hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 9/9/2012(日)2012立法選舉最新消息或結果: ...
開啟左側

9/9/2012(日)2012立法選舉最新消息或結果:

238X 發表於 2012-9-10 13:51 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 10/9/2012 13:27 發表

香港幾時先肯整absentee ballot?

我覺得咁搞被造假機會更高。

最新消息:劉江華落敗
http://www.881903.com/Page/ZH-TW ... 46&csid=261_341

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
Quanta 發表於 2012-9-10 15:58 | 顯示全部樓層
今次所有名單最多得一個人當選,
比例代表制 響議席和候選人愈來愈多之下,
已變相成為多議席單票制了

五個地方選區, 上屆有四區都由泛民得到末席,
今屆啱啱相反, 四區都由建制派得到
DA78 發表於 2012-9-10 18:20 | 顯示全部樓層
今次選舉對泛民真係非常失望,除左今次民主黨敗北左兩區同公民黨
分票問題外,而且見到泛民就像分烈般,人力同民主黨互駡,真係好令我
心痛!我覺得泛民應該深刻檢討、合作、配票,唔好再出現今年李永達
果種情況!

另外,我都要讚賞禮義廉,佢啲配票機器好強,新西三席全取!教長者投票都
好勁,但好無品,而且邪不能勝正!

希望泛民2016重新出發,抗拒大陸化、保自由、護民主!
238X 發表於 2012-9-10 18:34 | 顯示全部樓層

回復 53# 的帖子

咁講真,就算係支持者都分成兩派,
一派覺得民主黨出賣佢哋,另一派就覺得人力先係二五仔。

不過今次殺自己友最大力者一定係公民黨。
唔拆名單我同意,因為佢哋地區比民主黨更弱,
但唔該唔好玩吸第二席啦。
如果連民建聯喺新西都唔夠膽一單二席,
佢哋憑咩咁做呀?

peterkwan 發表於 2012-9-10 18:43 | 顯示全部樓層
今次選舉對泛民既打擊,除了輸掉直選議席外,雖然保住關鍵少數,但在功能組別拿
多了議席。這樣意味著,泛民要爭取 2020 達到雙普選及取消功能組別,也增添困難,
因爲比了建制派反對藉口,說泛民因功能組別拿多了議席,才保住關鍵少數,所以功能
組別不能取消。

所以泛民應該團結一致,在 2015 / 2016 時要在直選重創建制派,才能有力去爭取雙普選。
Quanta 發表於 2012-9-10 18:58 | 顯示全部樓層
原帖由 peterkwan 於 2012-9-10 18:43 發表
今次選舉對泛民既打擊,除了輸掉直選議席外,雖然保住關鍵少數,但在功能組別拿
多了議席。這樣意味著,泛民要爭取 2020 達到雙普選及取消功能組別,也增添困難,
因爲比了建制派反對藉口,說泛民因功能組別拿多了議席,才保住關鍵少 ...

在投票率高過 08 年之下, 泛民的總體得票率仍然有所下降
我覺得呢個先係最大的警號
一旦得不到大多數人的支持, 無咗個民意光環同埋授權, 泛民仲可以靠咩?
第日真係有普選都唔到你話事啦

至於話要泛民團結呢, 就真係無咩可能啦

238X 發表於 2012-9-10 19:04 | 顯示全部樓層

原帖由 peterkwan 於 10/9/2012 18:43 發表

因爲比了建制派反對藉口,說泛民因功能組別拿多了議席,才保住關鍵少數,所以功能
組別不能取消。

又是那句,願賭服輸。

建制派那樣說,不代表泛民一定這樣想。
何況民主派在功能組別拿多了席位,
比例上還是不夠地區直選多。

原帖由 Quanta 於 10/9/2012 18:58 發表

至於話要泛民團結呢, 就真係無咩可能啦

即係話死症啦。大家一係死過
(either 自己死過或者同中共死過),
一係等死。明解。

SSBT 發表於 2012-9-10 19:38 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2012-9-10 18:34 發表
咁講真,就算係支持者都分成兩派,
一派覺得民主黨出賣佢哋,另一派就覺得人力先係二五仔。

不過今次殺自己友最大力者一定係公民黨。
唔拆名單我同意,因為佢哋地區比民主黨更弱,
但唔該唔好玩吸第二席啦。
如果連民建聯喺新 ...
我又唔同意喎
睇返港島區,
就算公民黨唔放陳淑莊吸票,
d票都無可能投去俾人力。
相反,如果唔係白鴿告急吸多左票,
分分鐘陳淑莊可以入局。

至於新界西,
我就覺得係白鴿太高估陳樹英既吸票力,
結果咪搞到兩頭唔到岸,
唔賴得人喎
=0=
kay 發表於 2012-9-10 19:50 | 顯示全部樓層
其實成件事唔關制度事,係泛民成個選舉工程都有問題
以往得既,就以為今次都可以,無想過對手會更高手段

建制派既選舉工程可以講返去03年71後大敗後開始
之後07年、到今年,守得住基本盤之餘,又再有進帳

泛民剩係識得話人地成日派野搞活動
又話人地搞選民登記志在種票

但正正就係呢D動作,接觸更多選民,可以辨悉到邊D係支持你
而你又唔一定透過選民登記拎佢資料,只要有意無意扮關心查家宅
一個又一個選民慢慢摸清,又摸清晒地區團體既勢力,要贏根本無難度

尋日選個陣
建制派有地區團體提供場地做配票
仲要有地區一次過借晒比工聯會、民建聯做配票

尋日未夠下午三點,已經有話咩陳鑑林夠票

我個頭到下午已經人話曾鈺成夠票,有民記既人即刻收起晒曾鈺成支旗
換晒做王國興,問返D支持者係咪投曾鈺成,係就叫佢地轉投,將D票谷落王國興度

不過建制派唔係無弱點的,劉江華衰左係一教訓

建制派咁多年來收集返黎咁多既資料,只要勤力D做更新下,做好地區資料搜集
要技術性打贏泛民根本無難度,今次技術性擊倒,下次話唔埋贏埋

泛民根本好難投,建制派叫人由民建聯轉投工聯會都易
但泛民基本上分為幾種
一係民主黨、民協
二係公民黨、新同盟
三係人力、社民連

各自路線唔同,對象唔同,但又搶緊同一批票,鬼打鬼,尤其係二同三
唔會話想投公民黨就容易游說投民主黨

泛民係實質鬆散,要做配票由0開始唔易

建制派各自路線唔同,工聯民建表面不和,但實際上有人指揮晒,配票能力極高

世界很簡單 人類很複雜
238X 發表於 2012-9-10 20:58 | 顯示全部樓層

回復 59# 的帖子

劉江華是被故意放棄的。

鄙人樓下曾有劉江華的海報但其後被揭去;
另外深水埗很早已有李慧琼告急的海報──這可能嗎?