hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 政府$2補貼老人坐巴士之後, 覺唔覺長途車站站停既次數多 ...
開啟左側

政府$2補貼老人坐巴士之後, 覺唔覺長途車站站停既次數多左?

Route_99 發表於 2012-8-15 20:47 | 顯示全部樓層

其實建議一到六9am後才開始$2,
一來減低早繁客量,
二來可避免拖長行車時間.

近來搭99南行往海怡, 經常見到有長者在太古坊或北角落車,
話對行車時間無影響就假的, 一程兩三個就無咩所謂,
但係當越來越多又唔係要上客時俊係會有點嬲,
因為真係隨時拖長行程.
Route 99 筲箕灣<->海怡半島
LF5502 發表於 2012-8-15 21:13 | 顯示全部樓層
依家東鐵線頭等都係收 $2 + 原價

但快船有特價的話......

原帖由 A320 於 2012-8-15 14:29 發表

呢D係冰山一角, 將來重災將會出現在離島小輪上, (尤其長洲), Why? 當慢船普通位, 慢船豪華位同快船通通收$2時, 朝早長洲碼頭暴動都似.
LF5502 發表於 2012-8-15 21:15 | 顯示全部樓層
呢 D 咪就係政客所講的 "公平" 雙向分段收費 lo......

原帖由 Man@MFHK 於 2012-8-15 17:15 發表

所以呢,呢個計劃咪完全破壞晒巴士公司原本行之有效0既收費架構囉!
明明巴士公司就係想用價格來引導乘客正確選擇適當0既路線,依家劃一$2搭乜線都得,咁仲邊有人搭果D疏車線流水線? ...
steedwong097 發表於 2012-8-16 00:24 | 顯示全部樓層

....今早起碼見到2位打工仔嘟長者八達通...
反正師傅都冇你咁好氣查咭...

同埋早繁真係唔多掂...
自從計劃開始...
本人每日搭619番工
行車時間長左5分鐘

仲令到新城交接個段時間更疏車
Ming@5119 發表於 2012-8-16 01:18 | 顯示全部樓層
原帖由 steedwong097 於 2012-8-16 00:24 發表
....今早起碼見到2位打工仔嘟長者八達通...
反正師傅都冇你咁好氣查咭...

同埋早繁真係唔多掂...
自從計劃開始...
本人每日搭619番工
行車時間長左5分鐘

仲令到新城交接個段時間更疏車 ...
我都曾經見過有成人嘟長者八達通,師傅曾經問過佢「你係長者!?」
該位成人答「係呀!」,而師傅只係答返句「睇唔出wor」,而冇作出任何follow up...
我覺得應該想辦法令呢個計劃不致於被濫用(雖然咁樣會需要極多資源)...
dongfeng 發表於 2012-8-16 01:59 | 顯示全部樓層

回復 35# 的帖子

解決方法:可暫停各大交通工具,於平日上下繁時段,暫停長者八仔$2優惠,避免延誤上班族的行程。
에이핑크 대박!
DA78 發表於 2012-8-16 02:04 | 顯示全部樓層

我見過有三十歲女士用長者八達通去坐74x…
其實車長大多都用多一事不如少一事心態去處理
最後就縱容某種人騙政府/納稅人
要杜絕都好睇個車長

另外,長者長途線揢幾個站落車情況都好緊要
一程74x,有長者由創紀之城坐去牛下,有由九龍灣站坐去志蓮淨苑
要杜絕一定要收長途線半價,先可以趕走依批客

仲有,依個計劃要取消/封頂都唔易
無恥黨肯定又強烈爭取保留
害苦的又係打工仔,將稅收倒入咸水海

avianwind 發表於 2012-8-16 02:35 | 顯示全部樓層
成人搏大霧搭平車
地鐵間中也見到
(閘機用部分身份的八仔會閃燈)

政府好像解釋要以方便長者為前題
故未有刻意規定使用優惠原則
(如必須攜帶長者咭以在有需要時証明身份)

各公交當然不會阻止
反正政府包底

AP149 發表於 2012-8-16 02:44 | 顯示全部樓層
原帖由 Ming@5119 於 2012-8-16 01:18 發表
我都曾經見過有成人嘟長者八達通,師傅曾經問過佢「你係長者!?」
該位成人答「係呀!」,而師傅只係答返句「睇唔出wor」,而冇作出任何follow up...
我覺得應該想辦法令呢個計劃不致於被濫用(雖然咁樣會需要極多資源)... ...

梗係啦,你比2蚊定20蚊d錢都係入公司袋唔係入司機袋,理咁多做咩呀
低級趣味扮高級:369
dippy 發表於 2012-8-16 02:57 | 顯示全部樓層