hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 倭寇欺人太甚, 為何香港無人號召「罷買日貨」? ...
開啟左側

倭寇欺人太甚, 為何香港無人號召「罷買日貨」?

cn2661_2d32 發表於 2012-8-21 19:47 | 顯示全部樓層

嗯.你有你去示威登島
我有我晚晚用日本設計的thinkpad, 我有我用Sony,我繼續煲日劇,我繼續學日文'

我冇上街反共, 我亦冇上街反民主黨, 我亦唔會去示威反日

拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
sea1986 發表於 2012-8-22 01:37 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2012-8-21 11:03 發表

我諗大家作為一個中華民族 o既一份子,
當大家遇上外敵 o既時候竟然唔係向同一方向外出抗敵,
反而要係起國內自己內鬥, 真係可悲 ~

對於共產黨, 國民黨, 甚至有板友崇敬 o既美帝都各有壞處,
我早就講過美帝同土 ...

其實要搞清楚一樣嘢先
釣魚台係咪真係屬於中國先?

只係議事論事,唔係話咩賣國
貶低香港人,擁抱強國人,可悲
238X 發表於 2012-8-22 09:43 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 22/8/2012 01:37 發表

其實要搞清楚一樣嘢先

我自己覺得個問題係
「是否需要阻止日本以釣魚台為基礎作進一步擴張」,
同埋中國 (唔係中共) 本身嘅海權擴張需要...

始終呢啲嘢最終都係關乎中國對南海、東海以至
西太平洋嘅資源控制權甚至國防問題。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
hkbw 發表於 2012-8-22 09:50 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2012-8-22 01:37 發表

其實要搞清楚一樣嘢先

睇你d回文真係好好笑, 後面既句子隨時打倒返自己之前寫既野, 又或者係又要驚, 又要發表~

不過咁, 小弟對一d 美帝主義人士都見慣見熟, 台灣都有個親日大人物, 佢係唔係出賣台灣/ 中華民族, 就唔係佢自己本人講既,
係由其他人定既, 唔會話講句 "唔係咩賣國" 就唔係既~

釣魚台係中國固有領土係一個事實, fact, 亦係歷史上存在, 只係美國當年(甚至而家)都要當自己係世界警察, 不知就裡將d野亂咁話俾人~
你自己打開地圖, 或對大陸架等有多少認識既, 應該唔難判斷~ 當然, 要是硬來的話, 石仔都可以當島仔~~
殺雞焉用牛刀?!
sea1986 發表於 2012-8-22 11:21 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2012-8-22 09:43 發表
我自己覺得個問題係

西太平洋嘅資源控制權甚至國防問題。 ...

咁係咪要阻止日本以釣魚台為基礎同本身釣魚台係咪屬中國就兩碼子事
中共真係要攞到實際證據出嚟,唔係一咪自言自語話固有領土就算
日本目前最有力證據嘅,始終都係二戰後美國佔領日本結束後美國實際連同釣魚台附近一帶島嶼交還俾日本呢樣嘢
至於中共,都頂多話明清朝嘅地圖已經包含釣魚台,但呢樣嘢對係咪擁有管轄權比較含糊

而家擺到明
除左釣魚台海底擁有天然資源外,中共就虎視釣魚台嘅戰略位置
講笑一句,最衰釣魚台係無人島
否則一早學直布羅陀或福克蘭搞公投
乜都一天光晒

PS,唔會再回應一啲「左一句美帝,右一句美帝」、對討論毫無幫助嘅灌水文
希望各板友一齊杯葛呢類文章

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
kwyeung + 1 + 1 Boycott irrational discussions!

查看全部評分

貶低香港人,擁抱強國人,可悲
AVD1 發表於 2012-8-22 11:29 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2012-8-22 01:37 發表

其實要搞清楚一樣嘢先

呢個問題好難會有答案,
美國個邊就肯定會留尾
日本就肯定話係日本,
中國大陸就肯定話係屬於中華人民共和國
台灣就講屬中華民國....

講到呢 D 利益關係, 邊個會否認自己冇份 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2012-8-22 11:31 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2012-8-22 09:43 發表

我自己覺得個問題係

西太平洋嘅資源控制權甚至國防問題。 ...

我諗呢個已經唔係需唔需要 o既問題,
係去返一個原則 o既問題 ~

如果因為美國起後面搞搞震就可以 KO 南海, 釣魚台,
他日西藏, 新彊一樣可以咁樣分埋出去 ~

當然呢個結果好多人都想見到,
但我一早就表明我個立場, 分裂只會製造機會比人不斷抽水 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
dbat98D 發表於 2012-8-22 12:25 | 顯示全部樓層
中國分裂有咩問題?絕對係件好事!
中國人欺壓好多少數民族好多千年,
係時候要將佢地滅絕,還少數民族一
個自由!

講返釣魚島,呢個唔係美國單方面將
個管轄權俾日本咁簡單,當年聯合國
都承認。再講,中國人歷史上都霸佔
過好多地方添,只係响唔同朝代割讓
出去,不如依家又話係固有領土吖!

如果唔係知道有資源,呢班死乞依會
走出嚟爭?就好似知道香港位置有價
值就駛橫手侵佔。
所以保釣係要支持,不過係幫日本而
唔係中國!

香港同澳門已經係一個樣板,真係唔
希望再有土地落晌中國人手。全球應
該馬上起義攻打中國制止佢擴張。
S3BL100 發表於 2012-8-22 12:29 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2012-8-22 09:50 發表
不過咁, 小弟對一d 美帝主義人士都見慣見熟, 台灣都有個親日大人物, 佢係唔係出賣台灣/ 中華民族, 就唔係佢自己本人講既,
係由其他人定既, 唔會話講句 "唔係咩賣國" 就唔係既~

中國大陸早年都有個親日大人物,佢叫做毛澤東,
佢話多謝日本當年攻打中國,先至令到共產黨最後有機會上到位。
fb.com/scientisthk2usa/
DIH 發表於 2012-8-22 12:55 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2012-8-22 09:50 發表

你自己打開地圖, 或對大陸架等有多少認識既, 應該唔難判斷~ 當然, 要是硬來的話, 石仔都可以當島仔~~

以這個邏輯:
黃岩島一定不是中國的。
中國疆土應該包埋朝鮮半島、中南半島、泰國、
蘇門答臘、爪哇、婆羅洲、峇里,所有三寶廟同時充當街道辦。
中國應該北伐蒙古直至取回蘇武牧羊之北海(貝加爾湖),重現大唐盛世。

好,颱風到,返回現實喇~
釣魚台有冇解放軍?有冇中華民國國軍?
現在對釣魚台海域有實際控制權的只有日本海上自衛隊。
就算真係中國領土,都係被侵佔領土,空喊口號是無用的。
日本仔點樣先會服你?美國佬扔兩粒原子彈佢就投降了。