hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 旅遊及相片分享/攝影技術討論 (A6) [列舉]大家用過0既相機同鏡頭+感覺
開啟左側

[列舉]大家用過0既相機同鏡頭+感覺

nwfb1601 發表於 2006-3-2 11:28 | 顯示全部樓層

原帖由 J702HMY 於 2006-3-2 06:08 發表

而家d巴士迷,話乜有乜....真係好...
以前有部DC已經係一件好幸福0既事,
睇0黎數碼長鏡機0係巴迷界普及...
不過見d人用長鏡機影出0黎0既質q素一日比一日差,
真係教人不勝唏噓...

係呀,而家D巴迷真係乜機都有,換機速度真係仲密
過你換手機。

而我就自認真係好窮,儲0左好耐錢先至換到一部靚
機,仲要係部二手機仔。

我而家都唔敢唔認:「呢一代0既巴迷真係幸福。」
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
a396 發表於 2006-3-2 12:20 | 顯示全部樓層
原帖由 J702HMY 於 2006-3-2 01:50 發表

所以我買左EOS88果牌有d唔慣...

咦? 你係咪回我果果個回文呀?

雖然話就話菲林貴, 不過, 依家
o係出面賣o既菲林錢比好耐之
前o既平o左, 當然要哂相又要
沖, 成本唔平o架.

但係有一點可以講o既係菲林
SLR 影出o黎o既相係比較真實,
呢點我相信o係 DSLR 度應該冇
咁好, 但係唔代表將來唔會改善
呢個問題.

如果各大相機生產商肯花少少
錢去改善呢o的小毛病, 我諗得
益o既會係用家. 正如之前講過
我用緊菲林 SLR 唔代表我唔買
DSLR, 只係錢同功能改善呢兩
個問題o者.

漏o左我自己o既感覺. 我自己
用緊果部機雖然都有七至八年
機齡, 不過都好好用, 而送o既
kit 鏡都 ok.
獨派交通迷同政治學人
a396 發表於 2006-3-2 12:26 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1601 於 2006-3-2 11:28 發表

係呀,而家D巴迷真係乜機都有,換機速度真係仲密
過你換手機。

而我就自認真係好窮,儲0左好耐錢先 ...

1601 兄唔駛咁自卑o既, 況且好多
人依家都仲用緊 DC 甚至傻瓜菲
林機, 最緊要好好運用你o既功力,
影張靚又動感o既相就得喇.

你或者儲定o的彈藥換部新機會
好o的, 話唔定將來出o既新機,
價錢平o左, 功能多o左.

獨派交通迷同政治學人
chrisappear 發表於 2006-3-2 15:54 | 顯示全部樓層

原帖由 J702HMY 於 2006-3-2 06:08 發表
睇0黎數碼長鏡機0係巴迷界普及...
不過見d人用長鏡機影出0黎0既質q素一日比一日差,
真係教人不勝唏噓...

我對上述意見深有同感;跟一些師兄討論過這問題,綜合而言,可算是惡性循環.
DC/D-SLR功能愈見全面,使部份人忽視拍攝技術.一旦形成自滿心態,表現難免懈怠,自然失卻求進欲望.
然而,他們總以為是器材功能不足,加上父母經濟能力充裕,遂頻密地換機/換鏡.
那知本身技術不足,器材功能再好也被糟蹋,作品質素亦欠佳,最後淪為雙重浪費.
Kennethwu 發表於 2006-3-2 18:31 | 顯示全部樓層
同意樓上仁兄的說法。
好多人都誤信宣傳,以為買機送技術,所以就……
我覺得都係體驗過菲林機的人較懂珍惜相片,更會用腦影相。

到自己講感受。現在只用一部數碼—Panasonic FZ20。好用,但Panasonic多noise。十二倍zoom?無感覺。因為多數都用35-80mm一段焦距(可能係用慣35,50,75mm的定焦都唔定)。況且12倍時畫質都唔太好。係一部出得廳堂,入得影樓的機。
CardCaptor 發表於 2006-3-3 01:26 | 顯示全部樓層
原帖由 chrisappear 於 2006-3-2 15:54 發表
DC/D-SLR功能愈見全面,使部份人忽視拍攝技術.一旦形成自滿心態,表現難免懈怠,自然失卻求進欲望.
然而,他們總以為是器材功能不足,加上父母經濟能力充裕,遂頻密地換機/換鏡.
那知本身技術不足,器材功能再好也被糟蹋,作品質素亦欠佳,最後淪為雙重浪費.

