hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 熱狗小巴係幾時全面退役?
開啟左側

熱狗小巴係幾時全面退役?

Susan 發表於 2006-3-2 23:06 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

記得係八十年代時正當紅綠小開始引進冷馬小巴時 , 仍有大量冇冷氣的舊紅綠小行走
不同地區同路線 ! 最記得西環的紅小係八十年代尾轉晒用冷馬時 ,得返綠小12 ,13 同23
仍全熱服務 , 要到1990 年開始才全冷..... 記得港島區的紅綠小轉用全冷車後 , 新界個
邊仍不時有熱狗小巴出沒 . 請問紅綠小要到幾時才全面冷馬化呢?

THX!
s3n354 發表於 2006-3-2 23:41 | 顯示全部樓層
咩叫熱狗小巴? 香港大部分小巴都係冬天關冷氣架啦,
開唔開窗睇個客而定~
238X 發表於 2006-3-2 23:42 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n354 於 2006-3-2 23:41 發表
咩叫熱狗小巴? 香港大部分小巴都係冬天關冷氣架啦,
開唔開窗睇個客而定~

廿年前 D 日產小巴真係無裝冷氣...
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
s3n354 發表於 2006-3-2 23:49 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2006-3-2 23:42 發表

我唔明咩叫"全冷"...小巴都無幾多條全年都開冷氣啦(除港島69系外)
EH8842 發表於 2006-3-3 00:13 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2006-3-2 23:42 發表

唔好爭拗 "全冷" 呢個wording, 唔該。

以前D 日產ECHO 小巴的確係無裝冷氣的, 樓主是否指這些呢?
238X 發表於 2006-3-3 00:16 | 顯示全部樓層
原帖由 EH8842 於 2006-3-3 00:13 發表

唔好爭拗 "全冷" 呢個wording, 唔該。

我提都無提過呢個詞...

原帖由 EH8842 於 2006-3-3 00:13 發表

以前D 日產ECHO 小巴的確係無裝冷氣的, 樓主是否指這些呢?

應該係。總之我見過同搭過 (九龍 3 號綠小)。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
gordon 發表於 2006-3-3 00:32 | 顯示全部樓層

記得小巴十四座改十六座時, 當時有大量無冷氣的七十年代款Echo退役, 原因係
它們不能加裝兩個座位成為符合新法例的十六座, 加上它們食油又冇冷氣, 不符
合經營效益, 故此很多營運商都順道將車隊全冷化.

最早期的八十年代款日產Echo, 即CY, CZ, DA, DB牌那些矮身小巴, 落地時是沒有
冷氣的, 後來才加裝, 但它們均能改裝至十六座位, 只不過它們壽命不算很長.

最後一條全熱的小巴線, 好似係白田的9M, 1992年才全冷.

其實在小巴改十六座位生效前夕, 都有一些營辦商看準法例即將放寬的機會換車,
買架新車先以十四座形式投入服務, 再在法例放寬後排期改裝, 當年九龍區的財
記, 沙田區的68K系列, 就是用呢個形式換車.
cx838 發表於 2006-3-3 07:13 | 顯示全部樓層
不過 AMS 的車,綠小 77, 78 號,都係全年空調服務架喎。
綠小 44 都係。
JN6854 發表於 2006-3-3 09:40 | 顯示全部樓層
原帖由 cx838 於 2006-3-3 07:13 發表
不過 AMS 的車,綠小 77, 78 號,都係全年空調服務架喎。
綠小 44 都係。

AMS 以前都唔一定全年開冷氣
冬天都會關冷氣全車開窗通風
leslie 發表於 2006-3-3 15:03 | 顯示全部樓層

原帖由 gordon 於 2006-3-3 00:32 發表
記得小巴十四座改十六座時, 當時有大量無冷氣的七十年代款Echo退役, 原因係
它們不能加裝兩個座位成為符合新法例的十六座, 加上它們食油又冇冷氣, 不符
合經營效益, 故此很多營運商都順道將車隊全冷化.

最早 ...

記得有d CZ牌車(行新界 63S) 是沒有冷氣,但唔sure是日產定豐田