hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 路政署公佈230個加裝升降機的行人天橋及隧道 ...
開啟左側

路政署公佈230個加裝升降機的行人天橋及隧道

hkaiw 發表於 2012-8-21 23:46 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://www.hyd.gov.hk/barrierfre ... st_of_locations.pdf
不過如電氣道近福元街那條行人天橋,康澤花園那邊是沒有升降機,不知道港鐵方面會否考慮借機加裝升降機連接至炮台山站大堂呢?

另外如近 HKU Space 九龍灣分校那條、以及綠楊坊往荃灣地鐵站停車場大樓那條屬於港鐵管理行人天橋,亦會由路政署方面加裝升降機,其實為何觀塘道那兩條屬於港鐵的行人天橋,會由路政署加裝升降機及輪椅升降台呢?

喵...
SSBT 發表於 2012-8-22 00:29 | 顯示全部樓層
要路政署出錢起橋,
好明顯係因為港鐵唔想出錢起..
除非政府迫港鐵起啦
=0=
OTIS401 發表於 2012-8-22 01:50 | 顯示全部樓層
起唔係話唔好
但問題係列表上有少部分的地方,使用率根本等於零
隨時壞左一個星期先有人知
連大圍條八爪魚天橋都話要起lift

btw感覺上又係CY塞住市民把口的政策
cla981024 發表於 2012-8-22 02:45 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2012-8-22 01:50 發表
起唔係話唔好
但問題係列表上有少部分的地方,使用率根本等於零
隨時壞左一個星期先有人知
連大圍條八爪魚天橋都話要起lift

btw感覺上又係CY塞住市民把口的政策 ...
八爪魚天橋起lift我覺得都正常既
曾經係兩年前左右東張西望都特別講過呢條橋個設計令到D推車既人要兜大圈...
反而我壞疑D鄉郊地區例如大窩附近橫跨東鐵的天橋起lift的使用率有幾高
 樓主| hkaiw 發表於 2012-8-22 07:55 | 顯示全部樓層
現成的也有一些使用率偏低的例子,例如青山公路近汀九橋。
喵...
avianwind 發表於 2012-8-22 09:44 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2012-8-22 09:49 | 顯示全部樓層

原帖由 hkaiw 於 22/8/2012 07:55 發表
現成的也有一些使用率偏低的例子,例如青山公路近汀九橋。

都唔係,跑步經過時耐唔耐都見有人用,
始終爬樓梯出村唔係咁好玩。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
EX-TL 發表於 2012-8-22 20:30 | 顯示全部樓層
原帖由 cla981024 於 2012-8-22 02:45 發表
反而我壞疑D鄉郊地區例如大窩附近橫跨東鐵的天橋起lift的使用率有幾高 ...

見過果度d人踩單車落樓梯, 可能踩慣左, 駕輕就熟, 有電梯就可以減少意外發生,
或者當有意外發生後, 果處居民意識到電梯比較安全, 轉用電梯呢!

有部分電梯整左都好o既, 例如藍田站同巴士總站之間, 樓下有皇崗巴士/機場巴士,
巴士站亦已經整好晒無障礙設施, 只欠一部方便o既升降機就可說係完善.
(但巴士總站往返港鐵站大堂仍要兜大圈)

無障礙工程近年不停建造, 好多都涉及到唔同部門/機構, 施工至竣工時間有唔同,
令依靠呢類設施o既使用者得物無所用, 希望進度加快吧!
 樓主| hkaiw 發表於 2012-8-22 20:39 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2012-8-22 20:30 發表
見過果度d人踩單車落樓梯, 可能踩慣左, 駕輕就熟, 有電梯就可以減少意外發生,
或者當有意外發生後, 果處居民意識到電梯比較安全, 轉用電梯呢!

另外又如大圍那條行人天橋,假如要拆卸斜道改為升降機的話,看來連橋上的單車徑也要改回行人路了。
喵...
EX-TL 發表於 2012-8-22 20:50 | 顯示全部樓層

回復 9# 的帖子

我睇冇可能會拆斜道, 萬一升降機壞左, 全世界企左晌度, 點算!