或者大家會覺得小弟換機次數較多
而覺得小弟物資充裕
(讓小弟對號一次,謝!!)
但實情都可以說是"按需要換機"而已...

換A80,不用說甚麼
是連自己都不滿自身的技術被一部這樣的機限制著
而不能發揮得好
(連P模式都沒有,不要說Tv,Av...)
就算機能是不足夠本身應用
當年小弟用3600影的相都不是求其亂影的

至於S2
小弟倒會認是自己貪心
不過貪它有IS就真是有點"理所當然"
(難道成日帶腳架出街嗎?)

不過小弟需要申明一點:
小弟所有DC都是用自己口袋的錢買回來
用過的都會交給家人繼續使用
一定不會浪費~~

正題:
其實所謂Gv(器材先決)的態度合理與否
很難一概而論
(誰有種話DX3600不下於A80/S2?)
但最重要的是
"有否需要用這樣的裝備?"
如果有人買了部350D
但竟然只是用全自動影相的話
那就真是浪費了部相機(跟$$了)
正因如此,小弟從來不考慮DSLR~~

今日見週街都是DSLR
反問自己"究竟將來的攝影是為甚麼呢?"
(請參考"以畫為喻")

OT:以前見到自己後面成排"行家"爆粗問候
真後悔他們不能學會攝影(甚至是人生)
很重要的其中一環--"等待"

不定期舉辦各類代購活動, 詳情PM.
 樓主| J702HMY 發表於 2006-3-3 02:23 | 顯示全部樓層

原帖由 CardCaptor 於 2006-3-3 01:26 發表

而覺得小弟物資充裕

換A80,不用說甚麼
是連自己都不滿自身的技術被一部這樣的機限制著
而不能 ...

你都唔錯,
講個Sample,
因為聽過某人由A80跟住用左一年就換左P記某部長鏡防震機,
但係佢因為貪DSLR好用,但係佢技術唔夠,
d人都叫左佢用好部長鏡機先講,
因為佢用左果部長鏡機得果半年!
跟住佢以賤價買左部DSLR(依希記得低過3000),
但係技術冇進步不特止,
仲要差左好多...唔似DSLR影出0黎0既,仲要多多借口...
所以,唔識影相,用部1DS都係廢...

nwfb1601 發表於 2006-3-3 09:49 | 顯示全部樓層
原帖由 CardCaptor 於 2006-3-3 01:26 發表

OT:以前見到自己後面成排"行家"爆粗問候
真後悔他們不能學會攝影(甚至是人生)
很重要的其中一環--"等待"

算把啦......而家D 細路自細就俾父母寵壞哂,大個之後就
以為呢個世界係佢大哂。所以係俾人、車阻0個陣就破壞
哂佢地0既靚相,所以佢地就大發脾氣,問候人地D 屋企
人。

講真,我係遇到以上0個陣,或者遇到部車泊係D 「死位
」(即係泊單坑兼俾站長室頂住)時,都係0係心裡面怨
自己幾句(但無粗口),然後等下次再捕過。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
 樓主| J702HMY 發表於 2006-3-3 15:54 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1601 於 2006-3-3 09:49 發表

算把啦......而家D 細路自細就俾父母寵壞哂,大個之後就
以為呢個世界係佢大哂。所以係俾人、車阻0個陣就破壞
哂佢地0既靚相,所以佢地就大發脾氣,問候人地D 屋企
人。 [i ...

可以0既話影出站都得...
chrisappear 發表於 2006-3-3 19:21 | 顯示全部樓層

而覺得小弟物資充裕

CC兄客氣了,其實這不算對號...
我只是覺得,拍攝心態左右作品質素情況,往往甚於器材功能.
然而,強迫自己技術搭夠器材功能不足,又是另一極端,矯枉過正.
如果經濟能力許可(不是倚靠父母),又感到自身拍攝技術達至若干程度,適量增添器材亦合情理.
個人心態是,惜新不忘念舊,就算舊機退居後備,只要性能良好,仍有用武之地.