hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [新聞]梁振英割地賣港
開啟左側

[新聞]梁振英割地賣港

Henrycheung0902 發表於 2012-8-22 15:18 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

hkth 發表於 2012-8-22 18:42 | 顯示全部樓層
<<蘋果日報>>和<<獨立媒體>>又妖言誘眾了!

<<獨媒>>文章

香港電台報導:
林 鄭 月 娥 否 認 設 邊 境 特 區   香 港 無 「 被 規 劃 」
Quanta 發表於 2012-8-22 19:16 | 顯示全部樓層
原帖由 hkth 於 2012-8-22 18:42 發表
和又妖言誘眾了!

香港電台報導:
林 鄭 月 娥 否 認 設 邊 境 特 區   香 港 無 「 被 規 劃 」

林鄭講乜你就信到十足十
佢夠講過百分百信任麥齊光, 隻狼夠話過 N 屆都唔會選特首囉
結果呢?
hkth 發表於 2012-8-22 20:04 | 顯示全部樓層

原帖由 Quanta 於 2012-8-22 19:16 發表
林鄭講乜你就信到十足十
佢夠講過百分百信任麥齊光, 隻狼夠話過 N 屆都唔會選特首囉
結果呢?

難道閣下又認為<<蘋果>>的報導真的可信?! 當然本人也不是絕對相信政府的發言.
DIH 發表於 2012-8-22 21:14 | 顯示全部樓層
我今朝聽到這個消息時,第一時間係諗如果真係實行,可行性有幾大。

若深圳居民可以免簽證進入開放禁區,
那麼新區與現有市區之間必須再設關卡,但有甚麼位置可以做關卡呢?
新界東北新發展區係同舊區融合的,
行路、馬路、鐵路都可極容易進入現有交通網絡,根本分隔唔到。
另外,新界東北新發展區接壤禁區的地方亦很難再建關卡。
如果要將班大陸人困在新發展區,那和起多個羅湖城有何分別,也不會特別吸引。

如果想完全撤走港深之間的關卡,中央必須:
一係將全國水平提升至與香港一樣,
一係將香港水平壓低至與內地一樣,
這兩方面都唔係易事,一腳兩掣中心難免紙上談兵,
如《港深邊境開發區策略研究》,2000年出版,12年來還是未有一撇。

我就只係講緊實行難度,鏟平尖碼巴總都可以叫停到,
沙中線鑽石山停放處可以推到去紅磡,可見政府話要做既野都未必一定做得到。

就算要強推,都唔係梁振英一個可以說了算。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
GU9338 + 1 詳細分析

查看全部評分

3ASV196 發表於 2012-8-22 21:19 | 顯示全部樓層
我諗香港人要分清楚咩係建議, 咩係落實...

其實日日政府及各界, 都會有唔同建議, 邊D成數高D, 邊D只是講下,
大家都要睇清楚, 呢D計畫, 以政府的做野法式同程序, 就算真係要搞,
都有排...

不過認真地講, 長遠香港同深圳合一, 基本上是一定的事了, 因為香港土地,
人口等限制太多, 要再發展, 一定再北上, 事實上唔少香港人都係深圳至
廣州有物業...各樣服務同配套, 都開始融合中, 當然部分基建同設施未OK,
但長遠都會更統一..(如HKU 已經開始係深圳發展)

其實規劃署亦一直有做地域性的規劃同研究...

當然, 我最近就係睇一句幾好, 唔記得邊個評論員講, 大約係經濟基建可以
融合, 但香港人的精神文化唔可以融合, 我地一定要保留香港人獨有的好處
同文化, 如我地的繁體字, 廣東話, 民主自由的精神, 就唔怕融合, 反而會帶來
更多機遇

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
PZ8988 + 1 totally agree

查看全部評分

3ASV196.KE7270
AVD1 發表於 2012-8-23 12:03 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2012-8-22 21:19 發表

其實日日政府及各界, 都會有唔同建議, 邊D成數高D, 邊D只是講下,
大家都要睇清楚, 呢D計畫, 以政府的做野法式同程序, 就算真係要搞,
都有排...

不過認真地講, 長遠香港 ...

長遠合一, 我諗一日未到 2047 呢樣野都好難可以實現,
始終香港人意識形態早就入哂腦, 認為大陸始終同香港有分別, 至於乜野分別大家解讀點都有唔同 (但係大多數都係負面), 總之就係有分別
你而家無啦啦話要同大陸深圳合一, 呢樣野就算過多幾多年都難以實現, 就算真係到 2047 我諗都有好多香港人係唔願意咁樣做 (如果唔係就唔會話有咩野洗腦教育出現) ~

當然可能將來真係有機會玩合一 o既,
但絕對唔會係而家呢個時候,
尤其而家梁振英企起邊個位我諗佢仲清楚過我同你,
佢真係可以玩到咁大 ? 我就唔認為佢真係有咁大膽量 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
DGCNYO 發表於 2012-8-23 12:09 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2012-8-22 21:19 發表

都有排...

不過認真地講, 長遠香港 ...

其實規劃署亦一直有做地域性的規劃同研究..

我對些表示曬氣,係咪用錢買報告都算?

而黎票野,關係到關口、政治,落地權,連帶一些問題.....

正路D講,黎個想法雖然無可能,但我覺得佢囉出黎講,我又覺得梁生真係想做.....

以佢唔係蠢到加零一,無理由囉黎個出黎做,佢囉得出,佢就有想法

而我亦覺得,點解一定要融合之有未來現實D講,香港需要的是制造賣點,不是融合人地賣點.....

但我睇政府十幾年強調無阿爺無今日係成功的,家下個個都好似盡信無阿爺無今日

我只覺得,人地囉香港做跳板,係香港本身的賣點而不是阿爺俾你既賣點囉.....

融合,你保唔保得住你香港原有的賣點先
DIH 發表於 2012-8-23 14:55 | 顯示全部樓層

回復 8# 的帖子

我諗大陸人(平民)係好識得欣賞香港的優點,以及唔想香港失去這些優點。

就算話佢地搶奶粉搶益力多搶樓搶床位,
但其實都係因為香港產品質素有保證,用腳投票。

每年六四七一亦令好多自由行大開眼界,
即使可能有人唔滿意,但同意或不同意都可以表達意見,這也是香港可愛之處。

就算這個甚麼割地,真係壓到落黎要做,
我地香港人可唔可以用軟實力潛移默化?
我都話喇如果塊地入面同大陸無分別,就根本唔吸引。

如果香港真係同上面融合,共產黨驚過你。

我係反對甚麼融合的,擦鞋之語,香港雖然地方細細,
但國際地位、經濟實力都是名列前茅,絕對有能力為自己打算。
所謂中國崛起機遇處處只係虛火,貧富懸殊、政局不穩、民心思變,就講乜都係假。

AVD1 發表於 2012-8-24 12:19 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2012-8-23 14:55 發表
如果香港真係同上面融合,共產黨驚過你

呢樣野絕對係兩睇,
如果共產黨真係可以黎到香港隻手遮天,
將所有香港 o既核心價值完全抹殺.
咁你又點睇 ? (最小唔會再有咩泛民呀, 法輪功呀起後面搞搞震) ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1