又要來港,
唔知佢會唔會叫成班金牌選手滾呢 ?

係就唔該走去機場或者大球場大叫,
你們滾, 香港不需要你們
原帖由 sea1986 於 2012-8-14 07:23 發表

可能三位太空人同諸位金牌選手既背後訓練惹黎外界批評
呢次訪港活動又引起大家不便

但請再一次搞清楚 , 黨同國係分開既
我係衷心支持來港既太空人同金牌選手既 , 唔通佢地早前既努力可以就咁被抹殺 ?
而且香港市民普遍都對佢地相當歡迎 , 唔見得有"勞民傷財"既評價
如果根據樓上所言 , 只以睇運動心態 (或者當係明星 show ) 咁去活動 , 我唔覺得有咩問題

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
Trident@KS6946 + 1 同意

查看全部評分

sea1986 發表於 2012-8-14 08:38 | 顯示全部樓層

原帖由 GU9338 於 2012-8-14 08:11 發表
而且香港市民普遍都對佢地相當歡迎 , 唔見得有"勞民傷財"既評價
如果根據樓上所言 , 只以睇運動心態 (或者當係明星 show ) 咁去活動 , 我唔覺得有咩問題  

普遍?咁真係不代表我啦
你呢句等同早前禿頭儉喺十萬名家長同BB出嚟遊行反洗腦教育、港大做晒民調話唔支持國民教育後後仲話只係一小撮人反對咁勉強囉

我唔覺得香港人有幾「普遍」支持佢地噃

而且,太空人飛落嚟香港有咩用?
又唔係親身落區、又封路、又搵班公安區隔市民、落嚟唱首聾的傳人、朗誦幾句嘢
跟住有人仲要話落嚟香港買嘢幫助香港經濟(真係多謝晒囉)
唔係勞民傷財又係咩呢?
238X 發表於 2012-8-14 09:24 | 顯示全部樓層

回復 44# 的帖子

咁調返轉頭,我哋唔鍾意亦唔代表人人唔鍾意,
而家又唔係有人揸住支槍迫我去睇,
如果唔係大家喺度講,我直情唔知有呢件事,
因為我日常生活完全無因為咁而受到任何影響

所以,雖則我都覺得追呢啲嘢嘅人
有唔少可能都係喪屍 (指愛國愛黨者),
但我對「勞民傷財」呢一點好有保留。

如果你覺得係,你大可去示威,
甚至掟水彈,開水槍,etc...
嚟表達你嘅反感。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
hkbw 發表於 2012-8-14 10:44 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2012-8-14 08:38 發表

普遍?咁真係不代表我啦
你呢句等同早前禿頭儉喺十萬名家長同BB出嚟遊行反洗腦教育、港大做晒民調話唔支持國民教育後後仲話只係一小撮人反對咁勉強囉

我唔覺得香港人有幾「普遍」支持佢地噃

而且,太空人飛落嚟香港有咩用?
又唔係親身落區、又封路、又搵班公安區隔市民、落嚟唱首聾的傳人、朗誦幾句嘢
跟住有人仲要話落嚟香港買嘢幫助香港經濟(真係多謝晒囉)
唔係勞民傷財又係咩呢?

普遍又唔等於一定代表晒每一個人~~普遍 = 代表所有香港人都係西方思想來的~
老實講, 要玩弄統計技巧, 巧妙地運用統計術語來表達自己想表達既事情有幾難?
要硬捉既, 老實講, 冇乜統計可以過到關~

個sample group係乜, 支持既定義又係乜? 未有呢d野之前, 甚麼也談不上~

唔同既活動吸引唔同人, 呢個正常過正常~~
如果吸引唔到你就叫勞民傷財, 咁d娛樂影星, 甚至一些大型展覽, 以致當年既世貿會議, 其實都唔應該來香港做活動,
因為 呢d都係 "勞民傷財", 又惠及唔到某些尊貴, 而又身在外地的所謂香港人~

有些人, 唔係那個地方都可以下底線既定論, 除左缺乏基礎之外, 又沒有在場經歷, 呢d所謂意見, 根本是個人主觀先入為主的判斷~

雖然我自己都唔鍾意睇呢d活動 (基本上呢d活動比某大台那些慈善show更沒有吸引力), 但既然有一群人想睇既時候, 點解我地
要反對呢d人睇呢d show既權利?!

香港應該係容納唔同既野既地方, 無論中國好, 中共好, 甚至其他信仰, 又或是其他制度~
有些人鍾意呢樣, 唔代表其他人可以反對佢地鍾意一樣野~ 睇完呢堆回文, 當有人話國民教育控制別人要歌頌中共時,
又有冇人話下某些宣揚西方主義的人企圖控制別人要去反對中共呢?!

殺雞焉用牛刀?!
sea1986 發表於 2012-8-14 11:51 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2012-8-14 09:24 發表
咁調返轉頭,我哋唔鍾意亦唔代表人人唔鍾意,
而家又唔係有人揸住支槍迫我去睇,
如果唔係大家喺度講,我直情唔知有呢件事,
因為我日常生活完全無因為咁而受到任何影響。

所以,雖則我都覺得追呢啲嘢嘅人
有唔少可能都係喪屍 ( ...

有時將之形容為勞民傷財只係突顯出呢班太空人同金牌選手嚟香港嘅無謂

PS至於喪屍,呢度已經有

sea1986 發表於 2012-8-14 11:52 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2012-8-14 10:44 發表
香港應該係容納唔同既野既地方, 無論中國好, 中共好, 甚至其他信仰, 又或是其他制度~
有些人鍾意呢樣, 唔代表其他人可以反對佢地鍾意一樣野~ 睇完呢堆回文, 當有人話國民教育控制別人要歌頌中共時,
又有冇人話下某些宣揚西方主義的人企圖控制別人要去反對中共呢?!

願聞其詳
Trident@KS6946 發表於 2012-8-14 12:20 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2012-8-14 06:49 發表

仲有呢, 人都死左佢可以賴落去個列車車長到,
點解唔可以認認真真認衰一次呢 ?

問心講句, 我自己認為如果去年 723 鐵路部第一個出黎認衰,
絕對唔會有咁 o既下場,
不管你信不信, 我反正是信了 ~ ...

sorry,我可能講得唔清楚,
操控問題我系指調度方面,
唔系列車車長,
列車車長至死都堅守崗位系值得敬佩。

我們的征途是星辰大海
Trident@KS6946 發表於 2012-8-14 12:33 | 顯示全部樓層

原帖由 Anpretext 於 2012-8-13 17:39 發表
板友好適合做外交部哦,
有得威就自主研發,
出左事就外國技術, 嘻嘻

唔敢當,
有關資料你可以自己睇,
http://zh.wikipedia.org/wiki/CRH2
我一向認為有錯就應該認,
鐵道部當然要負主要責任,
事後態度都好有問題,
比人鬧系抵死,
但部車系外國技術系事實。

或者未必關部車事,
但都唔應該就此斷定自主研發列車系唔得。
我們的征途是星辰大海