hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [手機劣攝] ATEE1 @ 299
開啟左側

[手機劣攝] ATEE1 @ 299

da93 發表於 2012-10-5 13:41 | 顯示全部樓層

原帖由 edhong 於 2012-10-5 13:27 發表

係什麼咁?
越大既公司越多考評
你未慢慢多做多錯, 唔做唔錯囉
我就睇下同事間起你個report寫什麼comment

當然, 一間公司裡面員工總有他們既核心價值
如果個核心價值係多做多錯, 唔做唔錯
咁確實如果忽然有同事做多 ...

岩...不過考評只係制度既其中一種

而且,
我以前間公司一樣有評核,
結果一樣攪到亂糟糟...
只係爭在未俾人叫撤回咁解...

你以為呢種遊戲方式就能夠激起員工士氣咩?
衰D講,
攪得好就係,
攪得唔好只會令士氣更差...

而且,
按你講法,
員工由一返工開始,
已經係幫公司搵錢,
以九龍公司既運作角度睇的確係咁...
所謂要賺得更多亦唔代表叫你無視公司既規則,...

唔該唔好諗得咁理想,
唔係話你幫公司搵到錢,
公司就唔會話你錯...

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
cheungtszfung + 1 + 1 係大機構做野真理

查看全部評分

cheungtszfung 發表於 2012-10-5 13:41 | 顯示全部樓層
原帖由 da93 於 2012-10-5 12:34 發表

我都係咁話...

或者咁講,
遊戲規則如此,
你跟住佢黎玩就冇死,
但如果係試圖踩界既,
對員工自己冇著數

無錯,我睇左呢個post好耐,係大公司/機構做一定跟指引做無死,跟指引做野出左事唔使點上身

就好似早幾年某醫院果單門口見死不救事件(小弟正係醫管局做),大家可以係咁鬧做職員冷死或者指引有問題,但點都鋤唔死個staff,因為佢係跟足指引做野,點都唔可以處分佢
da93 發表於 2012-10-5 13:46 | 顯示全部樓層
原帖由 cheungtszfung 於 2012-10-5 13:41 發表

無錯,我睇左呢個post好耐,係大公司/機構做一定跟指引做無死,跟指引做野出左事唔使點上身

就好似早幾年某醫院果單門口見死不救事件(小弟正係醫管局做),大家可以係咁鬧做職員冷死或者指引有問題,但點都鋤唔死個staff,因為 ...

香港係好奇怪既地方...

你可以話指引大過天,
但同一時間,
呢種制度亦可以係其他地方參考既對象...

指引有問題,
就由改變指引出發,...

that's why我話你係巴士迷,
可以批評某公司既制度保守,
但係如果你係一個員工,
指引在前你都要跟住做...

指引冇講明既野,
唔可以話你錯...
但指引講明既野你唔跟,
就一定係你錯...
或者咁講...
制度既反效果係士氣低落,
呢個係最直接反映晌社會各行各業各階層身上...even你話咁做係令間公司快D消失,
呢個係反效果,
但係要思考既人亦不在前線,
而係管理層...

因為員工冇權力去制定指引,
制定指引既係管理層,
咁我唔明點解果位朋友要前線員工反思...

甚至乎你睇警察,醫護,
其實都係咁...

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
區麗芝 + 1 Good point

查看全部評分

edhong 發表於 2012-10-5 14:11 | 顯示全部樓層

原帖由 da93 於 2012-10-5 13:41 發表

岩...不過考評只係制度既其中一種

而且,
我以前間公司一樣有評核,
結果一樣攪到亂糟糟...
只係爭在未俾人叫撤回咁解....

都說... 實有人把自己責任推去D什麼高層呀、什麼政策身上la, 沒有錯的
簽名被屏蔽
da93 發表於 2012-10-5 14:18 | 顯示全部樓層
原帖由 edhong 於 2012-10-5 14:11 發表

都說... 實有人把自己責任推去D什麼高層呀、什麼政策身上la, 沒有錯的

咁樣你認為員工入去打工,
接受一套制度,
然後講成自己問題係合理?
然而如是者,
請你提出更好既意見,
例如如何將權力下放
ef8826 發表於 2012-10-5 15:31 | 顯示全部樓層
原帖由 superbus 於 2012-10-5 12:54 發表
城記主任攞3頭入赤柱係幾耐之前既事先得架, 而家佢地仲會唔會攞12米入去?
至於佢係咪想 show off, 你知佢本人知我都知, 樣樣要畫哂出腸咩

