hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 客機遇氣流劇烈顛簸 空姐尖叫墜機引發恐慌 ...
開啟左側

客機遇氣流劇烈顛簸 空姐尖叫墜機引發恐慌

billlmf 發表於 2006-3-2 15:48 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

What's going on for that F/A??

客機遇氣流劇烈顛簸 空姐尖叫墜機引發恐慌

Source from airway.com.tw
Cathay 888...clear to land rwy 26 Right
lam926 發表於 2006-3-2 19:17 | 顯示全部樓層
我相問下o係呢d情況,cockpit入邊o既第三位機師係咪可以即刻開咪講解番呢個情況以令乘客安心呢?
因為我有一次cx去SIN,起飛後20分鐘左右,遇上強勁O既氣流,幾廿秒後,co-pilot即刻開咪講番做乜,同埋話全程如無需要都唔好除安全帶咁樣啵
最好笑就係serve我 o個排o既哥哥仔一路笑住咁針野飲
 樓主| billlmf 發表於 2006-3-3 01:53 | 顯示全部樓層
原帖由 lam926 於 2006-3-2 19:17 發表
我相問下o係呢d情況,cockpit入邊o既第三位機師係咪可以即刻開咪講解番呢個情況以令乘客安心呢?
因為我有一次cx去SIN,起飛後20分鐘左右,遇上強勁O既氣流,幾廿秒後,co-pilot即刻開咪講番做乜,同埋話全程如無需要都 ...

正常D黎講,係由F.O或者Captain向乘客報告返個情況,或者如果一早係radar度探測到附近有Turbulence既話,Cockpit crew會事先向cabin個邊報告,並叫乘客返回坐位扣上安全帶~~

不過照VS呢個case黎講,我覺得每個空中服務員都要接受航空公司既嚴格訓練,照計應該都有講到遇到氣流應該要點做,不過我覺得呢位空姐應該要反省~~
Cathay 888...clear to land rwy 26 Right
volvo_chan 發表於 2006-3-3 15:24 | 顯示全部樓層

作為一名專業的空服員,在任何時候應該保持冷靜.
該名空姐因一個亂流而尖叫引致乘客處於極度驚慌之下,
這個行為我絕不能接受,該名空姐極不專業,
比人炒都值得!!!

而該航空公司亦應該再加強空服員的訓練和意識.
Hum 發表於 2006-3-4 01:57 | 顯示全部樓層
睇o左之後,我覺得果個空姐都幾"慘"
佢應該係對moderate / severe turbulence應該要點做完全忘記
Airline safety training一定有教過
問題係...佢好似完全做唔倒應該要做o既o野
自己要先clam down,安全情況下再去assist其他人
佢無做!我係airline management就查倒有此事一定會"做o野"!
怕且佢都唔適宜再做呢行~

雖然根據守則遇倒呢d extreme case係要即刻坐番crew seat/最近o既客位
但絕對唔應該將一d 唔肯定o既情緒說話周圍同客講而造成恐慌
呢個空姐一定難辭其疚!

仲有一樣o野,如果係完全毫無先兆(即係radar detect唔倒o既turbulence)
呢種叫做clear air turbulence(CAT)
呢種o野先至危險
隨時死人(or嚇死人)
可能可以apply落呢個case度都唔定!

樓主| billlmf 發表於 2006-3-4 15:48 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2006-3-3 15:24 發表
作為一名專業的空服員,在任何時候應該保持冷靜.
該名空姐因一個亂流而尖叫引致乘客處於極度驚慌之下,
這個行為我絕不能接受,該名空姐極不專業,
比人炒都值得!!!

而該航空公司亦應該再加強空服員的訓練和意 ...

我完全認同,因為作為一名專業既空服員,無論係任何時候都係要若無其事,even though遇到亂流既話都要冷靜兼且若無其事,如果呢D都做唔到既話,唔單止affect到乘客,分分鐘可能會影響到自己~~
rickywk 發表於 2006-3-4 17:19 | 顯示全部樓層

原帖由 lam926 於 2006-3-2 19:17 發表
因為我有一次cx去SIN,起飛後20分鐘左右,遇上強勁O既氣流,幾廿秒後,co-pilot即刻開咪講番做乜,同埋話全程如無需要都 ...

PA真係好重要!

上次坐Qantas由悉尼返香港,爬升後無耐,機長就做PA,一輪Welcome message之後就道歉,原來佢話隻機因為剛起飛重量問題,被迫會飛越氣流地區,短時間內都唔可以離開坐位,點知佢o既短時間係要兩個半鐘,之後先熄安全帶燈,中途睇Flight path見到隻機左閃右避,又爬升又降。

之後cabin crew就即刻派水同小食,成班客兩個半鐘水都無滴都幾慘...

去到印尼又有氣流,當時派緊餐,成班crew同客雞咁腳搵位坐,不過拋o左一下就無事。

戲肉就係o係南中國海同香港降落,當日受低壓槽影響,南中國海同香港天氣唔穩定,隻機一過菲律賓就著安全帶燈,之後機長又做PA,話o係降落期間會遇到氣流,叫班客坐埋位同小心開行李架,一路降落都係拋下拋下,o係西貢拋o左兩個圈,機長做PA話天氣問題需要延誤一陣,最後飛去大澳用07落,taxi緊就又一輪thank you message,最攪笑係佢最尾"I hope the London passenger have enough sickness bag",因為班機仲要飛倫敦。
Ken_Dy 發表於 2006-3-4 18:20 | 顯示全部樓層
原帖由 rickywk 於 2006-3-4 17:19 發表

PA真係好重要!

上次坐Qantas由悉尼返香港,爬升後無耐,機長就做PA,一輪Welcome message之後就道歉,原來佢話隻機因為剛起飛重量問題,被迫會飛越氣流地區,短時間內都唔可以離開坐位,點知佢o既短時間係要 ...

Were you travelling by QF029, which is from SYD->LHR (VIA HKG)

P.S. HK students (We guys) from HK are now preferring to ride VS, rather than CX,
but I dont know the reason~~

Besides, how are the loadings for QF flight from HKG<->LHR?

Ken_Dy 發表於 2006-3-4 18:23 | 顯示全部樓層
Empty, pls del, sorry~

rickywk 發表於 2006-3-5 19:38 | 顯示全部樓層

原帖由 Ken_Dy 於 2006-3-4 18:20 發表

Were you travelling by QF029, which is from SYD->LHR (VIA HKG)

P.S. HK students (We guys) from HK are now preferring to ride VS, rather than CX,
but I dont know the reason~~

Besides, ...
無錯,係QF029,我由SYD返HKG,當日問過cabin crew,EY客有大約一半客係去HKG,其餘以LHR為目的地