hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 假如後生仔真係行城巴機場快線......
開啟左側

假如後生仔真係行城巴機場快線......

DGCNYO 發表於 2012-9-19 18:56 | 顯示全部樓層

某代理囉人地未出牌既車俾人試,相又咪照出

有咩野,出得黎行,預左俾人影架啦......

背後咩原因?佢地知架,一個牌可以插車手D咩

都係果句,囉得出黎就無得收,如果巴士公司唔想有人出錯牌就不如自己整好D data又或是指引

而唔係人地見到叫人地唔好影,你今日好彩係巴迷論壇,第日apple影到貼上報,我睇你send Email去有無人彩你

明唔明黎個道理?巴迷本身真係無需要人地喜惡,只要做翻自己本份,用自己的權利、做翻巴迷應有的義務,唔好越過責任的界線

但我唔知做巴士在完成這3件目標後還要自我審查喎

我又唔信影到有部巴士甩皮甩骨唔貼出黎,巴士公司、工友會多謝佢

再講真,一個牌有咩野,大不了咪玩我唔識用禁錯左囉,年中個個禁錯十幾萬次

解咩叉燒話呢,咪話禁錯囉.......如果如你所說咁少事都要照,咁年中大量唔出牌、出錯牌、有牌唔用用膠牌既己經照到黑曬啦

事實又是如此?

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
PatPatLeo + 1 Cant agree anymore!

查看全部評分

HW4031@529 發表於 2012-9-19 21:24 | 顯示全部樓層
原帖由 aPower 於 2012-9-16 12:32 發表

假如你仲想有機會影呢類既私牌
就唔好問點解
有咩問題? 話你知呢個係新設data
如果唔比車長噤出離又點會入落去呀?
多餘
CTB OD2 BUS DRIVER
syp 發表於 2012-9-19 22:00 | 顯示全部樓層
如果巴士公司管理層真係視攪錯牌係 "彌天大禍", 咁司機們就應該打醒十二分精神攪牌, 避免攪錯, 就唔係希望自己犯下 "彌天大禍" 之後奢望冇人影低佢嘅 "罪證"。

如果巴士公司管理層真係視攪錯牌係 "彌天大禍", 咁司機們就應該打醒十二分精神攪牌, 避免攪錯, 咁照計大家 "仲想有機會影呢類既私牌" 同樣應該係好難遇到至係, 所以大家貼唔貼相出來, 應該係分別不大。

所以無論點講, 將個責任推在貼相人身上, 都唔係好合理。
下一站係西營盤
SSBT 發表於 2012-9-20 01:05 | 顯示全部樓層

其實我覺得個電牌可以話係城巴順道宣傳自己既機場線
有咩問題?
樓主又唔係做左d乜,
咁都可以無限上綱?
只可以話你想得太多
=0=
superbus 發表於 2012-9-20 01:26 | 顯示全部樓層
呢D雞毛蒜皮, 係得狗窿公司果班食飽飯去唔到廁所既經理主任先會理既姐
佢地幾時過哂檔去城巴度做?
 樓主| dennislokawai 發表於 2012-9-20 13:24 | 顯示全部樓層
原帖由 syp 於 2012-9-19 10:00 PM 發表
如果巴士公司管理層真係視攪錯牌係 "彌天大禍", 咁司機們就應該打醒十二分精神攪牌, 避免攪錯, 就唔係希望自己犯下 "彌天大禍" 之後奢望冇人影低佢嘅 "罪證"。

如果巴士公司管理層真係視攪錯牌係 "彌天大禍", 咁司機們就應該打醒十二分精神攪牌, 避免攪錯, 咁照計大家 "仲想有機會影呢類既私牌" 同樣應該係好難遇到至係, 所以大家貼唔貼相出來, 應該係分別不大。
講真,如果司機係攪錯牌,或者九巴咁倒轉個牌插,
你叫我遮一遮個車牌、編號同司機樣貌我又有咩所謂,
無人想因為司機一時大意而令佢遭受處分。

我個人認同金剛兄所言,
如果巴士迷同司機可以「互相合作」「互相遷就」,
咁對雙方都有好處。
好似早排熱狗時有D司機俾市民影一D平時影唔到/唔俾做既野,
司機一句叫大家唔好貼上網其實大家都好合作,
但今次CASE唔同,
一來aPower由始至終都無解釋到塊電牌咁點有問題,
亦可以話可能只係佢一廂情願覺得有問題,
另一方面如果正如我之前所言,
如果公司真係有指引話唔准出的話,
但個司機唔理指示照出,責任點睇都係司機本身大過巴士迷。

我更加唔認同aPower所講錯電牌被處分係理所當然,
但對突登玩牌竟然一句司機未必知道個後果嚴重性而唔應該受到處分,
試問一個「無心之失」同一個「明知故犯」邊一個嚴重d呢(指態度上)?

youtube.com/c/dennislokawai
FV5139 發表於 2012-9-21 04:37 | 顯示全部樓層

禁私牌都係想比人知架車唔做生意姐, 依家人地禁個城巴機場快線出黎都收到"私牌"既作用呀, 其實冇咩所謂, 我諗有D常識既人都唔會當架車係去機場嫁啦 , 如果係要咁執著, 咁果D布牌車係咪要搞左暫停服務+CTB先可以私牌?
nwfb23 發表於 2012-9-21 18:45 | 顯示全部樓層
原帖由 FV5139 於 2012-9-21 04:37 發表
禁私牌都係想比人知架車唔做生意姐, 依家人地禁個城巴機場快線出黎都收到"私牌"既作用呀, 其實冇咩所謂, 我諗有D常識既人都唔會當架車係去機場嫁啦 , 如果係要咁執著, 咁果D布牌車係咪要搞左暫停服務+CTB先可以私牌? ...

好耐之前有公司指引指出係要全黑或CTB
nwfb23
aPower 發表於 2012-9-21 19:55 | 顯示全部樓層
syp 發表於 2012-9-21 21:18 | 顯示全部樓層

究竟搞錯牌要「解話」, 實際即係司機會受到上司乜嘢對待? 「哦」兩句? 嚴厲斥責? 口頭、書面警告? 減薪降職炒魷? 當真? 如果唔係嚴重, 咁係咪好大件事呢? 大家做事都唔係未試過犯過錯、唔係未試過俾老細鬧俾老細剷呀嘛? 攪個牌就講到要炒魷, 會唔會無限上綱咗啲? 你夠膽講一句純綷因攪個咁嘅牌就會炒魷, 無涉及其他事, 係真有其事, 係曾經發生的話, 咁我唯有信囉。但如果炒魷係因為其他事引起, 然後拎返攪牌嘅事來講, 咁炒魷即係唔關攪牌事啦, 係因為佢有另一些更嚴重過失啦。咁樣炒魷又要賴落影相巴士迷身上?

「車長未知中地雷」? 講到咁大件事, 行內人當事人竟然一無所知? 自己返工唔知自己應該做乜唔應該做乜? 咁係咪更加應該俾老細調教下呢? 車長都唔係小朋友, 駛唔駛咁樣如溫室小花朵般呵護備至呢?

既然個牌「真係唔應該亂用」, 咁算唔算好大過失? 如果係好大過失, 點解唔係應該怪個司機亂攪牌誤導乘客, 而係走去怪拍低「罪證」嘅人? 隠「惡」揚善代表「尊重」?

當然, 我唔係話應該故意打爛人飯碗 (除非真係影響乘客的重大過失啦), 但今次樓主都唔似係故意揭人瘡疤, 需要反過來將佢講到好似犯了大罪咁嘛? 是非黑白何在呢?

下一站係西營盤