hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 倭寇欺人太甚, 為何香港無人號召「罷買日貨」? ...
開啟左側

倭寇欺人太甚, 為何香港無人號召「罷買日貨」?

UCR683 發表於 2012-8-20 12:02 | 顯示全部樓層

1. 純日本製造的商品,在香港已買少見少;況且已有其他國家或地區的商品替代。
   例如:文具、電器、智能手提電話、汽車等,可以找到非日本製造,或者是非日本品牌替代。

2. 日本偶像和動漫電玩等文化,已植根港人多時,市面上難找到相關文化產品的替代品。
OTIS401 發表於 2012-8-20 12:10 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2012-8-20 07:37 發表

其實佢講是事實黎ga, 如果你去日本會好難見到三文魚刺生, 因為三文魚比其他日本人食開的魚生多蟲,
日本人唔多生食..

你叫一壽司併盤, 都唔會見三文魚壽司 ...

最少去過日本的人都會知道
超市和壽司店是完全找不到三文魚生...

不過算吧...好多香港人聽到都嚇左一跳

AVD1 發表於 2012-8-20 12:48 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2012-8-20 09:14 發表

想問呢件事中共點硬?告上國際仲裁法庭?日本唔so佢都冇乎
開戰?中共夠薑咩?佢地只識以錢行頭,保唔到8就已經死老豆咁款
咁試問仲可點硬?

而且唔係釣魚台發現有大量海底資源
中共先會話自己固有領土
否則佢又會唔會係度嘈個 ...

老老實實, 日本仔自己未一樣硬唔到,
根本而家兩個國家起呢個問題上表下態而已,
再搞大件事對兩國都冇好處 ~

而家日本仔都麻煩了,
比俄國南韓搞完到中共,
如果佢要硬早就硬左, 尤其今次事件根本比哂機會佢借題發揮佢都冇搞大佢,
就知日本仔其實根本做唔到 D 乜野 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2012-8-20 12:50 | 顯示全部樓層

原帖由 peixm 於 2012-8-20 11:20 發表
深圳已经出现了疯狂的砸日本车、砸索尼店的情况,都是所谓愤青所为,我们不当愤青!

大陸 o既人一向都係咁, 而家真係笑下就算,
唔通班年青人真係可以唔玩 PSP, 唔玩 PlayStation, 唔用 Sony 個 D 大日本品牌咩 ?
唔好玩啦,
通常呢 D 野, 過完呢下大家都唔會記得架啦,
而家家樂福未一樣起大陸搵緊食 ~

大陸人如此愛國, 理應非國產不用才對,
但係佢地會咩 ?

大陸人只會祟洋是也 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
gordon 發表於 2012-8-20 12:54 | 顯示全部樓層
原帖由 da93 於 2012-8-20 03:07 發表

香港D連鎖壽司拉麵...
好多都被港式化左

尤其是拉麵店...
香港人其實崇日去到一個盲目唔經大腦的狀態, 只要食肆掛著「日式料理」四字就唔愁冇食客, 不理它服務有幾差, 食品質素有幾低, 價錢有幾貴, 要等勁耐, 香港人都係要等.

當年粉嶺中心有間叫夢工房之七福神日式料理, 價錢雖不貴, 但服務態度差, 食品質素麻麻, 頻頻漏單(若有一行十二人, 總有當中一兩個要等超過一小時才有得食), 一行十多人全枱餐湯漏晒都夠膽, 但每個星期日附近教會都總有一班腦殘指定要去排隊, 但間店都係執左(因為實在幫補唔到幾多).

講下其他區, 將軍澳中心+Popcorn+Popcorn二期即君薈坊+將軍澳廣場加埋四個商場有各式各樣的食肆超過三十間供選擇, 但一般情況只會有將軍澳中心間和民有大量人排隊等入座.

屯門區亦然, 屯門時代廣場+錦華商場+屯門市廣場+華都商場有爭鮮, 小魚滋味, 小巴黎, 大姆指茶餐廳, 好日子酒家, 榮式燒雞扒, 明將壽司, 盛八食堂蛋包飯, MOS Burger, 自家烏冬, Delifrance, 稻香酒家, 丼丼屋食堂, 板長壽司, 美心MX(兩間), 元氣壽司, Pizza Hut, 椰林閣, 金裝燉奶佬, 西貢星東南亞菜, Riso, Euro go go, Burger King, 越棧供選擇, 但人龍只會出現在爭鮮, 明將壽司, 盛八食堂, 自家烏冬, 丼丼屋, 板長, 元氣, 當中尤以爭鮮食50分鐘皇家飯的人龍最誇張.
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
sea1986 發表於 2012-8-20 13:03 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2012-8-20 12:50 發表

唔通班年青人真係可以唔玩 PSP, 唔玩 PlayStation, 唔用 Sony 個 D 大日本品牌咩 ?
唔好玩啦,
而家家樂福未一樣起大陸搵緊 ...

大陸班友揸住部canon相機,去影反日貨示威
真係一個諷刺
貶低香港人,擁抱強國人,可悲
OTIS401 發表於 2012-8-20 13:05 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2012-8-20 12:50 發表

唔好玩啦,
而家家樂福未一樣起大陸搵緊 ...

用張圖回應你
da93 發表於 2012-8-20 14:22 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2012-8-20 12:54 發表
香港人其實崇日去到一個盲目唔經大腦的狀態, 只要食肆掛著「日式料理」四字就唔愁冇食客, 不理它服務有幾差, 食品質素有幾低, 價錢有幾貴, 要等勁耐, 香港人都係要等.

當年粉嶺中心有間叫夢工房之七福神日式料理,  ...

屯門居然有明將??

MOS burger咪又係日本
偏偏自家烏冬只係一間港式既日本料理
gordon 發表於 2012-8-20 14:27 | 顯示全部樓層
原帖由 da93 於 2012-8-20 14:22 發表

屯門居然有明將??

MOS burger咪又係日本
偏偏自家烏冬只係一間港式既日本料理
香港人理得你間日式料理係日本開過來的過江龍, 定係香港人開的呃鬼日式餐廳, 總之你叫日式就會有人排隊.

屯門的明將就在榮式燒雞扒對面, 但小弟未食過, 因為屯門太多選擇了......

喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
OTIS401 發表於 2012-8-20 14:41 | 顯示全部樓層

原帖由 gordon 於 2012-8-20 14:27 發表
香港人理得你間日式料理係日本開過來的過江龍, 定係香港人開的呃鬼日式餐廳, 總之你叫日式就會有人排隊.

屯門的明將就在榮式燒雞扒對面, 但小弟未食過, 因為屯門太多選擇了...... ...

明將係出名難食先多人食

題外話
屯門有間日本連鎖餐廳,但佢的菜式不是日本而是意大利,而且價格廉宜
深圳最近都開始發大黎做,但大陸有幾多人知佢係來自日本要拆佢檔呢