hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 倭寇欺人太甚, 為何香港無人號召「罷買日貨」? ...
開啟左側

倭寇欺人太甚, 為何香港無人號召「罷買日貨」?

GU9338 發表於 2012-8-20 20:51 | 顯示全部樓層

原帖由 dbat98D 於 2012-8-20 20:02 發表
荒謬,日本人響二次大戰後已經受到懲罰
包括戰敗、制裁、受原子彈攻擊等等
而日本人亦有為戰爭道歉,中國人呢?
有否為自己所作所為道歉?

再者,日本人戰後為呢個世界建設多於
破壞,剛好同中國人相反

而蘋果最近都有評論經常 ...
原帖由 dbat98D 於 2012-8-20 20:36 發表
中國人要道歉唔係二戰
我一路都講緊近代危害社會同世界嘅事
而要再重申,呢啲唔係或唔止共產黨嘅
問題,而係呢班中華民族嘅問題!
嘩,日本人個種「道歉」,邊個會接受 ?
既然我地唔接受中共對八九民運既解釋 , 我就唔明白點解你可以接受日本人既所謂「道歉」, 仲要死口話無做過屠殺
最起碼日本都應該學下德國既道歉方式先啦

dbat 站友 , 如果你真係咁討厭中華民族 , 大可以將來做第二個希特拉既 , 只不過以後歷史對你既評價 , 足以證明你既想法係對定錯

AVD1 發表於 2012-8-20 22:08 | 顯示全部樓層
原帖由 dbat98D 於 2012-8-20 20:36 發表
中國人要道歉唔係二戰
我一路都講緊近代危害社會同世界嘅事
而要再重申,呢啲唔係或唔止共產黨嘅
問題,而係呢班中華民族嘅問題!

相信 閣下都係中華民族 o既一份子,
咁唔該 閣下就應該事先一死以謝天下,
去解脫左中華民族危害社會同世界嘅事啦 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
238X 發表於 2012-8-20 23:01 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 20/8/2012 20:15 發表

就算親中都唔代表親共產黨,
根本來來去去就係愛國愛黨唔代表愛共產黨
係有 D 人唔知發乜神經成日認為親中 = 親共 = 千古罪人,
真係莫名其妙 ~

兩者唔係完全一樣,但亦唔係完全風馬牛不相及。

都係嗰句,中國唔係全部衰嘢都係喺中共之下先至出現。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
da93 發表於 2012-8-21 02:51 | 顯示全部樓層

原帖由 GU9338 於 2012-8-20 15:55 發表
又一黨國不分既例子 ...
http://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E8%8F%AF%E4%BA%BA
除非閣下既祖先唔係中華血統
否則似乎閣下本身不能倖免遭排斥

簡單問你一句 : 珍珠港事件對全球有咩貢獻 ? 死左幾千人就係貢獻 ?

...

同樣地,
文革,國共內戰又何嘗唔係死傷無數?

中國而言,
如果係外敵入侵,
戰爭亦係無可厚非...
但,
自己人打自己人既次數,
近代中國歷史已經唔係第一次

講到尾,
戰爭往往只會做成人命傷亡,
經濟損失,
以堅持怎樣怎樣,
只會同大陸所謂既憤青冇分別

就算要分中華血統又有用咩?
可能千百年前日本人都係中國人黎...
又或者要現代咁講,
俾你分晒咁多種血統又如何?
或者外星人存在的話,
晌佢地眼中,
都只係"地球人"一個而已...
da93 發表於 2012-8-21 02:55 | 顯示全部樓層
原帖由 GU9338 於 2012-8-20 20:51 發表

嘩,日本人個種「道歉」,邊個會接受 ?
既然我地唔接受中共對八九民運既解釋 , 我就唔明白點解你可以接受日本人既所謂「道歉」, 仲要死口話無做過屠殺
最起碼日本都應該學下德國既道歉方式先啦

dbat 站友 , 如果你 ...

