hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) (明報)政府研究北環線延伸至打鼓嶺的可能性 ...
開啟左側

(明報)政府研究北環線延伸至打鼓嶺的可能性

barking 發表於 2012-9-27 22:09 | 顯示全部樓層

都係個句, 需要興建另一條類東鐵線接駁九龍至新界東北
DIH 發表於 2012-9-27 23:12 | 顯示全部樓層
原帖由 barking 於 2012-9-27 22:09 發表

諗起就激氣,而家個政府乜都係顧問話乜顧問話物,
鐵路諮詢係咁,新界東北係咁,連啟德新街名都係咁,我真係想問,
冇左班顧問,唔通班局長呀署長呀全部都冇觀察力冇判斷力?
(我不懷疑中低級公務員的辦事能力和專業。)
要中立持平就等於乜都唔使做、獨尊「愚」術罷黜百家?
顧問話晒事我都可以話係利益輸送架嗟。

之前諮詢完,而家放得風,我諗北環線做東西大動脈的構想已經凍過水。
屯荃鐵路又係只會ban左就算,唔會再諗下沙葵或者其他建議。
我用幾個鐘畫圖再refine又打滿幾頁紙意見最終都只會石沉大海畀人當白痴。
我地講一百頁都唔夠某些人講一句啦。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
leochill + 1 + 1 Sad but true!

查看全部評分

Swiri 發表於 2012-9-28 00:57 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2012-9-27 23:12 發表

諗起就激氣,而家個政府乜都係顧問話乜顧問話物,
鐵路諮詢係咁,新界東北係咁,連啟德新街名都係咁,我真係想問,
冇左班顧問,唔通班局長呀署長呀全部都冇觀察力冇判斷力?
(我不懷疑中低級公務員的辦事能力和專業。)
要中立持平就 ...

說真的, 畫圖寫文在現時的政冶環境不及露面講述咁好效力, 多個月我去了銅鑼灣行人隧道諮詢會, 路政署及其顧問都認得我, 當時感覺起碼較寫信給予意見重視。

第二條東鐵綫, 唔好話我潑冷水, 沙中綫9卡/12卡的問題大家都討論甚多, 要他們即時再考慮第二條東鐵綫可能令他們自打嘴巴,不樂觀
Kaix 發表於 2012-9-28 03:04 | 顯示全部樓層

原帖由 barking 於 2012-9-27 22:09 發表

香港政府對鐵路發展的保守程度令人驚嚇,
東鐵沿線現時人口已達130萬, 長遠亦只係得兩條鐵路出市區,
但東鐵沿線人口中期(10年後)要破150萬唔難, 長遠分分鐘達200萬

將軍澳50萬人口剛好用盡將軍澳線,
150萬人口, 根本已經需要三條鐵路出市區,
當年馬鐵根本應該同東鐵並行起到出市區,
我相信咁起馬鐵客量一早可以做到接近將軍澳線的程度,
唔駛等到沙中線通車, 不過巴士就慘了

唔好講日本, 睇下人口比香港少好多的台北同新加坡,
鐵路服務里程對人口比例已迫近東京

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
barking + 1 + 1 agree!

查看全部評分

victorwong888 發表於 2012-9-28 04:39 | 顯示全部樓層
stevenlim84 發表於 2012-9-28 09:42 | 顯示全部樓層

回復 15# 的帖子

強國情況同香港好唔同,唔可能直接比較。強國野唔想係呢度講太多,始終呢度係香港鐵路版,唔係港外,要嘅話請你喺港外鐵路開Topic討論。

新界東嘅情況係好需要有第二南北線,不過以香港嘅政治環境,我唔相信尊貴嘅議員,會為新界東居民發聲,支持興建。
mmlcs36 發表於 2012-9-28 12:18 | 顯示全部樓層

mmlcs36 發表於 2012-9-28 12:21 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2012-9-28 19:30 | 顯示全部樓層
原帖由 UCR683 於 27-9-2012 12:40 PM 發表
我估計北環線延伸線最後會不了了之,以鐵路公司的接駁巴士來替代。

佢有接駁巴士就話好D je……但你睇錦上路站都冇任何一條接駁巴士,近近地兜錦田市集一段錦田公路及錦上路都好……(最perfect梗係去埋大欖隧道,不過佢又真係冇理由益九巴,或者可到八鄉廠既…)

等政府真係發展到新界北,鐵路相信一定會有,政府比較愛鐵路的嘛!
Kaix 發表於 2012-9-28 19:52 | 顯示全部樓層

原帖由 mmlcs36 於 2012-9-28 12:18 發表

其實只要做到錦上路到上水15分鐘左右,
加上直通東西線,成線鐵路就會有好大吸引力
已經做到分流效果

如果新界西係荒蕪就可以

但新界西自己已經有110萬人口,
理論上要有兩條鐵路, 但現時只有一條西鐵,
新界西人口增長咁勁, 過多幾年西鐵會好快飽和,
長遠仲點應付埋北區客?