hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 能否以簡單調動令九巴所有路線有金車
開啟左側

能否以簡單調動令九巴所有路線有金車

kingprowm 發表於 2012-9-2 02:34 | 顯示全部樓層

原帖由 ATE24 於 2012-8-31 14:39 發表

8 架有 7 架係歐 3 AP,
7 架歐 3 AP 有 1 架希望你唔好咁快唔記得係你o地大荔廠唔想再收留送埋入o黎o既 KC2571,
另外有 5 架係 265B 當年寧要舊老板都唔要新老板震o左出o黎一直在外四處流浪o既「可憐蟲」。

當年大把 ...
批車有問題又點, 唔通唔駛出街?!!
你點話我都好, 總之我覺得以事論事有金車後備, 但偏偏有路線想搵架超低地台巴士搭都咁艱難係極不合理的事
特別係目前九巴應該有能力做到每條線都有半金, 九巴一直唔想辦法執返好批車應該要批評

KZ9314@YCC 發表於 2012-9-5 17:05 | 顯示全部樓層
282無金車的官方標準答案: 請改乘81K
JH3385 發表於 2012-9-5 18:11 | 顯示全部樓層
原帖由 GU9338 於 2012-8-30 19:18 發表
83X 早繁有 83K 金車柯打.
83K好似無再用金車柯打83X好耐
樂仔〞 發表於 2012-9-6 00:04 | 顯示全部樓層

原帖由 nickk 於 2012-8-31 14:51 發表

打份工,俾車你你就揸啦,唔想揸大可以劈炮唔撈,東家唔打打西家!係九巴先會對員工咁好....

我而家架“掛牌車“夠問題多多啦,軚尺歪,極力子高,波牙又蝕,又如何?我老細出得起錢,我咪做囉! ...

班員工你估蠢既咩?佢地係咁拎工傷,九巴隨時倒蝕
而且,而家唔係無人肯揸,而係另外個 2 間廠都唔識整喎?
君不見當時係 L 廠既 AP 出車率極低?調到入黎 U 廠幾乎日日出到黎行
U 廠點派車我唔評論,但 L 廠個 D 掛左牌但又成日唔出車都唔係好得去邊
238X 發表於 2012-9-6 11:28 | 顯示全部樓層
原帖由 KG1428 於 31/8/2012 09:37 發表

其實如果以L廠加金性格,儘可能把部份可以用到12米金的路線轉用12米金。 ...

係,39A 都開威扒,真係吹漲...
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
KG1428 發表於 2012-9-6 20:02 | 顯示全部樓層

回復 25# 的帖子

如果這樣的話
32M都無乜需要用12米金
238X 發表於 2012-9-7 09:47 | 顯示全部樓層

原帖由 KG1428 於 6/9/2012 20:02 發表
如果這樣的話
32M都無乜需要用12米金

連 32M 都有,咁剩返無金嗰幾條線都幾肯定係被放棄之列
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
KevinMan 發表於 2012-9-7 23:44 | 顯示全部樓層
原帖由 chan6723 於 2012-8-30 20:19 發表

九巴金車數量根本可以令到每條線都有一半金車。
只係佢分得好唔平均,過海線,87D 等連蛇車
都全金,70K 等區內線就全線續命車...

86c, 87k,40X,89d 還有許多3+2垃圾車, 71k,82X 短跑手就不是全金,就起碼全2+2, 其實中,長途應全用2+2,或金車(有頭枕),起嗎有得睡一睡, 短跑就俾D3+2線,直致所有3+2退休. 依D佈局係可以話港鉄不能提供,有少少競爭優勢.
GU9338 發表於 2012-9-8 22:48 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2012-9-7 09:47 發表

連 32M 都有,咁剩返無金嗰幾條線都幾肯定係被放棄之列
問題係 32M 加左金都係經常全白板 , 個架 2361 係有等於冇咁滯
行 102 118 次數仲多過行 32M

chan6723 發表於 2012-9-9 17:59 | 顯示全部樓層

原帖由 KevinMan 於 2012-9-7 23:44 發表

86c, 87k,40X,89d 還有許多3+2垃圾車, 71k,82X 短跑手就不是全金,就起碼全2+2, 其實中,長途應全用2+2,或金車(有頭枕),起嗎有得睡一睡, 短跑就俾D3+2線,直致所有3+2退休. 依D佈局係可以話港鉄不能提供,有少少競爭 ...

89D 自從 GC8347 退左之後就回復全線 2+2 啦...
87K, 40X 正字軌都全線 2+2 啦, 40X 仲要連蛇車都大部份 2+2, 最差條 86C 換下換下都大部份都係 2+2...

可憐 70K 仲全線用 3+2...
教導子女遠離益童