約大半年前城巴曾經使用33X入赤柱做租車柯打
hkbw 發表於 2012-10-5 19:39 | 顯示全部樓層

原帖由 edhong 於 2012-10-5 13:27 發表

係什麼咁?
越大既公司越多考評
你未慢慢多做多錯, 唔做唔錯囉
我就睇下同事間起你個report寫什麼comment

當然, 一間公司裡面員工總有他們既核心價值
如果個核心價值係多做多錯, 唔做唔錯
咁確實如果忽然有同事做多左野既
好自然會令到果D唔想做咁多野既同事唔like架
從而抗拒呢D好同事囉

好囉... 樓上有發言既前線員工s
保持住自己同事間既核心價值無錯既, 我贊同
不過咁係未幫公司賺更多既錢定幫公司快D消失
請自己想清楚
亦請唔好將全部問題推去D什麼高層呀、什麼政策身上呀
作為公司一分子, 係有責任幫公司賺取更多盈利

原來破壞規矩係好同事~
又原來, d規則寫係度就唔係用來遵守, 係用來破壞~
公共機構都係盈利大晒? 其他乜規則都唔駛理? 你當九巴係投資銀行咩~
中四學生都答到我, profit max. 唔一定係商營機構最看重的東西啦, 仲有咁多objectives~~

核心價值? 你想話俾大家聽你地既核心價值就係違反規則?  定係要想表達既係, 成間公司, 連rule setting那個都係錯既,
你地認為合理既事就可以唔理規則去做?! 如果係咁, 難怪某批資深板友那麼鍾意係度 "討論"啦...

其實, 既然咁唔鍾意D規則, 與其破壞, 不如徹底D, 換過份好D既工啦~~
九巴人工又唔係高, 何必屈就呢?!

殺雞焉用牛刀?!
KR1691@102 發表於 2012-10-6 09:29 | 顯示全部樓層
呢處有個好奇特(或者反常)o既現象。兩批版友為各自一套核心價值而爭辯。

以前只會有死老鬼鬧後生仔搞搞震唔守規矩,呢處係掉番轉!

所謂訂定規矩,有D係靠實戰經驗,有D係靠理論推算,但人類有科技,
有新思維,規矩並非日出東方日落西山呢D永恆真理,實踐往往可以改變
規矩!

有人以行動證實o左某條規矩只不過係《國王的新衣》入面果件不存在
o既新衣,結果受處分,重居然有一班年輕人撲出o黎支持處分決定,
又鬧班資深版友護短。

以前我o地讀《國王的新衣》,會讚賞果位小朋友勇敢講真話;而家?
好多年輕人會大叫:「捉個細路去殺頭!侮辱國王大逆不道!」

現今o既社會風氣同教育制度造就新一代更(墨)守規矩?進步又好,
退步又好,或者咁樣先至「符合國情」!

評分

參與人數 4aPower +3 HugeC +4 收起 理由
lmf3927 + 1 夠中肯
edhong + 1 + 1 符合國情
GR1473 + 1 + 1 我就唔明點解會有局外人懶係嘢要做判官咋,好 ...
dicksonboy + 1 + 1 "符合國情"

查看全部評分

"I'm not a plastic guy"
orange 發表於 2012-10-6 09:39 | 顯示全部樓層
原帖由 KR1691@102 於 2012-10-6 09:29 發表
呢處有個好奇特(或者反常)o既現象。兩批版友為各自一套核心價值而爭辯。

所謂訂定規矩,有D係靠實戰經驗,有D係靠理論推算,但人類有科技,
有新思維,規矩並非日出東方 ...
唔派大車行又話你保守唔進取
派大車行散客又話你破壞規舉

請問以後任何調動都要上網討論完先做?
益童學校,全民教育
dicksonboy 發表於 2012-10-6 09:41 | 顯示全部樓層

原帖由 KR1691@102 於 2012-10-6 09:29 發表

有新思維,規矩並非日出東方 ...

What's more interesting is that there is/are people
Act like they know it all and judge it all.
My take away is that the people normally know it all doesn't show it at all.
At least, for the smartees.

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
kiwai + 1 when you spell out the whole truth?

查看全部評分

Idiotism is idiots being idiotic