hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) (明報)政府研究北環線延伸至打鼓嶺的可能性 ...
開啟左側

(明報)政府研究北環線延伸至打鼓嶺的可能性

DIH 發表於 2012-9-29 21:00 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2012-9-29 20:35 發表

新界西鐵路做唔到大部分人10分鐘步行至重鐵站/中鐵站, 連一半都冇,
110萬人口長遠亦只得一條重鐵服務, 仲要該重鐵在市區轉乘的設計未如理想,
車站一味大大大, 為左起大D而犧牲轉乘的便利性, 日日美孚轉車似遊花園
...
最敗筆葵芳冇站,係有唔少技術難題,但起好個站之後轉乘步程應不會比美孚長,
可以搶埋部分M線客,亦間接做埋大連排工業區。

如果葵芳有站,西鐵美孚可以不設站直飛南昌,或者設站而不設轉乘。
另外我亦唔明點解當年唔一直起到屯門碼頭。

SSBT 發表於 2012-9-29 21:04 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2012-9-29 20:35 發表

新界西鐵路做唔到大部分人10分鐘步行至重鐵站/中鐵站, 連一半都冇,
110萬人口長遠亦只得一條重鐵服務, 仲要該重鐵在市區轉乘的設計未如理想,
車站一味大大大, 為左起大D而犧牲轉乘的便利性, 日日美孚轉車似遊花園
...
當年西鐵收一棟荃灣華基大廈都咁大件事,
如果要收旺角多棟大廈,
分分鐘暴動都似。

講返轉頭,
而家新界東一條鐵路真係唔夠,
如果北環線由錦上路直出九龍,
都有一定吸引力,
至少唔會咁大工程…
=0=
Kaix 發表於 2012-9-29 23:10 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2012-9-29 21:00 發表
最敗筆葵芳冇站,係有唔少技術難題,但起好個站之後轉乘步程應不會比美孚長,
可以搶埋部分M線客,亦間接做埋大連排工業區。

如果葵芳有站,西鐵美孚可以不設站直飛南昌,或者設站而不設轉乘。
另外我亦唔明點解當年唔一直起到 ...

美孚有大大個公園, 施工容易過南面係繁忙交匯處的葵芳站

美孚根本可以90度T字型轉乘, 只要走線改少少就可以,
北面行九華徑後面, 南面轉急少少同可能要掂一掂到機鐵地底,
西鐵站平排靠近荔灣道, 西鐵大堂同舊有大堂在同一水平, 月台設在大堂上, 月台層的上半部凸出地面,
舊大堂只需步行1分鐘穿過荔灣道地底便可進入西鐵大堂, 上一層就係西鐵月台,
月台至月台的轉乘時間同九龍塘一樣最快約3分鐘, 比起現時最快6-7分鐘的轉乘時間, 節省一半

增加的客量、節省左的社會時間、縮少的車站規模 VS 葵涌至美孚路程長左少少(10秒??)、南面個彎急左、掂到機鐵地底

我就認為物有所值

Kaix 發表於 2012-9-30 00:15 | 顯示全部樓層

原帖由 SSBT 於 2012-9-29 21:04 發表
當年西鐵收一棟荃灣華基大廈都咁大件事,
如果要收旺角多棟大廈,
分分鐘暴動都似。

講返轉頭,
而家新界東一條鐵路真係唔夠,
如果北環線由錦上路直出九龍,
都有一定吸引力,
至少唔會咁大工程… ...

