hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 倭寇欺人太甚, 為何香港無人號召「罷買日貨」? ...
開啟左側

倭寇欺人太甚, 為何香港無人號召「罷買日貨」?

OTIS401 發表於 2012-8-20 00:06 | 顯示全部樓層

一來,個人認為關心香港現況
總好過關心上面的領土問題吧,反正上面多年黎的態度同Who cares冇咩大分別
係有人登左島先一野爆發(定係做戲?)

二來,罷買日貨、罷去日資百貨公司又如何
家陣唔少日貨都係Made in China,日資百貨公司內的職員又是本地人
搞到外資撒資結果如何?令一班本地人失業
罷買罷去只係會兩敗俱傷,對兩地又有甚麼好處

三來,根本日本人都唔會生食三文魚
香港的魚生來源地又不是日本,某大連鎖壽司店只有芝士蛋糕這種食品是來自日本
根本對日本的影響完全不大
3ASV196 發表於 2012-8-20 00:13 | 顯示全部樓層
原帖由 Anpretext 於 2012-8-20 00:03 發表
咁大陸官方根本無可能自己去釣台島, 去比人炸沉咩? 剩係識發言咋嘛...
香港係最好利用既地方了, 有一班真心交, 就算做咩錯事大陸都唔洗揹鑊

至於邊個版本先係合理, 我都係覺得大陸而家維唔到穩, 先挑起反日情緒 ...

咁事實上係點, 的確無人知道, 大家都係估, 但我覺得如果佢真係要挑起反日情緒, 都
唔駛去到靠香港一隻船la, 仲要博佢上到岸仲要俾日本人拉埋先咩....佢整多次相類似
詹其雄漁船事件仲快仲可靠仲大獲la....相信你都記得那單吧...
3ASV196.KE7270
Anpretext 發表於 2012-8-20 00:18 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2012-8-20 00:06 發表
總好過關心上面的領土問題吧,反正上面多年黎的態度同Who cares冇咩大分別

家陣唔少日貨都係Made in China,日資百 ...
早上去了日本領事館示威, 晚上回家找蒼井空發泄
原帖由 3ASV196 於 2012-8-20 00:13 發表

咁事實上係點, 的確無人知道, 大家都係估, 但我覺得如果佢真係要挑起反日情緒, 都
唔駛去到靠香港一隻船la, 仲要博佢上到岸仲要俾日本人拉埋先咩....佢整多次相類似
詹其雄漁船事件仲快仲可靠仲大獲la....相信你都 ...

可能有意令香港人"忽然愛國"

sea1986 發表於 2012-8-20 02:13 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2012-8-20 00:06 發表
三來,根本日本人都唔會生食三文魚  

何以見得?
貶低香港人,擁抱強國人,可悲
da93 發表於 2012-8-20 02:52 | 顯示全部樓層
原帖由 Anpretext 於 2012-8-20 00:18 發表
早上去了日本領事館示威, 晚上回家找蒼井空發泄

可能有意令香港人"忽然愛國"

仲蒼井空...睇得多都悶啦...

人地小X奈奈夠後生...麻美X真身材又好...

而家一大堆人晌度干預中國內政,
其實算唔算"巔覆國家政權"?

根本今次中國點做都係死路一條...
算了吧...

內地媒體睇得好清丫...
根本釣魚台日後會更難處理係事實...
因為根本中共已經兩面不是人...
da93 發表於 2012-8-20 03:07 | 顯示全部樓層

家陣唔少日貨都係Made in China,日資百 ...

香港D連鎖壽司拉麵...
好多都被港式化左

尤其是拉麵店...
3ASV196 發表於 2012-8-20 07:37 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2012-8-20 02:13 發表

何以見得?

其實佢講是事實黎ga, 如果你去日本會好難見到三文魚刺生, 因為三文魚比其他日本人食開的魚生多蟲,
日本人唔多生食..

你叫一壽司併盤, 都唔會見三文魚壽司

3ASV196.KE7270
GU9338 發表於 2012-8-20 08:59 | 顯示全部樓層
原帖由 Anpretext 於 2012-8-20 00:03 發表
咁大陸官方根本無可能自己去釣台島, 去比人炸沉咩? 剩係識發言咋嘛...
香港係最好利用既地方了, 有一班真心交, 就算做咩錯事大陸都唔洗揹鑊

至於邊個版本先係合理, 我都係覺得大陸而家維唔到穩, 先挑起反日情緒 ...
今朝睇某報紙社論 ..
作家話歸根究底都係日本人既民族意識問題 , 對美國俯首稱臣 , 但對中國則不放在眼內 (就算中國 GDP 高過佢都唔服)
結論係 : 中國應該攻佔釣島 , 還以顏色 ...

某程度上我覺得中國係呢件事都應該強硬起來 (點做就係後話) , 而家搞到唔湯唔水 , 反而會成為笑話
sea1986 發表於 2012-8-20 09:14 | 顯示全部樓層
原帖由 GU9338 於 2012-8-20 08:59 發表
今朝睇某報紙社論 ..
作家話歸根究底都係日本人既民族意識問題 , 對美國俯首稱臣 , 但對中國則不放在眼內 (就算中國 GDP 高過佢都唔服)
結論係 : 中國應該攻佔釣島 , 還以顏色 ...

某程度上我覺得中國係呢件事都應 ...

想問呢件事中共點硬?告上國際仲裁法庭?日本唔so佢都冇乎
開戰?中共夠薑咩?佢地只識以錢行頭,保唔到8就已經死老豆咁款
咁試問仲可點硬?

而且唔係釣魚台發現有大量海底資源
中共先會話自己固有領土
否則佢又會唔會係度嘈個島係佢?

強國啲人成日反日反日貨
又話日本人非法登島
呢啲真係好可笑
反日反日貨,問下自己間屋裏面有啲乜嘢唔係日本牌子
叫日本撤走大陸資金,得架,強國你咪等瓜囉
人工近幾年已經開始高過東南亞
外商已經轉去越印泰柬
仲要嚇一嚇走,最後惡果咪強國自己食番

話人非法登島,更加無厘頭
乜中共插過旗上去?而家有咩文件話中共有控制權?
無就真係麻煩收聲啦

正如福克蘭群島
就算真係阿根廷固有領土
但阿根廷會鬧英國佬非法登島、非法駐軍呢啲幼稚說話咩?
夠薑嘅,就學當年阿根廷挑機英國
否則真係唔好再嘈,留番啖氣吧

ps,等睇有人鬧「美帝打手」說話出現

貶低香港人,擁抱強國人,可悲
peixm 發表於 2012-8-20 11:20 | 顯示全部樓層

深圳已经出现了疯狂的砸日本车、砸索尼店的情况,都是所谓愤青所为,我们不当愤青!