hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 馬鞍山巴敗?!!!
開啟左側

馬鞍山巴敗?!!!

hkbw 發表於 2012-9-2 00:14 | 顯示全部樓層

原帖由 petcity 於 2012-9-2 00:01 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

如果真係咁還好,只可惜我唔覺得係咁囉

曾經有人係呢類題材講過,咁做有咩用?如果真係出於關心
或者覺得唔岩,點解唔直接叫佢返去安全地方,或者搵執法
人員告佢

若然有人要搵呢d機會而令自己站於道德高地,成為聖人,從而自
我感覺良好,咪咁做囉,學你講,事不關己己不勞心

按:有關人士並不認同企危險位置影相合理

硬是有些人, 次次討論一d明明是理虧的事, 都會鍾意質疑下人地動機為何~~
人地動機係乜, 都唔會令到本來係錯既事變得合理~

就算人地擺明係 "搵呢d機會而令自己站於道德高地,成為聖人,從而自
我感覺良好" , 都要多得有人俾位俾機會人地入先得既~ 又要俾位人地入, 但又要話人好入位,
這是甚麼邏輯?!

如果有板友認為要關心有關人士需要報警求助既, 小弟絕對認為樓主明日應該去報案室備案,
以免一些駕駛人士受到不必要的影響~

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
edhong + 1 次次討論一d明明是理虧的事, 都會鍾意質疑 ...

查看全部評分

殺雞焉用牛刀?!
happykeroro 發表於 2012-9-2 00:16 | 顯示全部樓層
其實唔影響到人咪得囉
又唔係犯法
又唔係用中指 指住你
又唔係用任何手段叫你去果個位

致於用咩方法去果個影相位, 坦白講, 點都唔會係合法途徑
但我相信佢唔會因為條路有車黎緊, 該影相人士都照衝出馬路去過馬路, 萬一真係俾警察控告亂過馬路, 咪當係承擔責任囉

咁當然...佢有佢繼續影, 你有你繼續批評, 互相指責, 言論自由嘛..
happykeroro 發表於 2012-9-2 00:17 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2012-9-2 00:14 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

硬是有些人, 次次討論一d明明是理虧的事, 都會鍾意質疑下人地動機為何~~
人地動機係乜, 都唔會令到本來係錯既事變得合理~

就算人地擺明係 "搵呢d機會而令自己站於道德高地,成為聖人,從而自
我感覺良好" , 都要多得 ...

警察係路邊影快相, 設路障都影響駕駛者, 不如你都告埋佢地
hkbw 發表於 2012-9-2 00:25 | 顯示全部樓層

原帖由 happykeroro 於 2012-9-2 00:17 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

警察係路邊影快相, 設路障都影響駕駛者, 不如你都告埋佢地

原來巴迷影車等於警察影快相一樣咁重要, 失覺失覺~~~
至於警察路邊影快相而又真係影響到駕駛者, 有合理理據的確可以投訴的~~
警察都唔係大晒, 何況影巴士相的巴士迷?
殺雞焉用牛刀?!
 樓主| GK9094@86K 發表於 2012-9-2 00:27 | 顯示全部樓層
警察影快相係警惕駕駛者!~
hkbw 發表於 2012-9-2 00:31 | 顯示全部樓層
原帖由 happykeroro 於 2012-9-2 00:16 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實唔影響到人咪得囉
又唔係犯法
又唔係用中指 指住你
又唔係用任何手段叫你去果個位

致於用咩方法去果個影相位, 坦白講, 點都唔會係合法途徑
但我相信佢唔會因為條路有車黎緊, 該影相人士都照衝出馬路去過馬路,  ...

自己內文都已自打咀巴了~~~一時又話冇犯法, 一時又話唔合法去個度~~~你去假設冇意外發生, 我亦可以假設佢影相影到忘我地出了馬路, 連累路過的駕駛者, 咁又何來唔影響人呢? 稍為顧己及人的, 都會懂得負責任的想一想吧?
殺雞焉用牛刀?!
天瑞總站 發表於 2012-9-2 00:45 | 顯示全部樓層

Lost 發表於 2012-9-2 01:04 | 顯示全部樓層
是咁的,
亂過馬路好多人都會做, 都唔係正確既行為,
而亂過馬路影巴士, 都唔係正確行為, 大家都知既.

只係好得意既係, 當為左過馬路而亂過馬路, 基本上好少受千夫所指, 但為影巴士而亂過馬路, 就要承受被影相然後貼上網既風險.
其故安在?
天瑞總站 發表於 2012-9-2 01:13 | 顯示全部樓層
franco26 發表於 2012-9-2 01:35 | 顯示全部樓層

人地冒住自己生命危險去d騎呢位影相係人地既事
至少冇做d 影響人既行為

咁就叫巴敗似乎過份左d , 此等行為唔等同敗類做傷天害理既事
我會覺得, 敗類諸如俾人阻鬧人鬧司機, 拍車擋車達到目的果d囉

「影巴士姐, 駛唔駛咁呀?」
出得來影巴士, 預左俾人投以奇怪目光
等於你去評價有其他愛好既人一樣
例如健身、健美, 為左體態去節食, 損害健康
旁觀者都會覺得, 健身姐, 駛唔駛咁呀?

道理一樣。
我就覺得, 唔好影響大眾就可以