hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴76K減班及延長服務時間 (2012.8.27生效) ...
開啟左側

[服務調整] 九巴76K減班及延長服務時間 (2012.8.27生效)

kay 發表於 2012-8-26 21:44 | 顯示全部樓層

原帖由 GM 於 2012-8-26 21:05 發表

呢位版友 依家20分鐘一班變30分鐘一班
咁疏唔趕客?

最近某D版友成日以DAB的方式發文
內容空洞
令人好反感

因為77k有單層 載客率較高

咁依家都係曲線幫緊76K谷載客率
一架單層只要坐滿已經多過3成

只要非繁九巴再趕走d客,到時派單層行都唔會有人嘈啦
繁時仲可以由53%->100%,但可能只係需要載約70人

唔係好似依家咁,AV載到百三人要打爆有難度
世界很簡單 人類很複雜
238X 發表於 2012-8-26 22:09 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 26/8/2012 20:26 發表
新城定點班次:方便乘客
九巴定點班次:收車趕客

根據樓上其他站友所言,我希望你係講緊事實,而唔係曲線寸緊反九站友。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
petcity 發表於 2012-8-26 22:26 | 顯示全部樓層
kids 發表於 2012-8-26 22:32 | 顯示全部樓層

今年RDP 話開到凌晨12點
e+冇咗既...
坤仔 發表於 2012-8-27 04:47 | 顯示全部樓層
原帖由 hadboy5 於 2012-8-26 05:25 PM 發表
題外話,點解76k呢幾年的客量持續下降,莫非同搬入朗屏有關,其實九巴應該宣傳一下76k 6.4的上水雙向分段,吸引部份住係朗屏的人在非繁忙時段使用,始終絕大部分朗屏居民行出去元朗搭276p都至少十分鐘,而76k去上水只需要 ...

276P最快20分鐘已經可以由元朗去到上水啦喎
況且班次點都比76K密
無理由為左慳少少而等一條唔知等幾耐既線掛
278x 發表於 2012-8-27 12:11 | 顯示全部樓層
77K有錦上路站撐住
少客極都有個譜

原帖由 proschebus 於 2012-8-26 18:38 發表
76k真係少客?我覺得77k比76k更少,但反而77k唔減?
FBI2 發表於 2012-8-27 13:15 | 顯示全部樓層

原帖由 278x 於 2012-8-27 12:11 發表
77K有錦上路站撐住
少客極都有個譜

76K有落馬洲轉車站頂住,少客極都有個譜!
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
ATE24 發表於 2012-8-27 14:09 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2012-8-27 13:15 發表

o下,南下o既有 B1 做埋佢o個份,北上o既話 B1 直頭一條龍做埋黃巴士o既生意,30 分鐘一班o既駁腳車,多謝哂喎
公器公用 香港早要有品
PZ8988 發表於 2012-8-27 14:15 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 27-8-2012 01:15 PM 發表

仲有276B, 既然cut左76K, 理應加返276B一架車先啱
話晒都去落馬洲轉車站

276B唔係慢慢行, 快一倍; 係都上276B都唔上76K啦, 半粒鐘一班幾惡等下
FD5410 發表於 2012-8-27 14:24 | 顯示全部樓層

原帖由 PZ8988 於 2012-8-27 14:15 發表

仲有276B, 既然cut左76K, 理應加返276B一架車先啱
話晒都去落馬洲轉車站

276B唔係慢慢行, 快一倍; 係都上276B都唔上76K啦, 半粒鐘一班幾惡等下
九巴係都加落 B1 度啦
(Show blocked user - 張生無限輪迴)