一定小事過高鐵菜園村, 西鐵係服務香港人為主,
大西北有鐵路直達旺角核心, 冇乜立法會議員會同110萬西北居民作對,
反對的可能只係旺角區的區議員, 但相信不成氣候, 事件唔會政治化,
而且旺角西站有助解決旺角東西的發展失衡, 舒緩彌敦道的巴士流量,
旺角區的區議員唔會大力反對

另外, 該8棟舊樓原地會有上蓋發展, 賠償可以重手一點,
甚至乎政府在對面櫻桃街公園建兩三棟樓安置居民,
將來居民轉賣所賺取的升值差額(相對於舊屋)的XX%要俾返政府,
因為一大部分的升值係由車站帶動, 而且新樓的升值潛力比舊樓高,
升值差額的XX%要俾返政府都好合理, 都仲係有賺

89B 發表於 2012-9-30 06:15 | 顯示全部樓層
我睇唔少市民都唔多知東鐵過海代價係cut做九卡咁大鑊

照紅磡站改建模型原東鐵月台好似無拆或移作直通車月台
所以我估港鐵都可能做了兩手準備保留用12卡班次終站(但不能再同月台轉西鐵)
東鐵9/12卡混行, 12卡編成取消頭等主力走回羅湖至紅磡
而9卡編組行過海至落馬州/沙田大埔短途
世界火車/巴士站巡禮2015 復活
SSBT 發表於 2012-9-30 12:00 | 顯示全部樓層
原帖由 89B 於 2012-9-30 06:15 發表
我睇唔少市民都唔多知東鐵過海代價係cut做九卡咁大鑊

照紅磡站改建模型原東鐵月台好似無拆或移作直通車月台
所以我估港鐵都可能做了兩手準備保留用12卡班次終站(但不能再同月台轉西鐵)
東鐵9/12卡混行, 12卡編成取 ...
但係南北線由愛民村開始下潛,
唔知到時會唔會保留渡線返原線…
仲有到時會加月台閘門,
南北線會換車,
唔知仲留唔留到烏蠅頭行
=0=
BL69 發表於 2012-9-30 12:20 | 顯示全部樓層

回復 36# 的帖子

聞說會買國貨取代烏蠅
Show Blocked User - eric278
89B 發表於 2012-9-30 13:44 | 顯示全部樓層
原帖由 SSBT 於 2012-9-30 12:00 發表
但係南北線由愛民村開始下潛,
唔知到時會唔會保留渡線返原線…
仲有到時會加月台閘門,
南北線會換車,
唔知仲留唔留到烏蠅頭行

原路軌要留俾直通車及回廠柴頭,只係唔知下潛隧道要向山擴多少
但最少留一條軌都夠

照計東西線加卡都要續同川重訂,況且換烏蠅筆錢都係名義上是九鐵俾錢,
,買貴車都唔駛港鐵股東負責, 所以未必跟地鐵用國產
SSBT 發表於 2012-9-30 19:05 | 顯示全部樓層
原帖由 89B 於 2012-9-30 13:44 發表

原路軌要留俾直通車及回廠柴頭,只係唔知下潛隧道要向山擴多少
但最少留一條軌都夠

照計東西線加卡都要續同川重訂,況且換烏蠅筆錢都係名義上是九鐵俾錢,
,買貴車都唔駛港鐵股東負責, 所以未必跟地鐵用國產 ...
係就好喇,用日本貨不知好過用國貨幾多。

不過買新車時會唔會再買12卡編成既車呢?
如果淨係行羅湖至紅磡,
相信好快就有人話混亂…
=0=
89B 發表於 2012-10-1 05:17 | 顯示全部樓層

原帖由 SSBT 於 2012-9-30 19:05 發表
係就好喇,用日本貨不知好過用國貨幾多。

不過買新車時會唔會再買12卡編成既車呢?
如果淨係行羅湖至紅磡,
相信好快就有人話混亂…

再訂新車當然九卡,
但九鐵時代都只係預古洞建新市鎮,無預坪輋都建新市顉
更無預沙中線唔過海

所以就算東鐵用新信號加班稱可代替每班少三卡,
應該無可能勁到夠載多三個新發展區新增人囗
況且港鐵可能估高鐵直達香港後少好多人上深圳轉火車客
及趕走班水客可少d人用東鐵,
但佢同政府都無考慮東鐵收得平呢個歷史遺証,
沿線就算有新巴士線出市區都未必引乘客唔用又快又平既東鐵