hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴40M個政府總部總站其實係咪已「淪陷」? ...
開啟左側

[問題] 城巴40M個政府總部總站其實係咪已「淪陷」?

張偉沖 發表於 2012-9-8 23:17 | 顯示全部樓層

原帖由 JU2541 於 2012-9-8 22:58 發表

即係咁, 洗腦無論向左定向右都會存在...
盲目支持民主, 民主係解決所有問題, 是為另類洗腦

疑點利益歸於被告
你當政府係衰人, 無論做 d 乜都會覺得佢係衰人
如果咩文件, 無添加既資料都冇去提
就走去反對...一係 ...

學民思潮有無聲稱"民主可以解決所有問題"先?

問題總會有根源,
點解一定要硬推國民教育先? 仲要係"中國模式" 的國民教育先?
國民教育本身無錯, 但最錯的就係偏頗, 歌功頌德, 人權六四等等的問題全部都唔提.
即係話官方係想將人權呢兩個字從學生的腦海中抹走囉,
連學生的情感都要教, 評分, 這是什麼道理?
JU2541 發表於 2012-9-8 23:21 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2012-9-8 23:17 發表

學民思潮有無聲稱"民主可以解決所有問題"先?

問題總會有根源,
點解一定要硬推國民教育先? 仲要係"中國模式" 的國民教育先?
國民教育本身無錯, 但最錯的就係偏頗, 歌功頌德, 人權六四等等的問題全部都唔提.
即係話 ...

你個腦係咪放錯位?

我幾時有講過學民思稱話民主可以解決所有問題?
人一九,腦便殘
cong 發表於 2012-9-8 23:34 | 顯示全部樓層
cong 發表於 2012-9-8 23:53 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2012-9-9 01:37 | 顯示全部樓層
原帖由 JU2541 於 2012-9-8 22:58 發表

即係咁, 洗腦無論向左定向右都會存在...
盲目支持民主, 民主係解決所有問題, 是為另類洗腦

疑點利益歸於被告
你當政府係衰人, 無論做 d 乜都會覺得佢係衰人
如果咩文件, 無添加既資料都冇去提
就走去反對...一係你白痴, 二係你比人洗左腦..
不過你唔係比中國洗, 比其他野洗...永遠站在道德高地上...以為自己係正確

眼見好多人將宗教背景學校教宗教科,傳媒的意識形態,政黨/政客的言談同反國民教育科陣營指的洗腦教育混為一談。真係要不吐不快。

教宗教科,傳媒立場及政黨/政客的言談,屬於言論思想自由範疇。
0岩聽照單全收也好,唔0岩聽當佢發up風甚至大加鞭撻都好,政府政策都唔會對你有不良後果

德育及國民教育科呢?情感行為層面都要作評估,例子就係見國旗要流眼淚?中國隊攞金牌要好感動?
仲要特登記錄所有有關呢一科的學習歷程,仲要中央存檔喎。教育局話唔計分0者,但存檔總會有人睇架喎。

唔係話見國旗流眼淚、中國隊攞金牌好感動、甚至話共黨做乜都0岩係錯。如果閣下係真心ge,very good。

但香港的教育仍未走出求分數呢個框框,學生/家長願唔願意都好,係唔係都必多幾滴眼淚,夾硬去多幾個交流團大叫xxx萬歲來博取高分。
教0個個甚至可能叫學生,拿,見到國旗要流眼淚架,如果唔係評核會肥佬架。

課程好大潛質會導致呢D唔情願ge灌輸,咪就係所謂洗腦囉。

再深入D,課程於歷史層面的缺欠,共黨“黨國不分”令呢科可能變質等,仲可以有排講...

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
FS7418 發表於 2012-9-9 01:45 | 顯示全部樓層
依今日所見,該站牌已套上膠套,豬盤上亦有類似改道通知既物體....往日通常40M都係照用該站去到集會人數迫爆北行添美道個陣,警察就會開始封南行,個陣開始40M就應該會改用其他站....

利申:小弟乃集會之糾察

評分

參與人數 5aPower +4 HugeC +5 收起 理由
smal + 1 + 1 支持!!
KG4055-70X + 1 加油!
3av188 + 1 + 1 盡在不言中
s3n370 + 1 + 1 加油!
da54 + 1 + 1 辛苦晒

查看全部評分

E21A 發表於 2012-9-9 10:25 | 顯示全部樓層

原帖由 64K 於 2012-9-7 21:16 發表
我代大公報同文匯報多謝你報料
佢地明日又有野寫啦
遲下方向報同月亮報都要多謝樓主
一到選舉日露出了本身的面目,「大公報旗下報章」
teddybus 發表於 2012-9-9 12:32 | 顯示全部樓層
原帖由 FS7418 於 2012-9-9 01:45 發表
依今日所見,該站牌已套上膠套,豬盤上亦有類似改道通知既物體....往日通常40M都係照用該站去到集會人數迫爆北行添美道個陣,警察就會開始封南行,個陣開始40M就應該會改用其他站....

利申:小弟乃集會之糾察 ...

請問可唔可以post有關改道通知出黎?
我對呢樣野有興趣多過樓上爭坳既政治討論囉...
FS7418 發表於 2012-9-9 13:29 | 顯示全部樓層
原帖由 teddybus 於 2012-9-9 12:32 發表

請問可唔可以post有關改道通知出黎?
我對呢樣野有興趣多過樓上爭坳既政治討論囉...

對唔住,因為糾察唔夠人,變左有好多野做,未能拍照紀錄.....希望有其他版友可以代為POST
KG4055-70X 發表於 2012-9-9 15:48 | 顯示全部樓層

原帖由 FS7418 於 2012-9-9 01:45 發表

利申:小弟乃集會之糾察 ...

今日小弟都見到...上面已蓋上「此站暫停使用」的套
利申:小弟琴日有去十卜學民