同一道理,
中國人一樣有人認為六四係叛亂一樣

日本國內的確有人承認過往既戰爭罪行,
同埋新一代亦意識到真係有咁既事發生...
只係政府同部份右翼團體否認

如果上面有人話而家係黨國不分的話,
你而家晌邏輯上一樣係犯緊同一個錯誤
da93 發表於 2012-8-21 02:57 | 顯示全部樓層
原帖由 GU9338 於 2012-8-20 19:06 發表
自相矛盾

日本人係二戰個種「民族團結性」夠搞到全世界大亂,直接影響更大於而家中國既 A 貨。
當時日本政府係極力支持 (起碼搞左個神風敢死隊)。依你所言 , 係咪連日本人都要滅絕?

個個種族都有佢既特質架啦 , 同個 ...

不如話戰爭根本就係一件錯事好了...

從來晌戰爭層面上,
冇一個國家係完全正確
AVD1 發表於 2012-8-21 11:03 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2012-8-20 23:01 發表

兩者唔係完全一樣,但亦唔係完全風馬牛不相及。

都係嗰句,中國唔係全部衰嘢都係喺中共之下先至出現。

我諗大家作為一個中華民族 o既一份子,
當大家遇上外敵 o既時候竟然唔係向同一方向外出抗敵,
反而要係起國內自己內鬥, 真係可悲 ~

對於共產黨, 國民黨, 甚至有板友崇敬 o既美帝都各有壞處,
我早就講過美帝同土共根本就係同一類人,
既然而家外敵當前, 我都唔明點解成日有人要驅分土共 ~

起我眼中, 釣魚台呢件事上面根本只會有兩個立場,
1) 企起美帝個邊 (即與日本同一陣線)
2) 企起中國個邊 (我唔會理係中華民國定係中華人民共和國)
根本唔會有中立 o既立場出現, 所謂中立根本就係自欺欺人 ~

至於真係咁抗拒土共,
到時真係比中國人拎返釣魚台之時你未再黎嘈過究竟應該比中華民國去管定係中華人民共和國去管 ~
AVD1 發表於 2012-8-21 11:17 | 顯示全部樓層
原帖由 da93 於 2012-8-21 02:57 發表

不如話戰爭根本就係一件錯事好了...

從來晌戰爭層面上,
冇一個國家係完全正確

從來戰爭呢 D 自私問題,
永遠都係自己正確, 對家永遠都係錯錯錯 ~

近年最主要 o既戰爭都可以話係伊拉克戰爭
你話究竟邊個岩 ?
美帝就肯定話自己岩, 當初仲要出師有名, 連聯合國都未授權就已經去打...

美國佬會唔會話美國自己錯 ?
da93 發表於 2012-8-21 13:01 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2012-8-21 11:17 發表

從來戰爭呢 D 自私問題,
永遠都係自己正確, 對家永遠都係錯錯錯 ~

近年最主要 o既戰爭都可以話係伊拉克戰爭
你話究竟邊個岩 ?
美帝就肯定話自己岩, 當初仲要出師有名, 連聯合國都未授權就已經去打...

美國佬 ...

應該咁講,
人唔想侵略,
就唔會有戰爭...

自古以來都係咁...

所以有時夾硬要衡量邊個錯,
根本冇意思
da93 發表於 2012-8-21 13:04 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2012-8-21 11:03 發表

我諗大家作為一個中華民族 o既一份子,
當大家遇上外敵 o既時候竟然唔係向同一方向外出抗敵,
反而要係起國內自己內鬥, 真係可悲 ~

對於共產黨, 國民黨, 甚至有板友崇敬 o既美帝都各有壞處,
我早就講過美帝同土 ...

外敵?

晌成個問題上面,
其實有邊個可以話釣魚台係屬於中國?

http://www.sharpdaily.hk/article/news/20120816/123393/%E7%88%BD%E8%AB%96-%E9%A6%99%E6%B8%AF%E7%B5%95%E4%B8%8D%E5%8F%AF%E6%8C%91%E6%92%A5%E6%97%A5%E4%B8%AD%E9%96%8B%E6%88%B0