hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 馬鞍山巴敗?!!!
開啟左側

馬鞍山巴敗?!!!

syp 發表於 2012-9-6 13:24 | 顯示全部樓層

原帖由 MT695 於 2012/9/6 13:07 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

職員通道平時d人點入?
咁咪就係話如果個範圍係禁制區域黎既,咪唔應該過去囉

不過 #1 張相, 該人似乎是站在鐵絲網之外 (在其身上看不到鐵絲網紋), 似乎唔係港鐵「禁制區域」範圍 ?

現在, 在附近 15 米範圍沒有正式過路設施到要到的地方, 就可以橫過馬路, 似乎沒犯相關交通例。

哪麼, 有沒有法例規定任何人不得站在那個位 (鐵絲網之外的路邊) ? 例如, 有沒有法例規定行人必須身處行人路? 「行人路」有沒有定義?
下一站係西營盤
MT695 發表於 2012-9-7 00:21 | 顯示全部樓層
原帖由 syp 於 2012-9-6 13:24 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
不過 #1 張相, 該人似乎是站在鐵絲網之外 (在其身上看不到鐵絲網紋), 似乎唔係港鐵「禁制區域」範圍 ?
現在, 在附近 15 米範圍沒有正式過路設施到要到的地方, 就可以橫過馬路, 似乎沒犯相關交通例。
哪麼, 有沒 ...

咁就睇下究竟港鐵點樣劃分禁制區域la
講真禁制區域正常都係用鐵絲網黎劃既
不過ed「走盞位」,我相信當初港鐵都唔會預計到有人會用e少少位做野
整鐵絲網劃分區域又點都唔會攞位攞到咁盡
所以你話個少少位算唔算禁制區域,要睇下港鐵點介定
你影相既,咪睇下有冇人叫你走囉
之不過企e個位咁近馬路快線,d車車速都幾高,都咪話唔危險

有沒有法例規定行人必須身處行人路同「行人路」有沒有定義就真係唔知
不過本道路使用者守則就有話有行人路或者行人徑就應該使用

louispoon 發表於 2012-9-8 09:33 | 顯示全部樓層

回復 68#, 69# 的帖子

PJ4660 係經變電站行入去
PJ5774 係企行人路邊影
823 係橫過車流唔高既支路過去
FU 482 係企奧運鐵路站分站 (往柏景灣方向)影既

但係我0係前幾版講到既
係屬於橫過超過車速上限70 km/h,  車流極高既馬路既例子
同我企過既以上位置完全冇抵觸

~~LP 1113!!~~
MT695 發表於 2012-9-8 10:28 | 顯示全部樓層

原帖由 louispoon 於 2012-9-8 09:33 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
PJ4660 係經變電站行入去
PJ5774 係企行人路邊影
823 係橫過車流唔高既支路過去
FU 482 係企奧運鐵路站分站 (往柏景灣方向)影既

但係我0係前幾版講到既
係屬於橫過超過車速上限70 km/h,  車流極高既馬路既例子
同我 ...

企行人路邊都有一定危險性,應該企返入行人路
其實一條大直路,你有睇車,等冇車先過已經相對算係安全
車流高唔高,車速上限高唔高唔關事
車流高,咁岩冇車你都過得;車流低,有車過緊黎你都仲過係好唔安全
車速上限亦如是
所以你所做同你所指責既本質上根本無分別
如果行去馬巿出面個位個過程係犯法既,你行去影823個位個過程都係犯法
louispoon 發表於 2012-9-8 10:55 | 顯示全部樓層

回復 94# 的帖子

雖然你所講兩件事本質冇分別
但呢個問題根本唔需要咁兩極化
一口咬定0係冇交通燈既地方過馬路係0岩, 抑或係錯

我個人認為
呢類過馬路方式既大前提都係車速同車流
過之前當然必須要睇車啦

823個位係0係冇影響駕駛人士既情況下過去既
雖然你話係犯法
但係0個個位不時有警車行過
作為執行者既佢地如果覺得有問題
都會立即落charge或這口頭警告啦
但係多次都冇咁做喎

至於果d跨越4線, 5線馬路既例子
連警察都覺得有問題
就好明顯係不合理
我就當然反對啦

我都認同呢個灰色地帶的範圍好大
但係點樣有智慧, 靈活, 合符情理地運用先係最關鍵
如果你連0係鄉郊地區冇交通燈既地方過馬路都話係犯法
就恐怕有點矯枉過正了

~~LP 1113!!~~
MT695 發表於 2012-9-8 23:01 | 顯示全部樓層
原帖由 louispoon 於 2012-9-8 10:55 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
雖然你所講兩件事本質冇分別
但呢個問題根本唔需要咁兩極化
一口咬定0係冇交通燈既地方過馬路係0岩, 抑或係錯

我個人認為
呢類過馬路方式既大前提都係車速同車流
過之前當然必須要睇車啦

823個位係0係冇影響駕駛人 ...

其實我係上面都講過
如果附近冇任何過路設施過去你想去個地方,而你想去個地方係可以比你逗留既話
就咁過去係冇問題既
而我亦都冇話過你去影823個位個過程係犯法既,請你搞清楚
我只係想話比你知2件事本質冇分別,唔應該話邊樣好d
我係話如果行去馬巿出面個位個過程係犯法既,你行去影823個位個過程都係犯法
但係實際上行去馬巿出面個位個過程係冇犯法,係你地以為行去馬巿出面個位個過程係犯法

至於果d跨越4線, 5線馬路既例子,警察覺得有問題係因為佢覺得你純粹想貪方便
拎馬巿出面做例子,覺得你過對面有天橋唔用,梗係有問題la
但係佢唔會估到你係去兩邊馬路中間個舊野度影巴士架ma
你係去兩邊馬路中間個舊野度影巴士,佢就冇權話你就咁過有問題
頂多只係話個舊野你唔應該去,例如因為係restricted area

鄉郊地區冇交通燈既地方過馬路梗係唔犯法la
你都話冇交通燈,睇車過就ok la

總括而言,自己條命仔最緊要
有其他過路設施過去,就用個d設施
冇既咪自己執生囉
that's it
巴士,鐵路,生活" m0 R; p3 C5 ]0 p1 N