hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 78K線 13/8/2012 起改經太平總站,不經彩園 ...
開啟左側

[服務調整] 九巴 78K線 13/8/2012 起改經太平總站,不經彩園

3AD110 發表於 2012-8-12 21:07 | 顯示全部樓層

原帖由 GM 於 2012-8-12 15:32 發表

聯和墟返清河邨搭78K在吳屋村落都得啦

最慘唔係人人都識
其實兜一兜埋清河邨又唔會用多好多時間
林莉每日專車.3AD110
FD5410 發表於 2012-8-12 22:31 | 顯示全部樓層
原帖由 kiwai 於 2012-8-12 16:44 發表

首先, 我重申我的論點是「78K改路後, 老人家係賺咗」
或者我同你都可以5分鐘左右就可以由吳屋村行到北區醫院, 但一位要覆診的老人家呢?

如果去上水鐵路站, 改路前78K的確快D, 但有幾多老人家會選擇在上水鐵路站落 ...

算啦, 人地可能以為老人家可以跑過去呢
d人根本唔知老人家去醫院覆診既次數可以有幾頻密...
又唔知有d老人家根本行步路都辛苦, 下下叫人行, 下下叫人上小巴...

如果改路後 78K 上水總站都係無乜客
不如擺彩園經埋清河...
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
Wright---AVW16 發表於 2012-8-12 23:13 | 顯示全部樓層
原帖由 3AD110 於 2012-8-12 21:07 發表

最慘唔係人人都識

不過佢改線後既行法其實真係好兜,儘管耗時可能少左,但一大段逆走既路段予人觀感始終較差。比較好既行法係以太平/清河做總站,然後入上水總站上客,再沿新運路直剷去粉嶺。咁樣上水上車既行車時間會大幅縮短,如果整埋預計到站時間,可能會搶返部份坐55K既乘客
GM 發表於 2012-8-12 23:56 | 顯示全部樓層

原帖由 FD5410 於 2012-8-12 10:31 PM 發表

算啦, 人地可能以為老人家可以跑過去呢
d人根本唔知老人家去醫院覆診既次數可以有幾頻密...
又唔知有d老人家根本行步路都辛苦, 下下叫人行, 下下叫人上小巴...

如果改路後 78K 上水總站都係無乜客
不如擺彩園 ...

本人再度重申老人家是可以乘搭九龍巴士77K於丙崗村站下車前往北區醫院
而收費是一樣的($2)
於丙崗村站下車前往北區醫院與在太平總站前往北區醫院的步程亦相約
當然有多一個選擇對於老人家一件好事
只是由不同身分、不同角度分析 結果可能會不同
畢竟改道的持份者除了老人家,還包括其他乘客、九巴等

但另一方面,本人對於個別版友於發表無理的批評表示失望

常備TCU 出行唔洗怕
tkf_2005 發表於 2012-8-13 00:40 | 顯示全部樓層
原帖由 3AD110 於 2012-8-12 21:07 發表

最慘唔係人人都識

唔洗人人識,用得上個站行去清河O既人識咪得囉,

定係個站名一定要有"清河村"D人先識/知點行...???

如果個個都話唔識係吳屋村行入去,

咁洗唔洗同你拉埋A43,279X批大線兜埋清河啊...????

tkf_2005 發表於 2012-8-13 00:42 | 顯示全部樓層
原帖由 GM 於 2012-8-12 23:56 發表

本人再度重申老人家是可以乘搭九龍巴士77K於丙崗村站下車前往北區醫院
而收費是一樣的($2)
於丙崗村站下車前往北區醫院與在太平總站前往北區醫院的步程亦相約
只是由不同身分、 ...

需知道,77K丙崗站落行番正門都要D時間...

係果度落入急症就快...

但平時老人家搭得多數用門診,係番太平總站上/落會比較好...

原帖由 Wright---AVW16 於 2012-8-12 23:13 發表

不過佢改線後既行法其實真係好兜,儘管耗時可能少左,但一大段逆走既路段予人觀感始終較差。比較好既行法係以太平/清河做總站,然後入上水總站上客,再沿新運路直剷去粉嶺。咁樣上水上車既行車時間會大幅縮短,如果整埋預計到 ...

都係果句啦...同73A互換總站就比較好...

彩園開,經太平,行原線...

2者互換總站後如果唔CUT車仲可以汁零頭班次,將25分變20之類...

Ads29 發表於 2012-8-13 01:05 | 顯示全部樓層

btw
想問下78K 客量如何
往上水班次會在番學幾點左右開始頂閘?
多數過左邊個站先會滿座?
thanks
3AD110 發表於 2012-8-13 10:12 | 顯示全部樓層
原帖由 tkf_2005 於 2012-8-13 00:40 發表

唔洗人人識,用得上個站行去清河O既人識咪得囉,

定係個站名一定要有"清河村"D人先識/知點行...???

如果個個都話唔識係吳屋村行入去,

咁洗唔洗同你拉埋A43,279X批大線兜埋清河啊...???? ...

你咁講洗乜將78K兜入去北區醫院
吳屋村站都行到入去啦

因為就係有街坊唔知可以搭78K
在聯和墟坐70K諗住返清河邨
去到華明先知咩事
林莉每日專車.3AD110
GU9338 發表於 2012-8-13 19:12 | 顯示全部樓層
說好的刪站呢 ?
樂仔〞 發表於 2012-8-13 19:57 | 顯示全部樓層

原帖由 GM 於 2012-8-12 23:56 發表

而收費是一樣的($2)
只是由不同身分、 ...

你係沙頭角搵條 77K 比我睇,你搵到既我掟 $20 錢落錢箱搭去又點話

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +2 收起 理由
ATE24 + 1 + 1 笑死朕
FD5410 + 1 不能同意更多

查看全部評分