hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 倭寇欺人太甚, 為何香港無人號召「罷買日貨」? ...
開啟左側

倭寇欺人太甚, 為何香港無人號召「罷買日貨」?

da93 發表於 2012-8-20 14:49 | 顯示全部樓層

原帖由 gordon 於 2012-8-20 14:27 發表
香港人理得你間日式料理係日本開過來的過江龍, 定係香港人開的呃鬼日式餐廳, 總之你叫日式就會有人排隊.

屯門的明將就在榮式燒雞扒對面, 但小弟未食過, 因為屯門太多選擇了...... ...

就算過江龍黎到香港,
都同日本本土果d好大分別...
dbat98D 發表於 2012-8-20 15:41 | 顯示全部樓層
要罷應罷中國貨, 要排亦應先排華
日本對全球有貢獻, 香港人槍頭應該指向正確嘅敵人 - 中國
仲有重點係, 釣魚台的確係日本領土, 唔應該再為敵人霸佔他國土地
我哋依家俾中國入侵, 唔應該將我哋相同嘅傷痛建立响日本友好
GU9338 發表於 2012-8-20 15:55 | 顯示全部樓層
原帖由 dbat98D 於 2012-8-20 15:41 發表
要罷應罷中國貨, 要排亦應先排華
日本對全球有貢獻, 香港人槍頭應該指向正確嘅敵人 - 中國
仲有重點係, 釣魚台的確係日本領土, 唔應該再為敵人霸佔他國土地
我哋依家俾中國入侵, 唔應該將我哋相同嘅傷痛建立响日本友 ...
又一黨國不分既例子 ...
http://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E8%8F%AF%E4%BA%BA
除非閣下既祖先唔係中華血統
否則似乎閣下本身不能倖免遭排斥

簡單問你一句 : 珍珠港事件對全球有咩貢獻 ? 死左幾千人就係貢獻 ?

容我俗 D 講句 : 膠都費事派

238X 發表於 2012-8-20 17:00 | 顯示全部樓層

原帖由 GU9338 於 20/8/2012 15:55 發表

又一黨國不分既例子 ...
http://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E8%8F%AF%E4%BA%BA
除非閣下既祖先唔係中華血統
否則似乎閣下本身不能倖免遭排斥

對一些香港人而言,中國的確才是最大的敵人。
中國人的破壞力 (尤其是對社會文物制度的破壞力)
其實不下於日本人。

儘管如此,我不認為在釣魚台問題上應該支持日本。
反日不代表親中 (今次真係唔係中共)。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
dbat98D 發表於 2012-8-20 18:07 | 顯示全部樓層
毒奶粉、假貨、假食物、霸權侵佔
毫無公民同道德意識,呢啲係嗰族
人嘅本身特質,共產黨係直接將呢
種精神發揚光大。
所以中國人同日本人,邊個最無恥
邊個更需要將佢滅絕?
GU9338 發表於 2012-8-20 19:06 | 顯示全部樓層
原帖由 dbat98D 於 2012-8-20 18:07 發表
毒奶粉、假貨、假食物、霸權侵佔
毫無公民同道德意識,呢啲係嗰族
人嘅本身特質,共產黨係直接將呢
種精神發揚光大。
所以中國人同日本人,邊個最無恥
邊個更需要將佢滅絕? ...
自相矛盾

日本人係二戰個種「民族團結性」夠搞到全世界大亂,直接影響更大於而家中國既 A 貨。
當時日本政府係極力支持 (起碼搞左個神風敢死隊)。依你所言 , 係咪連日本人都要滅絕?

個個種族都有佢既特質架啦 , 同個政權有咩直接關係 ?
原帖由 238X 於 2012-8-20 17:00 發表

其實不下於日本人。

反日不代表親中 (今次真係唔係中共)。 ...

唔知點解呢次反日示威令我諗起五四運動 .. 一樣有保衛國家既成份
不過 , 我認同中國人係要俾人管下的 , 特別係佢地思考既方式好需要改善

至於係釣魚台問題上 , 我係無立場的
dbat98D 發表於 2012-8-20 20:02 | 顯示全部樓層

荒謬,日本人響二次大戰後已經受到懲罰
包括戰敗、制裁、受原子彈攻擊等等
而日本人亦有為戰爭道歉,中國人呢?
有否為自己所作所為道歉?

再者,日本人戰後為呢個世界建設多於
破壞,剛好同中國人相反

而蘋果最近都有評論經常講,唔好再講
民族主義,跟本就有如國民教洗腦
唔想被洗腦同為下一代著想,認清敵我
一定要同中國劃清界
AVD1 發表於 2012-8-20 20:08 | 顯示全部樓層
原帖由 dbat98D 於 2012-8-20 20:02 發表
荒謬,日本人響二次大戰後已經受到懲罰
包括戰敗、制裁、受原子彈攻擊等等
而日本人亦有為戰爭道歉,中國人呢?
有否為自己所作所為道歉?

再者,日本人戰後為呢個世界建設多於
破壞,剛好同中國人相反

而蘋果最近都有評論經常 ...

如果講二次大戰
中國人有何來需要道歉 ?

一直以來都係日本仔打中國,
中國何來有打日本仔,
老實講日本仔需要還債真係天公地道 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2012-8-20 20:15 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2012-8-20 17:00 發表

其實不下於日本人。

反日不代表親中 (今次真係唔係中共)。 ...

就算親中都唔代表親共產黨,
根本來來去去就係愛國愛黨唔代表愛共產黨
係有 D 人唔知發乜神經成日認為親中 = 親共 = 千古罪人,
真係莫名其妙 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
dbat98D 發表於 2012-8-20 20:36 | 顯示全部樓層

中國人要道歉唔係二戰
我一路都講緊近代危害社會同世界嘅事
而要再重申,呢啲唔係或唔止共產黨嘅
問題,而係呢班中華民族嘅問題!