hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 美國QE3又搵香港人笨
開啟左側

美國QE3又搵香港人笨

bbtong 發表於 2012-9-16 01:59 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

D錢又越多越唔見使啦. 港元又跌值, 好心港幣同人仔掛鉤啦
傳媒引用我文章是無上光榮
barking 發表於 2012-9-16 08:55 | 顯示全部樓層
美帝把戲,庸官陪玩
美國人玩得起,香港人真係玩唔起
FBI2 發表於 2012-9-16 09:12 | 顯示全部樓層
原帖由 barking 於 2012-9-16 08:55 發表
美帝把戲,庸官陪玩
美國人玩得起,香港人真係玩唔起

而家美國D樓平到笑,個個中產訓身入貨,情況好似2004年香港.
可是,香港而家D樓貴到傻,政府想整跌個市但又唔敢亂整,出完招個市都繼續升,我猜呢2-3年都係一樣咁貴.

睇來大家準備搬去他方吧.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
S3BL100 發表於 2012-9-16 12:04 | 顯示全部樓層

樓上各位,美國而家共和黨阻住地球轉,阻住一切增加開支刺激內需同創造就業的方案,
聯儲局唔搞QE3可以點?係咪想睇住經濟再次衰退,失業率再升?

利益申報:我想聯繫匯率繼續落去。
fb.com/scientisthk2usa/
DGCNYO 發表於 2012-9-16 15:31 | 顯示全部樓層
逆向諗下,咁樣降低左香港既匯價,變相對香港引入投資有利

只不過唔知點解緊有蛋散只會去買樓.......

但老實講,如果同時作出一些輕工業,低污染工業回流的政策,其實理應大有市場
kay 發表於 2012-9-16 16:44 | 顯示全部樓層
其實美國行完QE1,2,效果一次比一次細

今次仲激到玩無限QE,一路泵錢直到失業率有明顯改善
只係將個問題輸出去其他地方

依家息率已經接近低無可低
而銀行唔肯借貸出去,大把人搵唔到工
基本上好難解決

本身經濟呢家野,係有佢上落周期
只係依家形勢,未來都有幾年要繼續捱

而個個都想經濟快D好,咪一次又一次QE
每次QE都係d統計數字一兩季好返轉個頭又轉差

股巿越升越高但實體經濟同幾年前爆煲比其實咪又差唔多

失業率下降,唔係D人搵到野做,而係有唔少人放棄搵工
世界很簡單 人類很複雜
S3BL100 發表於 2012-9-16 23:46 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2012-9-16 16:44 發表
其實美國行完QE1,2,效果一次比一次細

今次仲激到玩無限QE,一路泵錢直到失業率有明顯改善
只係將個問題輸出去其他地方

依家息率已經接近低無可低
而銀行唔肯借貸出去,大把人搵唔到工
基本上好難解決

本身經濟呢家野,係 ...

其實根本係聯儲局無得揀。

美國而家最大問題根本係內需唔夠。
如果內需夠既話,製造業、服務業都會上升,都會製造大量職位。

之不過班保守派唔係咁諗……
佢地淨係識話,奧巴馬既大政府政策、規管
尤其是醫改,同埋environmental / financial regulations係「job-killer」,
佢地成日就淨係識誤導人,但係佢地晌傳媒的曝光率高,
呢d誤導講多幾次就自然大把人信。

於是大把人就vote against their own interest。

其實奧巴馬唔係無做野,只係共和黨的agenda
唔係同民主黨政府合作、拯救國家,
而係要令到奧巴馬只做到一任總統、想借國家危難時刻
進一步用各種藉口剝削民眾自肥。
奧巴馬本身有份jobs bill,但係共和黨控制的下議院就從來無take up,莫講話投票;
相反,下議院呢兩年來就至少33次投票要求拉倒前兩年通過的醫療改革。
當然總統會否決,但係呢個正正顯示
共和黨根本無心為民眾福祉著想,只係浪費納稅人金錢搞政治show。

美國國會而家approval rating得12%(定係好似更低?),唔係無原因。

而家美國情況咁差,失業率居高不下,根本係人禍。
班共和黨、保守派成日就淨係識得宣揚話咩
唔好管食水清潔、唔好管空氣污染、唔好俾窮人合理醫療、唔好提供福利,
但係同一時間又進一步對有錢人大幅減稅,自自然然就會創造就業。
至於D窮人中產,因為食水不潔、空氣污染而搞到病,因為無合理醫療,
一場病就搞到破產,呢D「發展既代價」就要佢地硬食。
弊在佢地好識spin野,有錢人唔叫做「rich people」,而叫做「job creators」;
奸商不擇手段獲利、操控輿論,唔係叫做「corruption」,而叫做「success」,
跟住又有一大班人信佢地。
fb.com/scientisthk2usa/
238X 發表於 2012-9-17 09:38 | 顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

人類的智慧不過如此。我認為,美國共和黨的支持者,
就如香港一大班支持民建聯的喪屍一樣,又有甚麼話好說?

我樂見他們自相殘殺,淨化地球,只希望不要搞到我。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
sea1986 發表於 2012-9-17 09:55 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2012-9-16 09:12 發表
而家美國D樓平到笑,個個中產訓身入貨,情況好似2004年香港.
可是,香港而家D樓貴到傻,政府想整跌個市但又唔敢亂整,出完招個市都繼續升,我猜呢2-3年都係一樣咁貴.

睇來大家準備搬去他方吧. ...

老兄,有冇望清楚美國樓市先講嘢?
而家大部份城市嘅房屋中間價已經連續上升超過半年
好似加州,Bay Area已經破40萬
有啲區仲破百萬
所謂個個中產訓身入貨
根本只係俾強國人過嚟搶高晒

美國啲樓平到笑
早一年仲可能係,但而家好難講啦
一年前賣20萬嘅樓,而家隨時翻兩倍
自己而家做嘢見唔少
貶低香港人,擁抱強國人,可悲
238X 發表於 2012-9-17 10:14 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 17/9/2012 09:55 發表

老兄,有冇望清楚美國樓市先講嘢?
而家大部份城市嘅房屋中間價已經連續上升超過半年
好似加州,Bay Area已經破40萬
有啲區仲破百萬
所謂個個中產訓身入貨
根本只係俾強國人過嚟搶高晒

連美國都係咁

不過放心啦,無內在質素做根基,好快爆破。
我熱切期待文明進步的西方世界徹底擊敗墮落中國人的一天。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知