hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 九巴E400返黎嗱(加少少相)
開啟左側

九巴E400返黎嗱(加少少相)

LF5502 發表於 2012-9-27 12:51 | 顯示全部樓層

「深水埗欽洲街」係官方名稱.......

至於觀塘堆總站名,可唔可用轉頁呢,
可以先諗下轉頁後的效果......
但其中觀塘碼頭同埋觀塘鐵路站係唔需要轉頁

觀塘裕民坊:觀塘 -> 裕民坊 -> 觀塘 -> 裕民坊...
觀塘翠屏道:觀塘 -> 翠屏道 -> 觀塘 -> 翠屏道...

當中的「裕民坊」同埋「翠屏道」,
單獨睇係無意思的,

所以以前新巴 110 ,係寫佐敦(匯翔道),
唔係就咁寫佐敦,亦唔係轉頁

原帖由 kwyeung 於 2012-9-27 02:21 發表

「深水埗欽洲街」 係咪可以簡化做 「西九龍中心」 呢?
觀塘堆站名, 係咪可以「觀塘 (轉頁) 街名」?

「鐵路站」又係搵自己笨, 簡簡單單「香港站」唔得咩?
「中環(香港鐵路站)」, 呢度幾多隻字?
香港站難道會解 香港電 ...

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
ccchhhuuunnn + 1 只出街名的話, 好多人都唔知邊度黎 ...

查看全部評分

syp 發表於 2012-9-27 12:57 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2012/9/27 12:51 發表

觀塘裕民坊:觀塘 -> 裕民坊 -> 觀塘 -> 裕民坊...
觀塘翠屏道:觀塘  ...

如果「觀塘鐵路站」5 個字唔需要轉頁, 點解「觀塘裕民坊」和「觀塘翠屏道」同樣 5 個字要轉頁?

如果因為括號, 括號係可以省略。

係轉頁的話, 我建議不如就中文名全出, 然後轉英文, 好過斷斷下。
下一站係西營盤
LF5502 發表於 2012-9-27 13:07 | 顯示全部樓層
之前佢話新創建只會最多出四個字,其他轉頁 ma......

所以我想佢幫我將「天水圍市中心」,「屯門市中心」轉頁,
但佢又只係捉住某幾個黎大造文章

至於「觀塘鐵路站」......其實我都唔知點解要「鐵路站」,
但呢個都係做唔到轉頁,因為「鐵路站」係一個指示唔到地方的名詞

原帖由 syp 於 2012-9-27 12:57 發表

如果「觀塘鐵路站」5 個字唔需要轉頁, 點解「觀塘裕民坊」和「觀塘翠屏道」同樣 5 個字要轉頁?

如果因為括號, 括號係可以省略。

係轉頁的話, 我建議不如就中文名全出, 然後轉英文, 好過斷斷下。 ...

ccicoltd 發表於 2012-9-27 13:25 | 顯示全部樓層

原帖由 LF5502 於 2012-9-27 12:51 發表
所以以前新巴 110 ,係寫佐敦(匯翔道),
唔係就咁寫佐敦,亦唔係轉頁

我記得新巴用舊字體的年代 (2003 - 2005?) 是顯示「佐敦」的,沒有轉頁。
kp3011 發表於 2012-9-27 15:31 | 顯示全部樓層
原帖由 ccicoltd 於 2012-9-27 13:25 發表

我記得新巴用舊字體的年代 (2003 - 2005?) 是顯示「佐敦」的,沒有轉頁。

未轉新字甚至有「灣仔」「碼頭」轉頁添
da54 發表於 2012-9-27 15:42 | 顯示全部樓層
原帖由 kp3011 於 2012-9-27 15:31 發表

未轉新字甚至有「灣仔」「碼頭」轉頁添

「灣仔」「碼頭」轉頁只係測試版 data,唔計 1998 年 9 月果陣有部分車轉唔切 data,
「灣仔」「碼頭」轉頁基本上無係載客服務上出現過.....
至於你們信不信?反正我信了
kwyeung 發表於 2012-9-27 16:01 | 顯示全部樓層

原帖由 LF5502 於 2012-9-27 12:51 發表

觀塘翠屏道:觀塘  ...

我又唔明啦, 點解一定要跟官方名稱?法例要求?
而家既問題係, 唔好理佢出唔出得哂,
成堆字密密麻麻, 邊個睇得到?
巴士迷熟到識背總站, 唔需要睇都知寫乜, 但一般乘客呢?

好似16號咁, 企亞皆老街唔識方向, 兩邊遠望都係 「%$&@#$%」,
本來電子牌就係想清楚, 咁款仲衰過膠牌。
「觀塘 --> 裕民坊」有乜問題?
大部份乘客只需知道方向, 總站係邊度根本唔關佢地事,
要坐到總站既, 我諗都冇乜理由唔知裕民坊係觀塘。
設計顯示時忘記了乘客需要吧...

ps 電牌顯示問題, 我覺得應該另開標題討論, 無謂騎劫人地個post
AVD1 發表於 2012-9-27 16:37 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2012-9-27 15:42 發表

「灣仔」「碼頭」轉頁只係測試版 data,唔計 1998 年 9 月果陣有部分車轉唔切 data,
「灣仔」「碼頭」轉頁基本上無係載客服務上出現過.....

借用 Gakei.com 一張圖
呢張相起 1999/01/03 影的
LJ7006 = MF5119 = AVD1
da54 發表於 2012-9-27 16:52 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2012-9-27 16:37 發表

借用 Gakei.com 一張圖
呢張相起 1999/01/03 影的

謝謝提醒,似乎我將實際出現的時間記少左,但總之呢個現象唔係維持左好耐,事實上當年 BDB 都好多人插呢塊牌。
da54 發表於 2012-9-27 16:54 | 顯示全部樓層

當中的「裕民坊」同埋「翠屏道」,
單獨睇係無意思的

我唔明咩叫單獨睇係無意思,咁「平田」點解有意思?
老實講大把人唔知道「平田」係邊....